Matkovići

Gradonačelnik Damir Rukavina rekao – evo ključ!

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Meštar Bene idućih dva mjeseca odgovara za sve i svakog na području Crikvenice, a i na svim gostovanjima



CRIKVENICA U subotu navečer organizirano je deseto druženje mesopusnih grupa u Matkovićima koje je prethodilo primopredaji ključeva koje je meštar Bene preuzeo od crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine. Mesopusna grupa Matkovići zastavu je podigla već u popodnevnim satima, no na preuzimanje vlasti čekalo se do navečer.


Matkovići imaju dugu maškaranu tradiciju. Mesopusna grupa osnovana je početkom prošlog stoljeća, a fotodokumentacija postoji od 1929. godine. Godine 2008. osnovana je Udruga za očuvanje narodnih običaja s ciljem šireg djelovanja grupe, no otvaranje maškara u Crikvenici još uvijek je drže za najveći uspjeh.


U Matkovićima se dizanje zastave i druženje prve subote nakon blagdana Tri kralja organizira već 10. godinu za redom.




– One grupe kod kojih mi idemo u posjet, dolaze i kod nas, rekao je tajnik Udruge Romano Morožin. Iako kaže da mladi sve teže idu u maškare, mesopusna grupa od tridesetak aktivnih članova još uvijek ima i mlade maškarone, a najmlađi su Ivan i Matej Domijan.


Nakon 18 sati počele se stizati prve grupe, a ove su godine u Matkovićima ugostili crikveničke grupe Duga i Gornji Kraj te grupe iz Selca, Dramlja, Jadranova, Bribira, Triblja, Grižana, Novog Vinodolskog i Šmrike.


U početku se na druženje nisu zvale druge grupe, no kapetan iz Matkovića Loren Lelas smatra da je veselije otkad im se pridružuju grupe iz Crikvenice te susjednih gradova i općina, ali i mnogi civili.


– Po broju ljudi to čini još jedan karneval pa s ponosom možemo reći da naš otvara mesopust, a riječki ga zatvara’, istaknuo je Lelas.


Oko 20 sati sve je bilo spremno za primopredaju ključeva. Gradonačelnik je istaknuo kako je veliki ljubitelj maškara te je ključeve grada predao crikveničkom meštru za kojeg je rekao kako ne sumnja da će dobro voditi grad. Ovime su maškare službeno preuzele vlast na ukupno osam vikenda. Odlična atmosfera i zabava se u Matkovićima nastavila i nakon primopredaje. Veselo razdoblje maškara nastavlja se sve do čitanja šentence i paljenja mesopusta u srijedu, 6. ožujka.


– Pokušat ćemo vratiti staru tradiciju podizanja mesopusta u centru grada jer želimo da mesopust bude vidljiv svim građanima tih desetak dana do čitanja šentence’, istaknuo je Morožin. Još nije odlučeno gdje će ga točno podignuti, no bit će na nekom teško dostupnom mjestu kako ga netko ne bi ukrao.