Tribina o socijalnim uslugama

Grad pod Nehajem treba udomiteljske obitelji

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ



SENJ Tribina o dostupnim socijalnim uslugama na području Senja »Dijete u srcu obitelji« održana je u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Senj, u organizaciji Dječjeg doma Braća Mažuranići Novi Vinodolski, a povodom Međunarodnog dana obitelji. Prva tribina ove tematike u Senju privukla je više od pedeset zainteresiranih.


Pravnica senjskog centra za socijalnu skrb Nedeljka Slavković je probila led predavanjem »Socijalne usluge u službi prava na obitelj – što nam govor Zakon o udomiteljstvu i Zakon o socijalnoj skrbi« kroz koje je dala odgovore na pitanja tko i kako može postati udomitelj. Naglasila je važnost ovog poziva te navela da na području grada Senja nema udomiteljskih obitelji.


Nedostatak udomiteljskih obitelji dovodi do toga da se djeca s ovog područja nažalost moraju udomljavati u drugim krajevima Hrvatske, što im otežava viđanje s biološkom obitelji te pridonosi depopulaciji kraja. Psihologinja iz Obiteljskog Centra Senj Ana Vrđuka održala je predavanje »Udomljenje vs. posvajanje – što, kako, zašto« u kojoj je objasnila glavne razlike između udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji. Odgojiteljica Sandra Bruketa i psihologinja Jasna Borbelj Čeko iz Dječjeg doma prezentirale su uslugu poludnevnog boravka, koja je posjetiteljima bila zanimljiva jer se planira od jeseni 2016. godine pružati na području grada Senja.




Kako je jedan od ciljeva tribine bio upoznati građane Senja s time što znači biti udomitelj i kako djetetu u potrebi pružiti sigurnost i toplinu života u obitelji, svoja životna iskustva iznijeli su udomitelji iz Udruge udomitelja za djecu DamDom iz Rijeke. Ususret tribini učenici mlađih razreda senjske osnovne škole sudjelovali su u likovnom natječaju »Oslikaj svoju obitelj« dok su učenici starijih razreda osmišljavali poruke o tome što za njih znači obitelj.