Nedovršeni radovi

Gotovi građevinski radovi u Novom: Ovog ljeta prvi brodovi u marini Muroskva

Anto Ravlić

Marina će raditi, ali ne u punom obimu. Nautički objekti u cijelosti će biti dovršeni. Do kraja lipnja ćemo ispeglati sve potrebno da bismo mogli primiti brodove, kaže direktor Navicona Robert Jovanović



NOVI VINODOLSKI S obzirom na to da za dva tjedna nastupa zabrana građevinskih radova tijekom turističke sezone, a da je iz dana u dan vidljivo da marina Muroskva u Novom Vinodolskom poprima konačni oblik, ali i da predstoji dosta posla, sve češće se postavlja pitanje hoće li marina ugostiti brodove ovog ljeta. Odgovor je jasan: brodovi će uplovljavati i boraviti u marini već ovog ljeta. To nam potvrđuje direktor tvrtke Navicon koja gradi marinu Robert Jovanović.


– Marina će raditi, ali ne u punom obimu. Svaki dan vidljiv je veliki pomak i do 15. lipnja ćemo završiti s planiranim radovima. Nautički objekti u cijelosti će biti dovršeni. Ugovoreni radovi odvijaju se u skladu s ugovorom. Do kraja lipnja ćemo ispeglati sve potrebno da bismo mogli primiti brodove i skupiti iskustva za 2017. godinu, koja će biti prva sezona u punom obimu. Na jesen ćemo nastaviti radove i do studenog kompletno završiti izgradnju marine. U siječnju i veljači ćemo kompletirati uređenje objekata i u ožujku je kompletna priča gotova. Sve će biti spremno za sezonu u punom obimu, uključujući i zaposlenike, ističe Jovanović.


Obiman posao


Posao je obiman, prostor marine obuhvaća 50 tisuća četvornih metara, što na kopnu, što na moru. Nautičare će dočekati 170 vezova koje će od vjetrova štititi lukobran dug 150 metara. Investicija je »teška« 70 milijuna kuna. Uz nautičke objekte, marina će ponuditi i dodatne sadržaje poput restorana, kafića i servisnih službi. Kao sastavni dio marine može se gledati i na halu u Poslovnoj zoni Zapad, udaljenu dva i pol kilometra od Muroskve, koja će služiti kao suha marina.




Projekt je pokrenut u travnju 2013. godine. Tada je uvala Muroskva bila u prostorne planove ucrtana kao lokacija za luku. U roku od dvije godine se uspjelo pripremiti projekt u kancelarijama i prvi kramp je zakopan 20. svibnja, dakle prije godinu dana.


– Jako dobro. Odlično. Rekao bih čudo, komentira dinamiku projekta direktor Navicona. Izgradnja marine Muroskva veseli Novljanje. Promijenit će vizuru grada, donijeti turistički zalet, ali i radna mjesta koja nedostaju Novom Vinodolskom. Direktno će se zaposliti 20 do 25 ljudi, a kad se uključe popratni sadržaji poput ugostiteljstva, broj zaposlenih popet će se na pedesetak.

 Ostaje izvorno ime


Marinu na kraju grada već svi prepoznaju pod imenom marina Muroskva. Hoće li radni naziv (p)ostati i dugoročno rješenje za ime marine na istočnom ulazu u Novi Vinodolski?


– Zasad ostaje ime iako se stranci muče s izgovorom Muroskva. Muroskva je ime uvale u kojoj se gradi marina, izvorno ime pa će se gosti potruditi da im ono uđe u uho. No, moguće je da dođe i do promjene. Još nije definirano, koncentrirani smo na radove. Razmišljalo se i o imenu marina Novi, no to bi sigurno dovodilo da nas se miješa s drugim projektom koji se odvija u gradu u novljanskoj luci pa se od te solucije odustalo, ističe Jovanović.


I sljedeću godinu odnosno jesen bi mogli obilježiti radovi u marini. Planira se izgradnja manjeg hotela s 20 do 25 soba odnosno 40 do 50 kreveta. Pripreme za ishodovanje dozvola su u tijeku.