Rekordna sezona

Godina za pamćenje: Turistički plusevi i do 22 posto

Anto Ravlić

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Od početka godine Crikvenica je u noćenjima u plusu za 15 posto, Novi Vinodolski za osam, a Vinodolska općina za čak 22 posto. Sam kolovoz donio je Crikvenici i Novom povećanje od šest posto, a Vinodolskoj općini 12 posto. Pritom su gosti iz Njemačke posvuda bili najbrojniji



CRIKVENICA – Pamtit ćemo kolovoz i cijelu 2017. godinu po izvrsnim turističkim rezultatima. Od početka godine Crikvenica je u noćenjima u plusu za 15 posto, Novi Vinodolski za osam, Vinodolska općina za 22, a Senj za 14 posto. Sam kolovoz donio je Crikvenici i Novom povećanje od šest posto, Senju osam, a Vinodolskoj općini 12 posto.


Ovogodišnji kolovoz u Crikvenici je sa 654 tisuće noćenja nadmašio lanjski za šest posto. Privatni smještaj je jači za osam posto. Broj noćenja skočio je s 378 na 407 tisuća. Na crikveničkom tržištu noćenja privatni smještaj sudjeluje s dvije trećine. Hoteli su bolji za tri posto. Upisali su 89 tisuća, odnosno tri tisuće noćenja više. Udjel od 14 posto u noćenjima. Kampovi su s 48 tisuća za simboličnih jedan posto podigli lanjsku letvicu.


Kad je riječ o gostima, moglo bi se napisati Nijemci, Nijemci, Nijemci, pa dugo nitko, pa tek onda Hrvati. U ukupnom broju kolovoških noćenja naši najvjerniji gosti sudjeluju s 30 posto. Sa 193 tisuće noćenja za jedan posto ih je bilo više ovog kolovoza na crikveničkoj rivijeri. Na drugom mjestu su Hrvati s gotovo 80 tisuća noćenja, plusom od tri posto i udjelom od 12 posto u noćenjima. Slijede Mađari (57 tisuća – 9 posto), Slovenci (50 tisuća – 8 posto) i Slovaci (47 tisuća noćenja – 7 posto). U top deset ulaze Austrijanci (42 tisuće), Poljaci (41), Česi (33), Talijani (26) i susjedi iz BiH s 11 tisuća noćenja. Svi ostali su ispod deset tisuća.




Najviše su rasli u kolovozu Poljaci s 20 posto noćenja više, Slovaci s povećanjem od 18 posto, Mađari s 13 i Austrijanci s 11 posto više noćenja. Hrvati su povećali broj noćenja za jedan posto, Slovenci ostali na lanjskoj razini. Iako su Rusi, Ukrajinci, Rumunji i Litavci ostvarili tek pet-šest tisuća noćenja, zanimljivo je da su Rusi porasli za 50, Ukrajinci za 35, Rumunji za 20, a Litavci za nevjerojatnih 70 posto u noćenjima. Kao zanimljivost valja izdvojiti da je Crikvenica u kolovozu privukla turiste iz 68 država svijeta.


Jak privatni smještaj


Turistički osmijeh u Crikvenici još je izraženiji kada se promotri statistika od početka godine. Brojčanik je sa zadnjim danom kolovoza stao na 1.653.000 noćenja. Plus od 15 posto. Privatni smještaj je jači za 17 posto s 922 tisuće noćenja. Veseli podatak da hoteli imaju bolje rezultate za 16 posto sa 300 tisuća noćenja. Pogled na cijelu godinu pokazuje da privatni smještaj u kolaču noćenja sudjeluje s 56 posto, a hoteli s 18 posto.



Senj je u prvih osam mjeseci ostvario 329 tisuća noćenja, što je plus od 14 posto u odnosu na lanjskih osam mjeseci. Samo u kolovozu je plus osam posto zahvaljujući 144 tisuće noćenja. Za isti postotak povećanje potpisuju strani gosti, a Hrvati su noćili osam posto više. No, stranci drže senjski turizam jer Hrvati sudjeluju s niti četiri posto noćenja. Kad je riječ o gostima, slična priča kao u Crikvenici. Nijemci, Nijemci, pa dugo nitko, pa tek onda Poljaci. Svaki treći gost je Nijemac. Pripada im 104 tisuće noćenja, što je sretnih 13 posto više. Na drugom mjestu su Poljaci (41 tisuća noćenja – udjel od 12 posto), slijede Mađari (37 tisuća), Talijani (24 tisuće), Austrijanci (18 tisuća), Česi (17 tisuća) i Slovaci (15 tisuća). Hrvati su tek osmi s 12 tisuća noćenja. Najviše su rasli Mađari, za četvrtinu, dok su Česi i Slovaci upisali povećanje od 20-ak posto u noćenjima.



U Novom Vinodolskom kolovoz je donio šest posto bolje rezultate nego lanjski. Lani je ostvarena 231 tisuća noćenja, a ove godine 245 tisuća. Nositelj turizma u Novom je privatni smještaj u kojem je ostvareno 60 posto noćenja. U odnosu na lanjski kolovoz iznajmljivači su ostvarili tri posto noćenja više. Hoteli su još uvijek problem Novog Vinodolskog.


Skok Vinodola


U kolovozu koji je rušio rekorde po cijeloj Hrvatskoj, novljanski hoteli bilježe minus od pet posto s ostvarenih 46 tisuća noćenja. Kampovi su iskoristili lijepo vrijeme i kolovoz završavaju s 41 tisućom noćenja, što je čak za četvrtinu više no lani u istom periodu. Odmarališa su dvostruko jača. Popeli su se s osam i pol na gotovo 13 tisuća noćenja. Nijemci drže dvije trećine noćenja (160 tisuća). Na drugom mjestu su Poljaci (70 tisuća) usprkos padu od 20 posto. Slijede Česi sa 63 tisuće i Hrvati s 57 tisuća koji su zabilježili 17 posto noćenja više.


Promatra li se cijela godina, Novi Vinodolski u prvih osam mjeseci ima osam posto, odnosno 43 tisuće noćenja više. Radi se o 545 tisuća noćenja. Privatni smještaj bilježi dobre rezultate, digao se za devet posto u odnosu na lani. U prvih osam mjeseci zabilježeno je 312 tisuća noćenja. Promatramo li cijelu godinu, privatni smještaj u broju noćenja drži udio od 57 posto. Hoteli su u još debljem minusu. Čak deset posto. Upisali su gotovo 120 tisuća noćenja. Kampovi su za trećinu jači no lani.


Od početka godine u Vinodolskoj općini evidentirano je 90 tisuća noćenja, što je za 17 tisuća ili čak 22 posto bolji rezultat no lani. U kolovozu je ostvareno 12 posto više noćenja (34.349). Izvrsnim pokazateljima pridonijeli su prvenstveno dolasci inozemnih gostiju. Na području Vinodolske općine registrirano je ukupno 234 privatnih iznajmljivača. U posljednjem desetljeću svake godine Vinodol podiže broj iznajmljivača za trećinu.