Projekt Aglomeracija

Godina velikog kopanja: Niz velikih zahvata na području Crikvenica, Novog i Vinodolske općine

Anto Ravlić

Rekonstruirat će se postojeći sustav javne odvodnje i obnoviti crpne stanice. Izgradit će se i obnoviti 80 kilometara odvodnje te 20 kilometara vodovoda. Ulaganje obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju čak 24 crpne stanice. Radovi počinju na jesen i trajat će nekoliko godina



NOVI VINODOLSKI Nikad kraja investicijama i ulaganjima u vodu i odvodnju na području Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine, mogla bi glasiti najava 2018. godine iz kuta Komunalnog trgovačkog društva Vodovod Žrnovnica. Daleko najvažnija investicija je projekt Aglomeracija. Ne samo da se radi o najmoćnijoj investiciji u povijesti vodoopskrbe već je riječ o jednoj od najvećih investicija u povijesti kraja.


Golemi radovi


Projekt Aglomeracije podrazumijeva izgradnju i proširenje kanalizacijske mreže za odvodnju sanitarnih otpadnih voda s pripadajućim crpnim stanicama. Rekonstruirat će se postojeći sustav javne odvodnje i obnoviti crpne stanice. Izgradit će se i rekonstruirati 80 kilometara odvodnje te 20 kilometara vodovoda. Uz sto kilometara cijevi ulaganje obuhvaća i rekonstrukciju odnosno izgradnju 24 crpne stanice. Projekt na području Grada Crikvenice uključuje samu Crikvenicu, Dramalj i Selce. Jadranovo, uz Vinodolsku općinu i Klenovicu, ulazi u drugu fazu projekta. Radovi bi trebali krenuti na jesen i trajat će nekoliko godina, ističe direktor KTD Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović.


Iako je veliki projekt obiman zalogaj, gradit će se na sve strane u Novom i Crikvenici. U Novom Vinodolskom radi se na nekoliko pravaca. Na terenu i u projektnim uredima.


Voda u četiri sela




Do kraja ožujka trebala bi početi vodifikacija sela Gornjeg Zagona. Vodovod Žrnovnica dobio je za vodifikaciju četiri sela gotovo pet milijuna europskih kuna zahvaljujući zelenom svjetlu na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Vodu će dobiti četiri sela, Valač, Plužnice, Trbotinj i Kal. Peto selo Gornjeg Zagona, Krasnica, vodu je dobilo u sklopu vodifikacije Batera. Položit će se šest i pol kilometara i vodovoda te asfalt na trasi. Tijekom ožujka planira se pustiti voda u Crno, u što je utrošeno dva milijuna kuna. Uz Vodovod Žrnovnicu, projekt prate Hrvatske vode iz redovnog programa. Izgradilo se gotovo dva kilometra vodovoda, a u toj dužini obnovit će se i cesta od Stilina do Crnog.


Na vodovod će se spojiti dvadesetak kuća. Dolazak vode budi interes za uređenjem zapuštenih kuća, kao što je slučaj i u Gornjem Zagonu. Vodifikacija Donjih Krmpota u fazi je projektiranja, kao i druga faza Aglomeracije koja na novljanskom području obuhvaća Klenovicu i Smokvicu. Za tri do četiri godine trebali bi početi radovi u sklopu druge faze Aglomeracije. Vrlo je zanimljivo projektno razrađivanje povezivanja s vodoopskrbnim sustavom Grada Senja. – Time bi poboljšali sigurnost vodoopskrbe na oba područja, objašnjava direktor Uremović.


Jedan zahvat nije direktno vezan uz vodoopskrbu, no tiče se standarda usluga. Vodovod Žrnovnica s partnerima gradi poslovnu zgradu na svojoj parceli u Kotorskoj ulici. Gradnja treba početi ove godine. U objekt će useliti službe Ministarstva socijalne skrbi, Murvica, Grad Crikvenica uredit će u jednom prostoru dnevni boravak za treću dob. Vodovod Žrnovnica smjestit će se u prizemlju.



Dodana vrijednost


Na crikveničkom području na vodovod se spajaju naselja Manestri, Blažići i Klanfari koji su tijekom ljeta imali problema s opskrbom vode. – Parcele u tim naseljima dobile su dodatnu vrijednost, ne samo zbog buduće sigurne opskrbe vodom već i zbog dovođenja asfalta pred kuće, objašnjava direktor Uremović.

Završava se obnova vodovoda na 200 metara Ulice Slavka Jeličića u Selcu, što je nastavak sanacije od prijašnjih godina. Zahvaćeni dio ulice dobit će novi asfalt. Sljedeća u planu je Vukovarska ulica u u Dramlju gdje se sprema kompletna sanacija mreže i asfalt u dužini od 700 metara. Trebat će rješavati vodoopskrbu za novo groblje u Zoričićima…