Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Festival šaha

Gari Kasparov i Damir Rukavina pozicionirali Crikvenicu na šahovskoj karti svijeta

Gari Kasparov kao predavač prvog dana Međunarodnog šahovskog kampa  / Snimio Franjo DERANJA
Gari Kasparov kao predavač prvog dana Međunarodnog šahovskog kampa / Snimio Franjo DERANJA
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 21:26 2018-08-27T21:26:49+02:00

Prvog dana rada Međunarodnog šahovskog kampa kojem je nazočio i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, i sam šahovski majstor i inicijator osnivanja Šahovske akademije, Kasparov je za mlade polaznike analizirao završnice šahovskih partija

 

CRIKVENICA  U zgradi u kojoj je nekada davno bila crikvenička osnovna škola, a Crikveničani ju i danas, premda je temeljito obnovljena, zovu „Stara škola“, u ponedjeljak navečer otvorena je jedna sasvim drugačija, dugoročno planirana – škola šaha! Ili, kako je najavljeno: Šahovska akademija!

Nekadašnji svjetski prvak u šahu i danas nedvojbeno najpoznatiji šahist i propagator šaha u svijetu, Gari Kasparov, radno je otvorio Međunarodni šahovski kamp.

Sve se to događa u sklopu ovogodišnjeg programa Festivala šaha u Crikvenici što je najavljen još prošle godine, a Kasparov je održao obećanje i ove godine došao također u Crikvenicu, te u nedjelju navečer odigrao i simultanku sa 17 izazivača.

Gari Kasparov, Međunarodni šahovski kamp, šah, Snimio Franjo DERANJA

Nakon očekivane pobjede najpoznatijeg živućeg i prema općem sudu najvećeg šahista svih vremena, neprijepornog „Kralja šahovskih simultanki“, Garija Kasparova, sa 17:0, program Međunarodnog šahovskog kampa do konca ovog mjeseca okupit će 30 sudionika, mladih šahista, i to osim iz Hrvatske još i iz Belgije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Prvog dana rada Međunarodnog šahovskog kampa kojem je nazočio i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, i sam šahovski majstor i inicijator osnivanja Šahovske akademije, Kasparov je za mlade polaznike analizirao završnice šahovskih partija.

Program Kasparovljeve Zaklade Adriatic (Kasparov Chess Foundation Adriatic) afirmira uvođenje šaha u škole, i to u osnovne i srednje škole, a broj poklonika i država u kojima se ostvaruje sve je veći.

Gari Kasparov Zakladu je osnovao 2016. godine, a cilj joj je promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje i uključenje u nastavni kurikulum i izvanškolsku aktivnost u zemljama uz Jadransko more.

Zaklada Adriatic je neprofitna organizacija koja organizira šahovske turnire za mlade i ostale oblike popularizacije šaha, pa se i ovogodišnji Festival šaha u Crikvenici, u sklopu čega i Međunarodni šahovski kamp i nekoliko turnira u šahu uključuju upravo u ostvarivanje ciljeva te Kasparovljeve misije.

Postoje još i Zaklade Garija Kasparova s istim ciljem za SAD, za Europu, pa Afriku, Aziju i Pacifik te za Latinsku Ameriku.

Gari Kasparov, Međunarodni šahovski kamp, Festival šaha, šah,

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.