Zeleno svjetlo

Formirana zajednička tvrtka VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol

Nataša Car

Izvorište vode u uvali Žrnovnica kod Novog Vinodolskog

Izvorište vode u uvali Žrnovnica kod Novog Vinodolskog

Murvica je pripojena Vodovodu Žrnovnica, čime se formira veća i jača tvrtka koja može samostalno djelovati, a sve kako bi se osigurala europska sredstva za projekt Aglomeracije i izbjeglo potpadanje pod ingerenciju nekoga izvan granica ovog područja



CRIKVENICA Vijeća sve tri jedinice lokalne samouprave dala su zeleno svjetlo formiranju jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga Vodovod i odvodnja (VIO) Žrnovnica Crikvenica Vinodol.


Riječ je o pripajanju Murvice Vodovodu Žrnovnica, čime se formira veća i jača tvrtka koja može samostalno djelovati na području triju jedinica lokalne samouprave, a sve kako bi se osigurala europska sredstva za projekt Aglomeracije i izbjeglo potpadanje pod ingerenciju nekoga izvan granica ovog područja. Pritom nije nevažno napomenuti da djelatnici Murvice zadržavaju sva prava koja su imali u dosadašnjoj tvrtki.


Crikvenicu, Novi Vinodolski i Vinodolsku općinu spojio je projekt Aglomeracije jer je preduvjet za dobivanje europskih sredstava bio osnivanje jedinstvenog isporučitelja vodnih usluga pa je u studenom 2017. godine sklopljen ugovor o suradnji kojim su se ugovorne strane obvezale na spajanje dvaju društava, Vodovoda Žrnovnice i Murvice. Ipak, u postupku statusne promjene utvrđeno je da je takav oblik financijski zahtjevniji, dugotrajniji i teže provediv pa je odlučeno da se umjesto gašenja postojećih firmi i osnivanja nove ide u pripajanje, čime se postiže isti efekt i poštuju sve ostale odredbe ugovora o suradnji.


Novi zakon




Drugi razlog pripajanja je novi Zakon o vodnim uslugama. Ukoliko on stupi na snagu, trenutnih 190 isporučitelja vodnih usluga na području Republike Hrvatske smanjit će se na 38 pa više neće biti moguće djelovati razjedinjeno. Nekolicina vijećnika istaknula je da novi zakon još nije donesen pa nisu bili sigurni treba li brzati s pripajanjem. Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović naglasio je da se sve radi sukladno postojećim zakonima, a uvjeren je da je donošenje novog zakona neizbježno. Ukoliko bude potrebno usklađivanje, ono će biti minimalno.


Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović / Snimila Nataša CAR


Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović / Snimila Nataša CAR



Uremović je dodao da stanovnici neće osjetiti veliku promjenu, naročito ne u negativnom smislu jer sustav neće doći u funkcionalni zastoj. Smatra da se radi o pozitivnoj promjeni jer se osniva jače društvo koje će moći samostalno donositi odluke o budućim ulaganjima. Crikveničku nezavisnu vijećnicu Sonju Polonijo zanimalo je postoji li ipak opasnost da se novo društvo pripoji još većoj firmi. Uremović je objasnio da se ostvaruje minimum od 2 milijuna kubika prodane vode, što je uvjet za samostalno djelovanje.


Udjeli u firmi


Udjeli u temeljnom kapitalu bit će podijeljeni u omjeru 43:43:14 posto. Crikvenica i Novi Vinodolski bit će zastupljeni jednakim udjelom od po 43 posto ili 30,6 milijuna kuna, a Vinodolska općina udjelom od 14 posto ili 9,9 milijuna. Od dva člana uprave, jedan zadužen za odvodnju bit će imenovan na prijedlog Crikvenice, a drugi zadužen za vodoopskrbu na prijedlog Novog Vinodolskog. Nadzorni odbor imat će sedam članova, po dva predstavnika svake jedinice lokalne samouprave i jedan predstavnik radnika. Predsjednici Skupštine i Nadzornog odbora naizmjenično će se birati iz redova dvaju gradova svake dvije godine.


Udjeli u novoj firmi nisu prošli nezamijećeno ni na jednoj sjednici. Crikvenički vijećnik Branko Kleković (PGS) smatra da bi Crikvenica u arbitražnom postupku bolje prošla. Vinodolska općina imala je udio od 14 posto i u Žrnovnici, no budući da se novom drušvu dodaje vrijednost Murvice, Općina zapravo dobiva više. Novi Vinodolski je u Žrnovnici je imao 51 posto, a taj je postotak sada smanjen, no s obzirom na dodavanje vrijednosti Murvice, Uremović je naglasio da je to plus za Novi. Iako se dobiva vrijednost imovine Murvice, vijećnika Sašu Đujića (SDP) zanimalo je hoće li novo društvo dobiti i njezine neriješene obveze. Uremović je objasnio da sporna potraživanja u iznosu od 1,8 milijuna kuna neće ući u novo društvo.


Još jedan faktor koji je bio tema rasprave na svim sjednicama je cijena vode. Mnoge je zanimalo hoće li ona sada biti jedinstvena na cijelom području i hoće li se povećavati. Uremović je naglasio da je cijena kubika vode svugdje ista, a jedino je naknada za razvoj koju određuje svaka jedinica drugačija pa je zato bruto cijena različita. Što se tiče cijene odvodnje, ona je u Crikvenici nešto manja te će Skupština novog društva morati iskalkulirati cijenu. Cijene će se zbog investicija morati i korigirati, a najveći udar bit će cijena pročišćavanja otpadnih voda, no Uremović smatra da se to isplati jer će se riješiti problem onečišćenja mora.