Okrugli stol

Euri i skrb o starima zapošljavaju mlade

Anto Ravlić

Ispunjena vijećnica je dokaz da je tema pogođena - izlaganje mr. Josipa Sarića / Foto Anto RAVLIĆ

Ispunjena vijećnica je dokaz da je tema pogođena - izlaganje mr. Josipa Sarića / Foto Anto RAVLIĆ

Na skupu koji je okupio sve kadrovske potencijale kad je riječ o skrbi o starijima, nemoćnima i socijalno ugroženima, istaknuta su dostignuća, ali i lokalni problemi. Primjerice, nedostatak logopeda



CRIKVENICA  Predavanje mr. Josipa Sarića i okrugli stol »Socijalne usluge u lokalnoj zajednici« u organizaciji socijalnih vijeća Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine okupili su u crikveničkoj gradskoj vijećnici sve kadrovske potencijale lokalne zajednice vezane uz socijalnu skrb, brigu o mladima, starijima, nemoćnima i ugroženim skupinama.


Na jednom mjestu su se okupili predstavnici gradova, transformiranih i još uvijek aktualnih domova, centara socijalne skrbi, udruga i savjetovališta. Pridružili su im se gosti iz Rijeke, Karlovca, Malog Lošinja prenosivši iskustva i probleme iz svojih sredina koji se ne razlikuju od socijalnih izazova crikveničko-vinodolskog kraja. Ispunjena vijećnica svjedoči da je tema pogođena i da postoji potreba da se stručnjaci okupe i porazgovaraju o problemima i viđenjima rješenja.


   Dvosatno druženje započelo je predavanjem mr. Sarića, inače višeg savjetnika u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Bitno je naglasiti da mr. Sarić nije došao kao predstavnik ministarstva, već kao kolega socijalnih radnika s kojim je želio izmijeniti iskustva i ponukati ih da iskoriste sredstva iz Europskog socijalnog fonda za socijalne programe i programe zapošljavanja. Hrvatskoj je na raspolaganju 358 milijuna eura bespovratnih sredstava. Za programe ih mogu koristiti lokalne zajednice, privatni sektor, nevladine organizacije i svi subjekti u djelatnosti socijalne skrbi i zapošljavanja.   

Projekte iz PGŽ-a Europa ne prihvaća


Mr. Sarić je prenio molbu europskih kolega hrvatskim institucijama da se kandidiraju za sredstva. Naime, postoji bojazan da Hrvatska neće povući sredstva jer kandidatura nema. Predstavnici Novog Vinodolskog komentirali su da su projekte predali, ali da nisu prihvaćeni.




Iz publike se dodalo da projekti padaju i zbog činjenice da stižu iz Primorsko-goranske županije koja se tretira ka razvijena. Mr. Sarić zamolio je da mu proslijede predane projekte te da će potražiti informacije što nedostaje spomenutim projektima.


   Mr. Sarić istaknuo je da se velik dio građana nalazi u nezavidnoj situaciji. Blokirano je 319 tisuća računa. Uključe li se obitelji blokiranih, jasno je da milijun Hrvata muku muči s egzistencijom. Na predavanju su istaknute nelogičnosti hrvatskog sustava socijalne skrbi koje vidi Europa.


Europljanima je neshvatljivo da država plaća dom nekome tko djeci ostavi stan. Još im je manje shvatljivo da netko radno sposoban može primati socijalnu pomoć 15 godina. Švedska delegacija Svjetske banke bila je u čudu kad je to čula.


Kad su Šveđanima naši rekli da bi ti ljudi umrli bez socijalne pomoći, uslijedio je odgovor: Ako je netko odlučio umrijeti, umrijet će. Čulo se kako se u Hrvatskoj prima socijalna pomoć preko tjedna, a preko vikenda vozi mercedes.


   Uslijedila je diskusija. Ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici »Izvor« Selce Nikica Sečen podsjetio je na transformaciju Doma »Izvor« rekavši kako boravak djece u domu nema nikakvih opravdanja.


Djeca moraju u obitelji. Domovi za djecu su kršenja prava djeteta, kršenja ustava, nešto van pameti, što Europa ne poznaje. Jedini pravi put je odlazak djece u udomiteljske obitelji, što uz sve prednosti za dijete ima i ekonomsku logiku. Naime, dijete u domu stoji 10 tisuća kuna mjesečno, a u udomiteljskoj obitelji tek 2.500 kuna.   

Značajan novac za socijalu


Ivona Blažević iz Poduzetničkog centra Vinodol podsjetila je na zanimljiv projekt samozapošljavanja žena starijih od 45 godina kroz branje samoniklog bilja i izrazila nadu da će projekt dobiti europska sredstva. Ravnateljica Dječjeg doma »Braća Mažuranić« Novi Vinodolski Kristina Manestar najavila je da će i novljanski dom putem kolega iz Selca.


Manestar je ujedno kratko predstavila i rad ELAN savjetovanja koje pruža razne vrste psihološke pomoći, organizira radionice i savjetovanja. Predsjednica Udruge Down Edita Kalanj potužila se da se za djecu s posebnim potrebama ne može dobiti stručna pomoć na području na kojem žive.


U tom kontekstu naveden je pozitivan primjer Malog Lošinja koji je zaposlio logopeda. Rudolf Smoljan istaknuo je da Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine okuplja 1.200 članova. Radi se o najvećoj udruzi na crikveničko-vinodolskom području.


   Dva grada i općina izdvajaju značajna sredstva za socijalu. Crikvenica 2,8 milijuna kuna ili 4 posto proračuna, Novi 1,3 milijuna ili 5,5 posto budžeta, a Vinodolska općina 476 tisuća kuna ili 3 posto proračuna. U odnosu na prošlu godinu povećani su izdaci za socijalu.


Pomoć je dobrodošla, no jasno je da se radi o vatrogasnim mjerama. Jedini pravi put su otvaranja radnih mjesta i demografska obnova. U suprotnom, starijima i nemoćnima više neće imati tko pomagati.


Kad već spominjemo starije, iz demografskih podataka je vidno da će se na crikveničko-vinodolskom području otvoriti prostor za skrb o starijima. Upravo bi se tu mogao naći prostor za privlačenje europskog novca i nova radna mjesta.