Energetska obnova

Energetske uštede u školi u Novom: ‘Grijanje se sada gasi već u 9 ujutro’

Nataša Car

Toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, obradom krova i zamjenom stare stolarije znatno je poboljšana energetska učinkovitost zgrade i ostvarene su velike uštede, a time su ujedno dobiveni i odlični uvjeti za rad, druženje i učenje, rečeno je prilikom jučerašnjeg obilaska škole



NOVI VINODOLSKI Završena je energetska obnova na Osnovnoj škola Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom vrijedna 6,3 milijuna kuna. Ovim projektom stvorena je ugodna radna atmosfera za učenike i djelatnike škole, a poboljšala se energetska učinkovitost zgrade te je ostvarena ušteda energije od 80%.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, u pratnji zamjenice Marine Medarić i pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin, jučer je posjetio OŠ Ivana Mažuranića, gdje su ga dočekali novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić sa zamjenikom Tomislavom Cvitkovićem te ravnatelj škole Boris Turjak. Nakon glazbenog uvoda koji su priredili učenici škole, predstavnici Grada, Županije i Škole, zajedno s predstavnikom tvrtke Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova Petrom Prodanovićem i ravnateljem Regionalne energetske agencije Kvarner Darkom Jardasom, krenuli su u obilazak zgrade.


Energetski razred A+


Prilikom prethodne analize stanja, bilo je utvrđeno da zgrada troši veliku količinu energije na grijanje. Osim zbog velike potrebe za toplinom i neučinkovitog sustava za grijanje, uzrok velikoj potrošnji bila je i energetski loša i dotrajala vanjska ovojnica zgrade. S energetskom obnovom krenulo se u lipnju prošle godine te je od tada trajao suživot izvođača radova te učenika i djelatnika škole. Ravnatelj je pohvalio radnike koji su posao izvršili u zadanom roku.




Toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, obradom krova i zamjenom stare stolarije znatno je poboljšana energetska učinkovitost zgrade. Rasvjeta je kompletno zamijenjena LED rasvjetom te se instalirao mjerni uređaj za daljinsko očitanje i potrošnje energije Smart metering. Energetski razred zgrade ovime je podignut s B na A+. Ovime su dobiveni i »fantastični uvjeti za rad, druženje i učenje«, istaknuo je Turjak.


Najveća razlika osjeti se na sjevernoj strani škole koja je bila na udaru bure i kiše. Turjak je naglasio da je neusporediva temeperatura u tom dijelu škole u odnosu na prije. Grijanje je općenito najbolji primjer ušteda koje se ostvaruju ovom energetskom obnovom. – Sad već moramo oko 8,30 – 9 sati zvati domara da isključi grijanje – pohvalio se Turjak.


Vrijednost energetske obnove novljanske škole je 6,3 milijuna kuna. Županija je dala 2,6 milijuna, a nešto više od pola milijuna kuna sufinancirano je iz gradskog proračuna. Novljanski gradonačelnik također je zadovoljan rezultatom energetske obnove škole te je istaknuo dobru suradnju Grada i Županije. Nakon ovoga kreće se u izgradnju novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom.



Isplata kroz 7 godina


Župan je istaknuo da su se postigle uštede od 80 posto. – Uz ove uštede ćemo u roku od sedam godina isplatiti sve investicije u energetsku obnovu naših objekata – naglasio je Komadina. Primorsko-goranska županija uložila je znatna sredstva u dosad najvećoj kapitalnoj investiciji u školstvu. Ukupna vrijednost investicija u osam škola i školske sportske dvorane na području županije je 37,1 milijun kuna, a Županija projekt sufinancira s 15,6 milijuna, dok je sredstvima jedinica lokalne samouprave pokriveno 2,3 milijuna. Ostatak je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Komadina, a Stilin je naglasila kako će se po završetku svih radova ovime dobiti 11 prekrasnih objekata.