NP Sjeverni Velebit

Edukativno-zabavni party ispunio Krasno

Anto Ravlić

Predavanja, kotlići, sajam OPG-ova, čudesna motorna pila i ugodnih 4-5 stupnjeva Celzijevih usred prosinca formula je koja je Međunarodni dan planina učinila vrlo zanimljivim i privlačnim



KRASNO Međunarodni dan planina i 40 godina rezervata biosfere obilježio je Nacionalni park Sjeverni Velebit u Krasnu u partnerstvu s Gradom Senjom. Program se odvijao tijekom cijelog dana. Paralelno u fascinantnoj Kući Velebita i Društvenom domu Krasno, gdje se nalazi i sjedište Javne ustanove NP Sjeverni Velebit.


Program raznolik, edukativan i ukusan. Uz sajam lokalnih OPG-ova te kuhanje kotlića i degustacije bit će i dvije dječje predstave, Josip Tomaić je radio čuda motornom pilom. U njegovima rukama je motorna pila poput kista. Za Međunarodni dan planina deblo je pretvorio u njemačkog ovčara. Vani nevjerojatno ugodnih 4-5 stupnjeva za gotovo sredinu prosinca. Još je toplije bilo od vatre kotlića. Neizostavni dekor kotlića je Vladimir Jurić s Radio Rijeke, a rame uz rame ekipe Radio Rijeke, Radio Senja, Konjičkog kluba Ana, veterana iz riječke policijske postrojbe Ajkule, ekipe nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i domaćih snaga iz NP Sjevernog Velebita. Kotlić su pripremale i ekipe DVD Čavle i HGSS Gospić.


– Mi smo partneri i prijatelji s NP Sjeverni Velebit. Već osam godina imamo hodočašće po Velebitu dugo 250 kilometara pa je normalno da se družimo – priča Perica Prpić iz Ajkula, s kojim su u ekipi Alen Pleše i Marinko Josić Šimić.




Zvonimir Ostović i Igor Šojat brane boje Radio Senja. Kažu upućeni da je s njima natjecanje besmisleno. Već 23 godine pobjeđuju, kad se kotlića uhvate kuhati gradske institucije. OPG-ovi nude pekmeze, ljekovite trave, sir. Pitamo što najbolje ide. Rakija, u glas će djevojke za štandovima.


Kuća Velebita imala je dan otvorenih vrata za sve posjetitelje, a najuporniji su zaslužili nagrade kroz igru pitalica Tragom do vrha. U Kući Velebita je uz obilazak bilo najzanimljivije tetoviranje u režiji Crikveničanke Aleksandre Domijan. Fran, Tomo i Stela ponosno su pozirali sa svojim tetovažama. Može i tetovaža morskog psa. Nema veze što ga nema na Velebitu.


Glavni i nešto službeniji program započeo je nastupom ženske klape Senjkinje, a uz obilježavanje 40 godina rezervata biosfere čule su se zanimljive prezentacije o risu, planinarenju i turizmu. O stoljeću senjskog planinarstva govorio je Mirko Belavić. Prezentiran je turistički klaster Lika destination. Program je završio nastupom dječje baletno-plesne skupine Vile koju vodi Natalija Jalnicka. Nakon službenog dijela programa startala je zabava, DJ Magic light & sound.


Posjetitelja više 30 posto 


Ravnateljica Irena Glavičić Sertić sa zadovoljstvom se može osvrnuti na godinu koju pomalo ispraćamo. Broj posjetitelja je porastao za 30 posto u odnosu na lani. Ukupno je Sjeverni Velebit posjetilo 30 tisuća ljubitelja prirode. Sve je posjećenija i Kuća Velebita koja oduševi posjetitelje. U trenu se može pretvoriti u orla, postati medo, spustiti se u utrobu Velebita. Doživjeti Velebit u četiri zida. Kuću Velebita ove je godine razgledalo 10 tisuća posjetitelja.