Nautička destinacija

Dvije top marine vratile život Novog na more

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Ovog su se ljeta u obje lani otvorene marine - Novi i Mitan - odvijali zanimljivi susreti, modne revije, plesne večeri...



NOVI VINODOLSKI – Novljani od pamtivijeka – sa svojim gradskim središtem – žive malo podalje od obale. Na uzvisini na kojoj je nastao nekadašnji stari Novi, grad sa svojim frankopanskim kaštelom i župnom crkvom svetih Filipa i Jakova, koja je svojedobno godinama, nakon dolaska biskupa Kristofora, poslije Krbavske bitke, bila i katedralom.


Novljani su svoju kulturnu iskaznicu već odavno obogatili i ukrasili najsjajnijim povijesnim draguljima – od Vinodolskog zakona do braće Mažuranić – ali su ostali stalno malo odmaknuti od obale. Nisu se ugledali »na prvu« na Rimljane koji su utvrdu Lopar izgradili na samoj obali, i to još u prvim stoljećima nove ere.


Atraktivni programi


Novljanska turistička tradicija ušla je i u 15. desetljeće, a čežnja za nautičkom lukom, marinom, trajala je punih 40-ak godina. Napokon je Novi Vinodolski dobio marinu, pa onda još jednu! Dvije marine gotovo odjednom – Mitan Marina nalazi se u Uvali Muroskva, a Marina Novi doslovce u gradu, podno središta gradske jezgre.




Nakon što su dovršene i kompletirane, potpuno opremljene krenule u poslovanje prošle godine, a Marina Novi odmah stekla i kategoriju »5 sidara«, najvišu među marinama – u ovom su ljetu obje marine znatno pridonijele živosti i životu u priobalnom dijelu Novog Vinodolskog.


Nekoliko značajnih događaja i susreta, modnih revija i atraktivnih programa obogatilo je život grada i približilo grad moru. Novi Vinodolski, stari primorski grad, očito je – vraća se moru.


Više od 400 brodova u dvjema marinama i još više posjetitelja koji dnevno navraćaju u ove prostore i svakodnevno koriste vrhunsku ugostiteljsku ponudu, osjeti se i iz daleka i izvana, a pogotovo – iznutra. U tim objektima i u njihovim nautičkim kapacitetima.


Još kada se ostvare planovi koji su sve aktualniji, a odnose se na obnavljanje i obimnu rekonstrukciju nekadašnjeg Hotela Sanmarino u novljanskom parku, također u neposrednoj blizini mora, grad će još življe nastaviti pulsirati životom zaista primorskog i priobalnog ljetovališta. Pogotovo nakon nedavno otvorenog obnovljenog Hotela Lišanj, simbola novljanskoga hotelijerstva.


U očekivanju hotela


O tome, a i o planovima za iduće ljeto i predstojeća ljeta i ljetne turističke sezone, govori i novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić:



– Obje naše marine znatno su pridonijele ljetnom pulsiranju života na obali našeg ljetovališta. U gradu smo imali nekoliko iznimnih događaja, među kojima su tradicionalni spektakli Međunarodni ljetni karneval u srpnju i Ružica Vinodola u kolovozu, također tradicionalno folklorno Okolotorno, koncerti popularne i klasične glazbe, a za iduću turističku sezonu može se očekivati i mnogo novih događaja – rekao je gradonačelnik Piškulić.


Novi Vinodolski ima nešto više od pet tisuća domicilnih žitelja, a s turistima i vikendašima taj se broj i više nego utrostručuje. Komunalna infrastruktura to dobro prati, a planira se i gradnja novog parkirališta na obali s ukupno 250 parkirnih mjesta.


Od značajnijih većih i novih investicija u hotelijerstvo najozbiljnija je ona u obnavljanje Sanmarina za koji su se najavili mađarski investitori. Radovi počinju u listopadu. Kada bi se još nešto i to što prije dogodilo na području nekadašnjeg Hotela Klek, što je prije više godina srušen, onda bi nekadašnji trolist hotela Lišanj – Klek – Sanmarino vratio turističkom Novom Vinodolskom puni sjaj i u potpunosti vratio grad moru i priobalju!