'Kraljica vinograda'

Dvanaest kandidatkinja u utrci za titulu ‘Ružice Vinodola’

Slavica Mrkić Modrić

Ako su u vinogradu vješte kao na plesnom podiju, bit će OK /  Snimio Marko GRACIN

Ako su u vinogradu vješte kao na plesnom podiju, bit će OK / Snimio Marko GRACIN

Tradicionalna manifestacija Vinodola, počela je preksinoć u Bribiru, a do finalne večeri u Novom Vinodolskom, kandidatkinje za naslov »Ružice Vinodola« ogledat će se još i u vinogradarskim vještinama



BRIBIR  Mirela Muminagić iz Grižana, Bribirka Sara Đukić, Kristina Pajić iz Viškova, Novljanka Ana-Maria Pavelić, Šmričanka Nensi Modrčin, Sara Sušanj i Silvia Šepić,  obje iz Viškova, Melanija Peričić iz Selca, Nera Blažičević iz Povila, Škrljevka Dea Borovac, Novljanka Iva Deranja i Crikveničanka Sandra Lovrić, potencijalne su »Ružice Vinodola« za 2017. godinu.


Tko su, što su, koji su im afiniteti, a i razlozi za prijavljivanje na ovo, po svemu specifično natjecanje nastalo na temelju »priče iz davnina«, iz vremena Frankopana kad se među beračicama grožđa birala najljepša i najmarljivija djevojka, Bribirci i svi zaljubljenici u tradiciju mogli su preksinoć čuti i vidjeti na otvaranju ovogodišnje manifestacije. Ispunjen trg Starog grada u Bribiru i dobrih sat i pol pljeska dali su do znanja da će ovogodišnji izbor »Ružice Vinodola« biti žestok.


Nakon što su sopilaši Davor Tus i Pavao Kombol otvorili manifestaciju, pozornicom su zavladale »Ružice« ali i voditeljica cijelog događanja Sandra Radiković koja je postavljajući kandidatkinjama vrlo zanimljiva pitanja, ustvari publici otkrila tko se sve i zašto bori za ovu prestižnu titulu. Program su nastupom upotpunile članice riječke Plesne udruge »RI Dance«, te Mješovita vokalna skupina KUD-a Bribir koja je izvela splet zavičajnih pjesama i s pozornice otišla praćena gromkim pljeskom.




A što su »Ružice« rekle? Puno toga, no zajedničke su im izjave da vole sve što vole mladi, da vole »popit i pojist«, da su sve članice maškaranih udruga  što znači da vole i maškare, te da su se na izbor za »Ružicu Vinodola« prijavile iz znatiželje, radi druženja i očuvanja tradicije.



 Izbor za »Ružicu Vinodola« traje od 11. do 19. kolovoza. U tih tjedan dana na lokacijama Bribir, Pavlomir i Novi Vinodolski događat će se »puno lipih stvari«. Predstavljanje u Bribiru već je obavljeno, a ono što slijedi je: u četvrtak, 17. kolovoza u Pavlomiru na događanju nazvanom »Noć vina u Pavlomiru« djevojke će pokazati znanje i vještine u mnoštvu poslova vezanih za berbu i preradu grožđa. Primjerice, mašćenje je oduvijek ona najatraktivnija igra. U petak, 18. kolovoza natjecanje se seli u novljanski Stari grad, Precrikvu gdje su na redu druge igre i još malo muke za žiri, a završna večer zbit će se na istom mjestu u subotu, 19. kolovoza kad će u 23 sata vinodolski vinogradi dobiti novu »Ružicu«. Sve večeri počinju u 20 sati, ulaz je besplatan, a događanja su praćena sajmom vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustična glazba, jela naših starih, folklorom i svim onim što se može svrstati pod »autohtono«.



Uostalom ova je manifestacija, čiju organizaciju potpisuju Turistička zajednica Vinodolske općine, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Pavlomir d.o.o., a odvija se pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski i Katarina-linea iz Opatije, već u startu, što znači 2003. godine osmišljena s ciljem prezentacije jednog dijela bogate tradicije i folklora Vinodola turistima, ali i domicilnom stanovništvu.


Marijan Karlić, načelnik Općine Vinodolske i Boris Miklić, predsjednik općinskog vijeća djevojke su na kraju večeri i darivali, te iskazali veliko zadovoljstvo i brojem prijavljenih djevojaka, i njihovim duhom. Zadovoljna je bila i Iris Bruketa, direktorica TZ Općine Vinodolske, ali i publika u Bribiru.


Sve u svemu, uspješno »porinuće« ovogodišnje »Ružice«. A koja će pobijediti i uz titulu od Katarina – linea dobiti prestižnu nagradu uobličenu u sedmodnevno krstarenje za dvije osobe, saznat ćemo u subotu, 19. kolovoza u Novom Vinodolskom, kad je na redu završna večer ove manifestacije. Do onda, djevojke i žiri čekaju naporni dani, a publiku uvijek i uvijek – zabava.