Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
19. siječnja 2020.
Ministrov potpis

Država daje Lučkoj upravi Senj 3,1 milijuna kuna

Ministarstvo ulaže sredstva kako bi poboljšalo infrastrukturu pomorskog prijevoza / Snimila Dorotea PRPIĆ
Ministarstvo ulaže sredstva kako bi poboljšalo infrastrukturu pomorskog prijevoza / Snimila Dorotea PRPIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2018. u 20:14 2018-09-07T20:14:52+02:00

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je sporazum za financiranje radova u prvoj etapi. Kompletna realizacija održavanja koštat će oko 25 milijuna kuna, a radovi obuhvaćaju sanaciju oštećenja u podmorskom dijelu, odnosno obalnog zida te šetnice u postojećim gabaritima

SENJ Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je sporazum kojim se Lučkoj upravi Senj dodjeljuje 3,1 milijun kuna za izvođenje radova na projektu »Izvanredno održavanje luke Senj – prva etapa«, a to je jedan od  projekata za luke županijskog ili lokalnog značaja u koje Ministarstvo ulaže sredstva kako bi poboljšalo infrastrukturu pomorskog prijevoza. 

Kako saznajemo od Predraga Dešića, ravnatelja Lučke uprave Senj, koja upravlja među ostalim i sa senjskom lukom, ovih dana od Ministarstva očekuju dostavu sporazuma, nakon čega kreće realizacija.

Podsjetimo da je projekt izvanrednog održavanje luke Senj trenutno najopsežniji projekt senjske Lučke uprave i košta oko 25 milijuna kuna. Radovi obuhvaćaju sanaciju oštećenja u podmorskom dijelu, odnosno obalnog zida te šetnice u postojećim gabaritima, a radi lakšeg financiranja njegova realizacija podijeljena je u sedam faza.

Stradali zidovi

Izvanredno održavanje je potrebno radi dugogodišnjeg utjecaja jakog vjetra i valova, morskih struja, vrtloženja i »štiga«, posebno u zimskom periodu, zbog čega je došlo do oštećenja dijelova obalnog zida, obloga i šetnog dijela pa praktično cijela luka, odnosno svi njezini obalni zidovi, više nisu sigurni za uporabu i nemaju više svoju funkciju. Cilj projekta je sanacija cijele luke na način da se obalni zidovi privedu svrsi za koju su izgrađeni te zaštiti lučki akvatorij od utjecaja visokih valova i osiguraju  sigurna privezna mjesta za 250 plovila kao i  privez turističkih plovila.

Ministarstvo sufinancira 26 projekata

Za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje namijenjenih za prihvat trajekata, putničkih i ribarskih brodova u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, u 2018. godini u Proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano je 65 milijuna za 26 projekata u lukama od županijskog i lokalnog značaja, a jedan od njih je i projekt izvanrednog održavanja luke Senj. Cilj ovih ulaganja daljnji je razvoj i modernizacija pomorskog linijskog prometa, odnosno povećanje sigurnosti i unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza te povezivanje otoka s kopnom i otoka međusobno, a što će u konačnici pridonijeti ukupnom razvoju, kako obale, tako i naseljenih otoka.

Ovo tim više što su dosadašnje sanacije oštećenja i održavanje tijekom vremena obavljane mješovitim materijalima i to kamenom i betonom pa su radi lošeg održavanja ugroženi temeljni zahtjevi luke, a ovim projektom izvanrednog održavanja luke Senj osigurat će se njihova mehanička otpornost i stabilnost i vraćanje obalnih zidova u prvotnu funkciju.

Natječaj proveden

Kako ističe ravnatelj Dešić, u ovoj prvoj etapi izvanrednog održavanja senjske luke najprije će se sanirati najugroženiji dijelovi, izvest će se druga i četvrta etapa prve faze sanacije, a obuhvaćaju dva lokaliteta. To je istezalište brodica kod dizalice Lučke uprave i potez u samom središtu luke od trgovine DM-a do trgovine Bipa.

Natječaj za izvođača radova je proveden, a prema propisanoj proceduri, sklapanje ugovora s njim kroz desetak dana treba potvrditi županijska skupština, nakon čega bi koncem mjeseca krenuli i sami radovi. Osim što je izradila cjelokupni projekt za izvanredno održavanje senjske luke u realizaciji prve faze izvanrednog održavanja, Lučka uprava će platiti nadzor radova te sudjelovati s oko sto tisuća vlastitih sredstava, a radovi će biti tim zahtjevniji, s obzirom na to da današnji izgled senjske luke datira  još iz 1865. godine  i zaštićeno je kulturno dobro.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.