Obrisi se već naziru

Drugo najveće ulaganje u povijesti: Selce će za Uskrs dobiti trg od 27 milijuna kuna

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Iako još ima dosta posla, radi se o rutinskim radovima. Uređuje se oborinski kanal ispod trga, instalacije su dijelom postavljene, a predstoji postavljanje rasvjete. Uređuje se i polača, odnosno perilo



SELCE Uskrs koji ove godine pada sredinom travnja u Selcu će osvanuti na novom trgu. Iako još ima dosta posla, radi se o rutinskom poslu, lišenom iznenađenja koja su kadra prolongirati rokove. Obrisi novog trga već se naziru, obala je praktično već pokrivena kamenom. Trg se počeo graditi prije godinu dana. Najprije se nasipavalo more. Novi plato trga »ušao« je desetak metara u more. Uslijedila je pauza tijekom turističke sezone, a nastavak je krenuo na jesen. Izvođač je GP Krk koji je izgradio i crikvenički trg prije četiri godine.



Uređenje trga naznačit će novu eru u selačkom turizmu koji godišnje ostvari impozantnih 500 tisuća noćenja. U susjedstvu se trenutno ulaže 16 milijuna kuna u hotel Katarinu. Planira se uređenje izlaza iz Selca na Jadransku magistralu. Selčani priželjkuju rješenje još jednog velikog problema, nedostatka parkirnih mjesta u centru. Čini se da će se rješenje tražiti sjeverno od Jadranske magistrale.





Crikvenički i selački trg po mnogočemu su dio iste priče. Stare trgove koje je pregazilo vrijeme zamjenjuju novi trgovi, radi se o velikim investicijama. Crikvenički trg je najveća investicija otkako je Grada Crikvenice, a selački trg druga je najvrednija investicija. Crikvenički trg je po kvadraturi nešto veći, no selačka zona zahvata nije kompaktna pa je selački posao nešto kompliciraniji. U izgradnju trga koji će osvježiti Selce uložit će se 27 milijuna kuna. Po jednom su slični, a opet različiti. Oba trg prekriva kamen. Crikvenički je pokriven kirmenjakom, a selački će uljepšavati repen koji stiže iz Slovenije, iz Sežane. Malo je tamniji od kirmenjaka.


– Najsličniji je nekadašnjem kastavskom sivcu kojim se nekad gradilo rive u primorju, objašnjava zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić. Radovi se fokusiraju na prostor Harmice i na uređenje prometnice koja će prolaziti trgom. Na prilazima će prometnicu prekriti asfalt, a centralni dio trga kolnik će činiti kamene kocke. Odlučilo se na takvu koncepciju gradnje prometnice iz dva razloga, trg će izgledati atraktivnije, a kocke će usporavati promet.

Uređuje se oborinski kanal ispod trga, instalcije su dijelom postavljene, a predstoji postavljanje rasvjete. Predstoji i hortikulturno oplemenjivanje trga. Sadit će se već izrasla stabla, čije su krošnje već četiri metra promjera, tako da će zelenilo brže oplemeniti trg.


Usporedo s uređenjem trga, uređuje se polača. Konzultiralo se sa starijim Selčanima kako bi nova polača bila što vjerodostojnija kopija simbola Selca. U Gradu Crikvenici ističu da perilo, kako je izgledalo posljednjih godina, nema veze s originalnim izgledom jer se »krpalo« i dograđivalo kako je tko htio.