Pavlomir

Druga večer tradicionalne manifestacije »Ružica Vinodola«: U vinogradu najokretnija Nera Blažičević iz Povila

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



PAVLOMIR Mirela Muminagić iz Grižana, Bribirka Sara Đukić, Kristina Pajić, Sara Sušanj i Silvia Šepić iz Viškova, Novljanka Ana-Maria Pavelić, Šmričanka Nensi Modrčin, Melanija Peričić iz Selca, Nera Blažičević iz Povila, Škrljevka Dea Borovac, Novljanka Iva Deranja i Crikveničanka Sandra Lovrić, u vinogradima Pavlomira nastavile su utrku za titulu »Ružice Vinodola 2017«. I dok je bribirsko predstavljanje bilo – pjevaj, pleši, smješi se i zabavljaj, ovo pavlomirsko donijelo je puno znoja i puno smijeha. Dvanaest potencijalnih Ružica kroz tri su igre pokazale kako su geni – geni. U ovom slučaju vinogradski koji sežu u davninu.


Sedam grozdova


U vrijeme Frankopana kad se u vinodolskim vinogradima birala najmarljivija i najljepša beračica grožđa tj. Ružica Vinodola, običaj na temelju kojeg je ova manifestacija, začeta 2004. godine i nastala.


Sve je počelo, kako to Vinodolu i dolikuje – sopilama. Mlađahni Marin i Anton Bilić, sopilaši KUD-a Ilija Dorčić zasopli su po starinsku i simpatičnim Ružicama otvorili put »u davninu«. Točnije u vinograd iz kojeg je svaka trebala donijeti sedam grozdova i to u što je moguće kraćem vremenu. Najbrža beračica bila je Iva Deranja, drugoplasirana je bila Nera Blažičević, a treća je svoj »košić« donijela Sara Sušanj. U drugoj igri, u kojoj su djevojke ručno mastilnicom prešale grožđe prvo mjesto podijelile su Kristina Pajić i Nera Blažičević, dok je trećeplasirana bila Ana-Maria Pavelić. A treća, i publici definitivno najatraktivnija igra u kojoj su natjecateljice uskočile u »toš« nataknut na »maštel« i u vremenu od dvije minute trudile se smastiti što više grožđa rezultirala je sljedećim poretkom – prvo mjesto Iva Deranja, drugo Nensi Modrčin, a treće Silvia Šepić.




Nakon prve natjecateljske večeri, žiri u sastavu Iris Bruketa Milić (predsjednica ocjenjivačkog suda), Ljiljana Stošić (TZG Novi Vinodolski), Mario Butorac (Centar za kulturu Novi Vinodolski), Tea Frlan (Ružica Vinodola 2016. godine), Zoran Tomić (Grad Novi Vinodolski), Vladimir Butković (TZG Novi Vinodolski) i glavni sudac Zoran Krišković proglasio je prva tri mjesta. S 31,5 bodova na čelu »Ružica« našla se Nera Blažičević, 30,5 bodova i drugo mjesto pripalo je Ivi Deranja, a vinogradarski poslovi Kristini Pajić donijeli su 26,5 bodova i treće mjesto. Ono što su Ružice donijele Pavlomiru i brojnoj publici iz svih dijelova regije ali i Europe bilo je tri sata dobre zabave u kojoj su im pomogli ne samo glazbenici s dvije bine već i sama voditeljica, vrckava Sandra Radiković. U glazbenom dijelu osim Jose Butorca, pjevačke legende ne samo Novog Vinodolskog već i znatno, znatno šire nastupili su Grupa »Trend« i Kvartet Novi.


Jaka potpora


Da je manifestacija koja se održava već četrnaestu godinu zaredom i to u organizaciji TZ Vinodolske Općine, TZ Grada Novog Vinodolskog i »Pavlomira« d.o.o. već odavno prepoznata kao sadržaj dobre zabave ali i očuvanja tradicije potvrdilo je na stotine onih koji su u četvrtak uvečer uživali u Pavlomiru, a među kojima su se osim domaćina Marijana Karlića, načelnika Općine Vinodolske i Velimira Piškulića, gradonačelnika Novog, predvođeni »domaćim ministrom« Olegom Butkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture našli i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Majda Burić, državna tajnica Ministarstva rada i Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, te još brojni uglednici iz javnog života Hrvatske.