Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Zabavan program

foto/video Druga večer Sretnog Selca: Pogledajte kako izgleda mlaćenje slame i selačko kolo

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 22:51 2019-07-13T22:51:00+02:00

Na  nastavku (Sr)etnog Selca najviše pažnje privukla je mlaća slame i selačko kolo. Nakon mimohoda sudionika Selčanke su demonstrirale tradicionalnu mlaću slame koju su potom zapalile, a smjer dima otkrio je hoće li godina biti dobra za poljoprivredu ili ribarstvo.

I u subotu je manifestaciju otvorio sajam tradicijskih i ekoloških proizvoda koji je gostima ponudio mnoge zanimljive suvenire, prehrambene i kozmetičke proizvode. Iako je vrijeme bilo lošije nego dan ranije, kiša je u večernjim satima stala, a zabavan program, ukusni zalogaji i zanimljiva prezentacija starih običaja privukla je posjetitelje u centar mjesta.

Oko 20 i 30 krenuo je mimohod sudionika u nošnjama. Nakon što je povorka stigla u centar, krenula je prezentacija mlaće prazne slame, što se tradicionalno radi u vrijeme maškara, no (Sr)etno Selce idealna je prilika za prezentaciju ovog običaja turistima. Slama se potom zapalila, a dim je krenuo prema moru, što znači da će godina biti uspješna za ribarstvo.

3707698
Manifestacija Sretno Selce / Snimio Sergej Drechsler

Nakon što se raščistio dim, Selčani su demonstrirali još jedan običaj, Selačko kolo, kao i ples ove Hrvacki i Kolunati. I ovaj je dio privukao mnoge poglede posjetitelja. Na Harmici su uživali svi ljubitelji dobre hrane koji su imali priliku degustirati tradicionalna jela.

KUD Ive Jelenović zabavljao je goste na trgu, a nakon njih nastupila je klapa Kastav, a posjetitelje je plesnim performansom počastila i grupa ERD iz Mađarske. Na Polači su goste zabavljali glazbeno sastavi Trio Crikvenica i Klamaruša.

Organizator 8. Sretnog Selca je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i Eko Murvica d.o.o.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.