Velika ulaganja u Thalassotherapiju

Do ljeta i novi crikvenički centar medicinske rehabilitacije

Anto Ravlić

Novi objekt imat će četiri etaže – članovi Upravnog vijeća Thalassotherapije u obilasku gradilišta / Foto: Anto RAVLIĆ

Novi objekt imat će četiri etaže – članovi Upravnog vijeća Thalassotherapije u obilasku gradilišta / Foto: Anto RAVLIĆ

Nakon 20 milijuna kuna investiranih u objekte i infrastrukturu, zahuktala se gradnja centra medicinske rehabilitacije vrijednog 23 milijuna kuna koji niče »kao iz vode«



CRIKVENICA  Slika Thalassotherapije posljednjih je godina gotovo nezamisliva bez građevinskih dizalica. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije Thalassotherapia Crikvenica mjesto je velikih ulaganja. U četiri godine je uloženo ili se ulaže 43 milijuna kuna.


   Lani je okončana prva faza »teška« 20 milijuna kuna. Prva faza razvojnog projekta bolnice obuhvatila je rekonstrukciju i nadogradnju objekta Recepcija s polivalentnim dvoranama, obnovu i proširenje kompletnog infrastrukturnog sustava između devet objekata bolnice, adaptaciju interijera i instalacija smještajnog objekta Dalmacija kapaciteta sto kreveta.


Osim onog što se vidi golim okom, puno je napravljeno i »nevidljivih« radova bez kojih bi ulaganja u prostore i opremu Thalassotherapije bila nekompletna. Povećana je sigurnost u pogledu protupožarne zaštite, osigurano kvalitetno zbrinjavanje otpadnih i oborinskih voda, poboljšana energetska učinkovitost objekata i izgrađeni sustavi za proizvodnju »zelene« energije.



Tradicija, razvijena infrastruktura i stručni ljudski potencijal, temelji su na osnovu kojeg je Primorsko-goranska županija prepoznala zdravstvenu industriju kao ključnu komparativnu prednost regije, kaže župan Zlatko Komadina. Zdravstveni turizam prepoznatljiv je regionalni brand o čemu svjedoče i što dokazuju upravo županijske zdravstvene institucije, thalassoterapije u Crikvenici i Opatiji i Lječilište u Velom Lošinju. Radi se o ustanovama sa zasigurno najvećim zdravstvenim standardom u regiji.    Ulaganja u Thalassotherapiju Crikvenica osigurat će i snažniju pozicija ustanove na tržištu zdravstvenih usluga Europske unije. Dio je to Strategije razvoja zdravstvene industrije PGŽ-a, a i razlog zbog kojeg smo prošle godine osnovali i Klaster zdrastvenog turizma u cilju produženja turističke sezone i podizanja njene kvalitete i ukupnih prihoda. Želja nam je imati cjelogodišnji turizam i da taj turizam zdravlja bude ono čime ćemo biti prepoznati na tržištu južnog dijela Europe, naglašava župan.


  


Nova faza


Prije dva i pol mjeseca krenula je nova faza ulaganja u vrijednosti 23 milijuna kuna. Donedavno je bilo teško izvan kruga Thalassotherapije vidjeti što se događa. Posljednjih dana se praktično nova građevina digla iznad Ulice Milovana Mužića i sve su češća pitanja što se sada radi. Radi se o rekonstrukciji i nadogradnji objekta H – centra medicinske rehabilitacije. Radovi su započeli 21. siječnja. Izvođač je Radnik iz Križevaca.


Rekonstrukcija podrazumijeva rušenje prvog kata i polovice prizemlja te podizanje dvije i pol nove etaže tako da će novi objekt imati četiri etaže. Prve dvije etaže rezervirane su za fizikalnu medicinu. Na trećoj i četvrtoj etaži smjestit će se liječničke ordinacije i dijagnostički kapaciteti.


Ulaganjem će se proširiti zdravstveni kapaciteti u području dijagnostike i terapije te omogućiti korisnicima zdravstvenih usluga kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita. Novi kapaciteti prostora i opreme udvostručit će kapacitete kad je riječ o zdravstvenim uslugama, što otvara nove mogućnosti zapošljavanja zdravstvenog kadra. Novi objekt bi trebao u funkciju sredinom ljeta.   

Ništa bez Županije


Zadovoljstvo radovima iskazali su i članovi upravnog vijeća Thalassotherapije koji su obišli gradilište. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a i predsjednica Upravnog vijeća crikveničke bolnice Vedrana Fržop istakla je zadovoljstvo napretkom Thalassotherapije, podsjetila da se radi o desetogodišnjem razvojnom projektu te poručila da se ne može stati ukoliko se želi konkurirati na tržištu.


Pročelnica Fržop je vrlo bitnim označila ulaganje u struku bez koje su sva ulaganja uzaludna. Ravnatelj Thalassotherapije Damir Lončarić je istakao da se najnovija investicija realizira sa 50 posto sredstava PGŽ-a koji je vlasnik Thalassotherapije, a 50 posto putem kredita čiju glavnicu otplaćuje županija. Thalassotherapia plaća kamate.


   – Bez potpore županije ne bi mogli ovim tempom razvijati djelatnost niti podizati kvalitetu, rekao je ravnatelj Lončarić dodajući da će investicije omogućiti dostupniju zdravstvenu zaštitu pacijenata, a da će se dio kapaciteta ponuditi europskom tržištu.   


Osim ulaganja u infrastrukturu i opremu, učinjeni su značajni napori u edukaciji djelatnika i širenju lepeze zdravstvenih djelatnosti i usluga. Zaposleno je novih sedam liječnika koji se nalaze na specijalizaciji iz djelatnosti bolnice u područjima pulmologije, kardiologije, otorinolaringologije, pedijatrije i fizikalne medicine na klinikama u Rijeci i Zagrebu. U navedenom razdoblju provode se i subspecijalizacije iz područja audiologije, pedijatrijske pulmologije, alergologije i imunologije.    Proširene su djelatnosti u području dermatologije, pedijatrijske kardiologije, nefrologije i gastroenterologije. Uveden je program liječenja pretilosti kod djece u kojem sudjeluju klinički psiholog i nutricionist.


Golemo tržište


Član Upravnog vijeća Thalassotherapije Matko Županić je podcrtao važnost zdravstvenog turizma, rekavši da to tržište u svijetu raste tempom od 20-25 posto godišnje, da Europa ima 203 milijuna zdravstvenih turista te da su potencijali Thalassotherapije veliki obzirom da se u krugu od 500 kilometara krije tržište od 72 milijuna. Županić je izrazio uvjerenje da će oživjeli aerodrom na Krku biti snažan adut zdravstvenog turizma Kvarnera obzirom da su Kvarneru izuzetno zanimljiva udaljenija tržišta Skandinavije, Rusije i Poljske.


   Da bi našla svoje mjesto na svjetskom tržištu, Thalassotherapia će ući u proceduru dobivanja akreditacije britanske akreditacijske kuće, jedne od četiri takve kuće u svijetu. Za britansku kuću se odlučilo jer je njena specijalnost nekako najbliža specijalnosti Thalassotherapije. Akreditacija će jamčiti da crikvenička ustanova pruža usluge na svjetskoj razini.