Buran kraj 2013. godine

Devet sretnih hotelskih priča s crikveničko-vinodolske rivijere

Anto Ravlić

U samo nekoliko mjeseci 2013. godine crikveničko- vinodolskom rivijerom protunjao je tornado i ispremiješao sliku hotelijerstva, pomeo stare i doveo nove vlasnike 



CRIKVENICA  Da je netko mogao staviti na kladionicu okladu da će u samo nekoliko mjeseci 2013. godine crikveničko-vinodolskom rivijerom protunjati tornado koji će ispremiješati sliku hotelijerstva, pomesti stare i dovesti nove vlasnike te otvoriti nove perspektive, danas bi vjerojatno bio toliko bogat da bi sa sitnišem iz džepa kupio barem jedan hotel.


U kratkom periodu riješili su se neki problemi za koje se činilo da su nerješivi. Barem nešto optimizma u gospodarskom sivilu. Kupnje bi trebale otvoriti nova radna mjesta i možda pokrenuti mikro val zapošljavanja o kojem se mašta već pola desetljeća.   

Izlazak iz stečaja


»Jadran« bi mogao iz stečaja već u siječnju nakon što je stečajni plan prihvaćen. Izlazak iz stečaja nije samo kraj 3,5-godišnjeg stečaja već i agonije koja je trajala više od desetljeća. Živjelo se sa skepsom, sa strahom da će se hoteli »Jadrana« rasprodati te da će doživjeti sudbinu zatvorenih hotela »Miramare«, »Park« i »Crikvenica«.


Crikveničko hotelsko poduzeće ipak se kroz stečaj sačuvalo, što je svakako dobro za Crikvenicu. U kojem pravcu dalje? Crikvenički HNS prije nekoliko je dana prvi put javno progovorio o nečemu o čemu se već priča mjesecima. Ozbiljni turistički radnici i dio političke garniture smatra da se hoteli »Jadrana« ne smiju prodati jednom kupcu.




Da se ne bi stvarao monopol, zbrisala konkurencija i na taj način diktirale plaće sadašnjih i budućih zaposlenika. Živi strah i da se kupac jednog dana ne sjeti da mu je investiranje neisplativo i da ostavi hotele zatvorene.


Realan je pogled koji kaže da će jednom kupcu trebati godine da se obnovi sve hotele, a da bi više pojedinačnih kupaca krenulo odmah u obnovu. Najveći je strah da netko novi ponovno ne posrne i da Crikvenica opet ne doživi sudbinu »Jadrana«, samo pod nekim drugim imenom. 


   U Crikvenicu je stigao jaki austrijski hotelijer Holleis grupacija koja je od bivšeg hrvatskog nogometnog izbornika kupila hotel »Therapiju«. Za koji dan kreće obnova hotela koji se odnedavno zove »Kvarner Palace«, otvaranje je predviđeno za Uskrs. Vlasnik najavljuje zapošljavanje 110 ljudi, što je dvostruko više od Štimčeve ere. Plan je raditi deset mjeseci. 


   I u Selcu se napokon zbila lijepa priča. Hotel »Marina« koji je zadnjih godina posrtao zbog drugih problema vlasnika, usprkos popunjenim kapacitetima i cjelogodišnjem poslovanju, napokon je dobio novog vlasnika. Hotel s četiri zvjezdice kupio je ugostitelj i poduzetnik iz Sesvetskog Kraljevca Branko Elez.


    Četvrta crikvenička lijepa priča s kraja 2013. i početka 2014. godine mogao bi postati nekadašnji hotel i višegodišnje ruglo, »Miramare«. Napokon se riješila dokumentacija i hotel na atraktivnoj lokaciji trebao bi skoro u prodaju. 


Dok se u Resortu u Novom Vinodolskom održavao skup radnika, poslodavaca i dvaju sindikata, Trgovački sud u Rijeci je dobio rješenje o utvrđivanju uvjeta za stečaj u Hotelima Novi d.o.o. Imenovan je predstečajni upravitelj Dušan Crljenko. Ročište je zakazano za 27. siječnja. U međuvremenu je na snazi zabrana raspolaganja pokretninama. Slučaj je povjreren sutkinji Danijeli Korlević. Zasad nam nije poznato tko je od vjerovnika dao zahtjev za stečaj. Na skupu radnika nije se dogodilo ništa važno. Plaća za listopad još uvijek nije stigla na račune radnika.



  Novi vjetrovi


Novi Vinodolski već godinama nema sreću s Resortom. Da elitni kompleks kojeg bi poželio svaki turist funkcionira, čitav Novi Vinodolski bi mogao živjeti na krilima gostiju koji su spremni platiti luksuz. Umjesto punih soba i restorana, puno češći termini su dugovi, stečaj, kašnjenja plaće, isključenja struje.


Prošli tjedan odbijena je predstečajna nagodba, jučer je pokrenut zahtjev za stečaj. Možda 2014. godine donese priču s perspektivom. 


   Novi će ipak po dobrom pamtiti 2013. godinu. Prodani su hoteli koji su također pripadali vlasnicima Resorta. Najbrže su reagirali novi vlasnici hotela »Klek«.


Slovenci vrlo brzo kane rušiti derutni nekadašnji hotel u novljanskoj luci i početi graditi novi. Mađari su kupili hotel »San Marino«, prodan je i hotel »Slavuj«, kao i Turističko naselje Povile.


Hotel »Lišanj« kupila je tvrtka kćer banke koja je financirala kupnju, a ovih dana stigao je i novi najmoprimac koji je zamijenio aktualnog dogradonačelnika Velimira Piškulića. 


   U pola godine zbilo se devet zanimljivih hotelskih priča. I tko kaže da ulazak u Europsku uniju nije donio nove vjetrove? Slučajno ili namjerno.