Strelovit uspon

DVA DESETLJEĆA UZLETA Kako je Vinodol s četiri došao do 100 tisuća noćenja

Anto Ravlić

Ruralni turizam sve popularniji

Ruralni turizam sve popularniji

Od turizma u naznakama, Vinodolska općina u dva desetljeća postaje najjača zaobalna destinacija Primorsko-goranske županije, svake godine broj iznajmljivača raste za 35 posto, iz godine u godinu broj noćenja se diže za 20-30 posto



BRIBIR – Kad je prije 20 godina osnivana Turistička zajednica Vinodolske općine, vjerojatno se na prste jedne ruke moglo izbrojiti pobornike osnivanja institucije koja je trebala razvijati turizam u Bribiru, Triblju, Grižanama i Driveniku. Što će TZ općini koja ostvari tek četiri tisuće noćenja? Danas, dva desetljeća poslije, jasno je da je osnivanje TZ-a bila dalekovidna vizija. Vinodolska općina može se pohvaliti sa 100 tisuća noćenja i titulom najjače zaobalne destinacije u Primorsko-goranskoj županiji. Za strelovit uspon turizma, uz žitelje koji su prepoznali turizam, sigurno su zaslužne dvije dame koje su vodile TZ Vinodolske općine.


Prvih desetak godina na čelu je bila aktualna direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić koja je u međuvremenu vodila i senjsku turističku zajednicu. Posljednje desetljeće TZ Vinodolske općine vodi Iris Bruketa Milić koja je sigurno najupućenija u tajnu turističkog uspjeha male općine s tri i pol tisuće stanovnika, koju su do buđenja turizma mnogi miješali s Novim Vinodolskim.


Ni kiša ne tjera goste


– Turizam je grana gospodarstva koja ima veliku razvojnu perspektivu u Vinodolskoj općini. Najveće bogatstvo Vinodola je prostor i on nudi razne mogućnosti za razvoj selektivnih oblika turizma, kao što je ruralni, eko i etno turizam, kao i kulturni turizam, koji i u svijetu pokazuje sve veći trend porasta. Sam položaj Vinodola, s jedne strane u neposrednoj blizini morske obale, a s druge u blizini izuzetno atraktivnog šumskog predjela s brojnim zanimljivostima, u zelenoj dolini u kojoj se ističu stari frankopanski kašteli Drivenika, Grižana i Bribira, kao i jezero u Triblju koje nudi mogućnosti športskog ribolova, već je sam po sebi turistička atrakcija. Tu je i nezaobilazno bogatstvo kulturne baštine, koja pruža atraktivne kulturne sadržaje, zatim mogućnost korištenja biciklističkih i planinarskih staza, šetnica, mogućnost bavljenja lovnim turizmom u šumskom predjelu, a isto tako bavljenje ekstremnim sportovima. Sve su to aduti za vrhunsku turističku ponudu i formiranje top destinacije, ističe direktorica TZ-a Iris Bruketa Milić.




Kad bi netko neupućen bacio pogled na turističku statistiku Vinodolske općine, ne bi mu preostalo drugo nego okrenuti telefon lokalne turističke zajednice sa sjedištem u Bribiru. Čini se kao greška, rast je nevjerojatan. Iz godine u godinu. Tako i rekordne 2017.



Bitna je i neizostavna suradnja s turističkim zajednicama gradova Crikvenica i Novi Vinodolski.


– Kada sam, odmah nakon njezinog osnutka, počela raditi u Turističkoj zajednici Općine Vinodolske, bilo je zaista jako teško. Nitko nije vjerovao u turističku budućnost Vinodola, imali smo 20-ak iznajmljivača i kod mnogih prisutnu veliku skepsu da li nam je uopće potrebna turistička zajednica. Uz poticanje ruralnog turizma, pokrenuli smo Vinodolske ljetne večeri, označili biciklističke i planinarske staze zajedno s TZ-om Novi Vinodolski, uključili se u organizaciju Ružice Vinodola. Osmislili smo vizualni identitet Vinodola kao destinacije, zajedno sa sloganom, te izradili web stranicu, image brošuru, kartu i druge promo materijale, uredili nove prostore TZ Općine Vinodolske… TZ Općine Vinodolske je itekako opravdala svoje postojanje već u tim prvim godinama postojanja, a veseli me da su se odlični rezultati nastavili i nakon mog odlaska te je evidentno da Vinodol iz godine u godinu sve više turistički raste, ističe direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.


Vladimir Butković, direktor TZG-a Novog Vinodolskog također ističe iznimnu suradnju s kolegama iz Vindolske općine.


– Vinodol je predivan kutak Lijepe naše, no valoriziran je tek osnivanjem Turističke zajednice koja je svojim radom u protekla dva desetljeća afirmirala Vinodol kao prepoznatljivu turističku destinaciju, no turistički je prepoznat tek osnivanjem Turističke zajednice, istaknuo je Butković.



– Do kraja rujna na području Vinodola ostvareno je ukupno više od deset tisuća dolazaka i 99.437 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom, bilježimo porast broja dolazaka i noćenja za 21 posto. U rujnu, koji je svima bio obilježen minusom zbog izrazito lošeg vremena, ostvareno je 15 posto više noćenja (10.351). Izvrsnim pokazateljima pridonijeli su prvenstveno inozemni gosti, poglavito Njemaci, Austrijanaci i Poljaci. U usporedbi s 2016., bilježi se broj noćenja za više od trećinu, što je rezultat dužeg boravka gostiju. Brojke su pokazale i potvrdile da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu. Pred i posezonski rezultati nas također vesele, jer još jednom potvrđuju činjenicu da ovaj vid turizma najviše dolazi do izražaja u navedenom periodu.


Stiglo 40 nagrada


Nevjerojatan je i rast broja iznajmljivača.


– Broj iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste iz godine u godinu. Na području Vinodolske općine registrirano je 235 privatnih iznajmljivača. U posljednih deset godina imamo prosječni porast od 35 posto iznajmljivača godišnje. Na korak smo od 100 tisuća noćenja i preko 1.200 kreveta u općini koja nije imala turističke tradicije. Ono što permanentno doprinosi i potiče na daljnji razvoj je kvaliteta smještaja, posebice u ruralnim objektima. Već je sedamdesetak takvih objekata koji bilježe izvrsnu popunjenost, objašnjava direktorica TZ-a.


TZ Vinodolske općine dobitnik je 40 nagrada i priznanja. Među njima se ističe zajednička nagrada s TZ-om Grada Novog Vinodolskog »Nagrada za odgovorni turizam« dobivena u Milanu za projekt vidikovaca »Oči Vinodola«. Uz brigu o gostima i iznajmljivačima, rad TZ-a orijentiran je i na projekte.


– Puno je manifestacija i interesantnih projekata koje smo pokrenuli, podržali i realizirali: Vinodolske ljetne večeri, Ružica Vinodola, Dani smokav i sportskog ribolova, Drivenik – čuvar kroz povijest, cesta vidikovaca Oči Vinodola, Staza kamenih stupi, Vinodolska vrela i perila, Dan bribirskog prisnaca, Fešta od kilometra… Takve aktivnosti smatramo izuzetno važnima za daljnju turističku budućnost Vinodola kao turističke destinacije.


Početni prihodi s kojima je TZ počeo funkcionirati bili su 50 tisuća kuna. Danas se uz izvorne prihode, sufinanciranjem od strane Općine i sufinanciranjem od institucija (prihodi koji su ostvareni aktivnošću Turističkog ureda javljanjem na natječaje), proračun TZ-a popeo na preko 500 tisuća kuna.


Motivirajuće reakcije


– Raspolažemo skromnim financijskim mogućnostima koje otežavaju rad i poslovanje TZ-a, a samim time i realizaciju opsežnih aktivnosti i projekata. No, mi smo optimistični, i ponosni što su rezultati prepoznati širom naše županije, Hrvatske i Europe. Posljednjih godina ugostili smo stotine novinara, televizija, putopisaca, fotografa, snimatelja i raznih grupa. Kada se vide njihove reakcije i oduševljenje, stvara se osjećaj koji zaista motivira i potiče na daljnji rad, ističe direktorica TZ-a Iris Bruketa Milić.


Da je Turistička zajednica adut Vinodola, ne samo u turističkom smislu, prepoznaje se u svakom segmentu. Konzultantica Tatjana Malečić Pezelj koja sudjeluje u izradi lokalne razvojne strategije označila je Turističku zajednicu kao jedan od najaktivnijih subjekata na području Općine.