Radost za radost

Crikvenički vrtić ubuduće će raditi sve do večernjih sati

Nataša Car

Iz Socijalnog EU fonda osigurano je 5 mil. kn za provedbu projekta koji će omogućiti duži rad vrtića – u Crikvenici do 20,30, a u Selcu i Jadranovu barem do 18 sati. Već su zaposleni dodatni odgajatelji, a slijedi oprema i edukacije za Montessori program



CRIKVENICA U Pakracu je potpisan ugovor za projekt »Radost za radost« za koji je iz Europskog socijalnog fonda osigurano oko 5 milijuna kuna. Ovim projektom vrtiću Radost bit će omogućen rad i u popodnevnim satima, što će posebno značiti zaposlenim roditeljima koji nemaju opciju baka-servisa.


Grad Crikvenica se ovim projektom prijavio na javni poziv »Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja« Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prošlog je tjedna potpisan dugoočekivani ugovor. Na radost svih zaposlenih roditelja, posebice onih koji rade u smjenama, potpisivanje ugovora znači da će vrtić Radost odsad raditi i u popodnevnom terminu te će njihova djeca popodnevne sate u vrtiću provoditi jednako kvalitetno kao i u jutarnjoj smjeni.



Montessori pedagogija namijenjena je djeci od 3. do 7. godine života, osmislila ju je dr. Maria Montessori, a usvojili mnogi vrtići. Cilj je individualiziranim pristupom i posebnim materijalima poticati cjeloviti razvoj djeteta, a najbolje se može opisati svojevrsnim motom »pomozi mi da to učinim sam«.




Ravnateljica DV-a Radost Martina Magaš objasnila je da je sama struktura prostora u Montessori programu drugačija, soba je preglednija i opremljena priborom koji u sebi ima mogućnost kontrole grešaka, što omogućuje djetetu samostalan rad s materijalom. Za uspješnu provedbu ovog programa potrebno je adekvatno opremiti prostor, a odgajatelji moraju proći jednogodišnju Montessori edukaciju, što će se kroz ovaj projekt omogućiti za pet odgajatelja.


Zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić na press konferenciji izrazila je zadovoljstvo realizacijom 30-mjesečnog projekta te je uvjerena u njegov uspjeh poglavito zbog toga što cijelu stvar vodi, kako kaže, iznimno proaktivna ravnateljica Magaš, koju smatra jednom od najuspješnijih ravnateljica crikveničkih ustanova. Ovo je jedna od mnogih mjera Grada – prijatelja djece koji pruža veliku potporu roditeljima i obrazovnim ustanovama kako bi djeci osigurali što ljepše i kvalitetnije djetinjstvo.



Nova zapošljavanja


A većina roditelja 297 mališana koja pohađaju crikvenički vrtić zaposlena je na puno radno vrijeme i mnogi su zaposleni u trgovini, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima koje iziskuju rad u popodnevnim i večernjim satima. Provedenom anketom utvrđeno je da više od 10% roditelja podržava ideju produljenja radnog vremena vrtića.


Zbog novog radnog vremena omogućit će se prijem nove djece, a stvorit će se i uvjeti za nova zapošljavanja ne samo u vrtiću, već i nezaposlenih roditelja zbog osigurane skrbi za djecu.


U vrtiću su već zaposlili šest odgajatelja, jednog pedagoga s Montessori edukacijom te jednu pomoćnu kuharicu i jednu spremačicu na pola radnog vremena. Još se traži logoped kojeg nije jednostavno naći jer ih je malo, a potražnja za njima velika je zbog povećanog broja djece s govornim i jezičnim poteškoćama. No, u vrtiću ne odustaju te će i dalje pokušavati naći logopeda jer je intervencija u predškolskoj dobi od iznimne važnosti.


Montessori edukacije


Uz ovakvo pojačanje, u matičnom objektu u Crikvenici omogućen je rad do 20,30 sati, a u područnim objektima u Selcu i Jadranovu radit će se minimalno do 18 sati. Sve će se naravno uskladiti s potrebama roditelja kako bi se što optimalnije rasporedili odgajatelji. Djeca će i dalje provoditi najviše deset sati u vrtiću, no sudjelovat će u programima u skladu s potrebama organizacije roditelja.


Od ukupnih sredstava, više od 700 tisuća je planirano za nabavu opreme, a oko 300 tisuća utrošit će se na edukacije djelatnika. Odgajatelji i stručni suradnici proći će kroz Montessori edukacije, tečaj senzorne integracije, engleskog jezika, eko i radionice grafičkih tehnika, edukacije za voditelje programa za rad s darovitom djecom, komunikacijske radionice, kreativne treninge, terapije igrom te stručne ekskurzije, a za kuhare će biti organizirane radionice pripreme zdravih obroka.


Nabavit će se informatička oprema, kuhinjski i strojevi za rublje, namještaj te Montessori pribor. Montessori edukacije namijenjene su odgajateljima područnog vrtića u Jadranovu te će se materijali koristiti za opremanje tamošnjeg prostora. Radost naime postepeno uvodi Montessori program, a započeli su upravo u Jadranovu.