Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Radost za radost

Crikvenički vrtić ubuduće će raditi sve do večernjih sati

Crikvenički vrtić ubuduće će raditi sve do večernjih sati
Crikvenički vrtić ubuduće će raditi sve do večernjih sati
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2018. u 12:08 2018-11-30T12:08:25+01:00

Iz Socijalnog EU fonda osigurano je 5 mil. kn za provedbu projekta koji će omogućiti duži rad vrtića – u Crikvenici do 20,30, a u Selcu i Jadranovu barem do 18 sati. Već su zaposleni dodatni odgajatelji, a slijedi oprema i edukacije za Montessori program

CRIKVENICA U Pakracu je potpisan ugovor za projekt »Radost za radost« za koji je iz Europskog socijalnog fonda osigurano oko 5 milijuna kuna. Ovim projektom vrtiću Radost bit će omogućen rad i u popodnevnim satima, što će posebno značiti zaposlenim roditeljima koji nemaju opciju baka-servisa.

Grad Crikvenica se ovim projektom prijavio na javni poziv »Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja« Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prošlog je tjedna potpisan dugoočekivani ugovor. Na radost svih zaposlenih roditelja, posebice onih koji rade u smjenama, potpisivanje ugovora znači da će vrtić Radost odsad raditi i u popodnevnom terminu te će njihova djeca popodnevne sate u vrtiću provoditi jednako kvalitetno kao i u jutarnjoj smjeni.

»Pomozi mi da to učinim sam«

Montessori pedagogija namijenjena je djeci od 3. do 7. godine života, osmislila ju je dr. Maria Montessori, a usvojili mnogi vrtići. Cilj je individualiziranim pristupom i posebnim materijalima poticati cjeloviti razvoj djeteta, a najbolje se može opisati svojevrsnim motom »pomozi mi da to učinim sam«.

Ravnateljica DV-a Radost Martina Magaš objasnila je da je sama struktura prostora u Montessori programu drugačija, soba je preglednija i opremljena priborom koji u sebi ima mogućnost kontrole grešaka, što omogućuje djetetu samostalan rad s materijalom. Za uspješnu provedbu ovog programa potrebno je adekvatno opremiti prostor, a odgajatelji moraju proći jednogodišnju Montessori edukaciju, što će se kroz ovaj projekt omogućiti za pet odgajatelja.

Zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić na press konferenciji izrazila je zadovoljstvo realizacijom 30-mjesečnog projekta te je uvjerena u njegov uspjeh poglavito zbog toga što cijelu stvar vodi, kako kaže, iznimno proaktivna ravnateljica Magaš, koju smatra jednom od najuspješnijih ravnateljica crikveničkih ustanova. Ovo je jedna od mnogih mjera Grada – prijatelja djece koji pruža veliku potporu roditeljima i obrazovnim ustanovama kako bi djeci osigurali što ljepše i kvalitetnije djetinjstvo.

Nova zapošljavanja

A većina roditelja 297 mališana koja pohađaju crikvenički vrtić zaposlena je na puno radno vrijeme i mnogi su zaposleni u trgovini, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima koje iziskuju rad u popodnevnim i večernjim satima. Provedenom anketom utvrđeno je da više od 10% roditelja podržava ideju produljenja radnog vremena vrtića.

Zbog novog radnog vremena omogućit će se prijem nove djece, a stvorit će se i uvjeti za nova zapošljavanja ne samo u vrtiću, već i nezaposlenih roditelja zbog osigurane skrbi za djecu.

U vrtiću su već zaposlili šest odgajatelja, jednog pedagoga s Montessori edukacijom te jednu pomoćnu kuharicu i jednu spremačicu na pola radnog vremena. Još se traži logoped kojeg nije jednostavno naći jer ih je malo, a potražnja za njima velika je zbog povećanog broja djece s govornim i jezičnim poteškoćama. No, u vrtiću ne odustaju te će i dalje pokušavati naći logopeda jer je intervencija u predškolskoj dobi od iznimne važnosti.

Montessori edukacije

Uz ovakvo pojačanje, u matičnom objektu u Crikvenici omogućen je rad do 20,30 sati, a u područnim objektima u Selcu i Jadranovu radit će se minimalno do 18 sati. Sve će se naravno uskladiti s potrebama roditelja kako bi se što optimalnije rasporedili odgajatelji. Djeca će i dalje provoditi najviše deset sati u vrtiću, no sudjelovat će u programima u skladu s potrebama organizacije roditelja.

Od ukupnih sredstava, više od 700 tisuća je planirano za nabavu opreme, a oko 300 tisuća utrošit će se na edukacije djelatnika. Odgajatelji i stručni suradnici proći će kroz Montessori edukacije, tečaj senzorne integracije, engleskog jezika, eko i radionice grafičkih tehnika, edukacije za voditelje programa za rad s darovitom djecom, komunikacijske radionice, kreativne treninge, terapije igrom te stručne ekskurzije, a za kuhare će biti organizirane radionice pripreme zdravih obroka.

Nabavit će se informatička oprema, kuhinjski i strojevi za rublje, namještaj te Montessori pribor. Montessori edukacije namijenjene su odgajateljima područnog vrtića u Jadranovu te će se materijali koristiti za opremanje tamošnjeg prostora. Radost naime postepeno uvodi Montessori program, a započeli su upravo u Jadranovu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.