Udruga Sunce

Crikvenički umirovljenici žele novi prostor

Nataša Car

Foto: Nataša Car

Foto: Nataša Car

Trenutni prostor nalazi se izvan centra grada, što mnogim članovima predstavlja problem jer im nije lako doći do tamo, pogotovo po mraku. Novi prostor trebao bi imati grijanje kako bi boravak u njemu bio ugodan, zatim kuhinju za pripremu obroka i napitaka te prostor za druženje



CRIKVENICA – Aktivnosti u kojima sudjeluje Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce teško je sažeti jer crikvenički »penzići« aktivni su u sportskim, kulturnim, gastronomskim i drugim događanjima u gradu i izvan njega. Predsjednik Udruge Jure Rošić naglasio je da ih Grad i TZG Crikvenice maksimalno prate financijski i ljudski, a jedino što crikveničkim penzionerima još fali je novi prostor na pristupačnoj lokaciji.


Grupa umirovljenika se odvojila 2007. godine od postojeće Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine jer nisu bili zadovoljni njihovim radom pa je 26. listopada te godine osvanulo Sunce. Udrugu s oko 300 članova od njezinog osnutka vodi Jure Rošić, a unutar nje djeluje nekoliko sekcija. Za članove se organiziraju razna događanja tijekom cijele godine, poput tombole tijekom zime, zatim doček Nove godine, obilježavanje Dana žena te rođendanske zabave.


– Svaka tri mjeseca svi koji su u proteklom razdoblju imali rođendan organiziraju veliku proslavu – objašnjava Rošić. Zahvaljujući Gradu Crikvenici imaju dovoljno velik prostor za sve aktivnosti, no predsjednik je naglasio da je ipak potreban novi prostor na boljoj lokaciji.





Bribir: Podskoči i dio naselja Podgori od 8.30 do 12.00; Kosavin od 11.00 do 14.30



Izvući ljude iz kuće


– Prostor ne bi bio samo za naše članove, već za sve crikveničke umirovljenike – ističe Rošić te dodaje da osim domaćih, raste i broj umirovljenika koji iz drugih dijelova zemlje ili inozemstva dolaze živjeti u Crikvenicu. Trenutni prostor nalazi se izvan centra grada, što mnogim članovima predstavlja problem jer im nije lako doći do tamo, pogotovo po mraku. Novi prostor trebao bi imati grijanje kako bi boravak u njemu bio ugodan, zatim kuhinju za pripremu obroka i napitaka te prostor za druženje.– Cilj je starije ljude izvući iz kuće – kaže Rošić.


Predsjednik Udruge pohvalio je aktivne članove koji su uvijek spremni uložiti svoje vrijeme i trud u pripremu događanja, a to često podrazumijeva okupljanje u noćnim satima kako bi sve bilo spremno na vrijeme. Istaknuo je i dobru suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Crikvanica, lokalnim vinarima i drugim vanjskim suradnicima. Aktivnim djelovanjem i suradnjom Udruga Sunce trudi se »živjeti za grad, a ne samo od grada«, zaključo je Rošić.



A osobe starije životne dobi Udruga izvlači iz kuće i organiziranjem i sudjelovanjem u mnogim događanjima u gradu. Jedno od većih događanja bio je nedavni susret umirovljenika Primorsko-goranske županije kad su ugostili oko 700 umirovljenika i uživali u sportsko-rekreativnim te kulturnim aktivnostima. Susret je organizirala Matica umirovljenika PGŽ-a, a suorganizator je bila Udruga Sunce koju su podržali Grad Crikvenica, TZG Crikvenice, hostel Karlovac, Eko-Murvica i Izgradnja.– Odazovemo se na s koro sve na što nas pozovu – kaže Rošić. Ove godine jedino nisu bili aktivni za vrijeme maškara zbog nekoliko smrtnih slučajeva članova, no dogodine planiraju ponovo sudjelovati.

Smrtni slučajevi su i podsjetnik da treba uživati u svakom danu, pogotovo u posljednjem razdoblju života. Upravo zbog ovoga Rošić se ne slaže s radom do 67. godine.


Uživanje u životu


– Želiš dio života proživjeti i u mirovini i uživati nakon toliko godina rada, a nakon ulaska u mirovinu čovjek brzo ostari i ne ostaje puno vremena – smatra te dodaje da je opasno odgađati mirovinu jer ako se netko sjetio odgoditi je do 67. godine, s vremenom će se netko sjetiti odgoditi ju do 69. i tako dalje.Članovi Udruge trude se stoga iskoristiti svaki dan najbolje što mogu, a osim događanja na području grada, često gostuju u drugim gradovima te u inozemstvu i pritom se uvijek trude promovirati Crikvenicu kao atraktivnu turističku destinaciju. – Sudjelujemo u sportskim susretima u mnogim gradovima, a dobivamo i mnogo poziva za nastupe naše folklorne sekcije – kaže Rošić koji je zahvalio Janji Havajić koja vodi folklornu sekciju i Brunu Aniću koji vodi orkestar. Članice folklorne sekcije uvijek se može vidjeti u lijepim nošnjama koje su same šivale.– Tome je mnogo pridonijela Radojka Vukasović čiji su savjeti za šivanje uvijek dobrodošli – ističe Rošić.