Za pohvalu

Crikvenički SDP pedijatrijskoj ambulanti donirao uređaj za određivanje CRP-a

Biljana Savić

Gradski odbor crikveničkog SDP-a odlučio je da se cjelokupni prošlogodišnji iznos predviđen za božićno-novogodišnji domjenak i nabavu promotivnih materijala prenamijeni za kupnju ovog uređaja



Jučer je predsjednik crikveničkog SDP-a Mario Kružić u pratnji predsjednice Foruma žena Ive Karlić donirao medicinski uređaj za brzo određivanje CRP-a pedijatrijskoj ambulanti dr. Ines Kassal-Andrašević u crikveničkom Domu zdravlja.


Gradski odbor crikveničkog SDP-a je jednoglasno donio odluku da se cjelokupni prošlogodišnji iznos predviđen za božićno-novogodišnji domjenak i nabavu promotivnih materijala prenamijeni za kupnju ovog uređaja. Vrijednost uređaja, zajedno s 50 testova za CRP i 50 testova za bris/streptokok, je 17.085,75 kuna.


– S obzirom na to da laboratorij koji djeluje u Domu zdravlja Crikvenica radi isključivo u prijepodnevnim satima, odlučili smo se za kupnju uređaja koji će pomoći liječnici da utvrdi o kakvoj je infekciji riječ i pravovremeno započne s adekvatnom terapijom. Vjerujem da će zahvaljujući ovom uređaju roditelji i djeca biti bezbrižniji, neće morati strepjeti do vađenja krvi idućeg jutra ili odlaziti u Rijeku, a liječnici ćemo također olakšati posao. Kupnjom i donacijom ovog izuzetno vrijednog uređaja SDP Crikvenice se potvrđuje u nastojanju osiguravanja što bolje zdravstvene skrbi za svoje najmlađe sugrađane – ističe Mario Kružić.




– Na kupnju i donaciju uređaja smo se odlučili i iz razloga kako bi se izbjegao odlazak djece u laboratorije za vađenje krvi te nepotrebno »bockanje« male djece u venu, već bi medicinsko osoblje pedijatrijske ordinacije odmah, malim ubodom iz jagodice prsta djeteta, moglo dobiti potreban rezultat koji bi odredio daljnji tijek liječenja djeteta – ističe Iva Karlić.


Zadovoljstvo doniranim uređajem nije krila dr. Ines Kassal-Andrašević, koja ističe da je riječ o vrlo vrijednom uređaju koji u nekoliko minuta može odrediti vrijednost upalnog parametra CRP-a analizirajući uzorak kapilarne krvi iz jagodice prsta. Uređaj je izrazito jednostavan za korištenje, za jedno testiranje treba oko dvije minute te se kvantitativni rezultati CRP-a dobivaju dok je pacijent još prisutan u liječničkoj ordinaciji. Ujedno pomaže i u razlučivanju bakterijskih od virusnih infekcija. Uređaj je posebice značajan u poslijepodnevnom radu ambulante, kad biokemijski laboratorij nije dostupan.


– Ova je donacija značajan doprinos pri liječenju naših najmlađih u svakodnevnom radu te ovom prilikom od srca zahvaljujem crikveničkom SDP-u – zaključuje dr. Ines Kassal-Andrašević.