Val investicija

Crikvenička rivijera i ove jeseni postaje gradilište

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Proteklo proljeće ulaganja su bila »teška« 270 milijuna kuna. Sigurno su valu investicija pogodovali lokalni izbori, no ulaže se i privatni kapital koji ne zanimaju ambicije politike



CRIKVENICA Kao po pravilu, na crikveničko-vinodolskoj rivijeri smjenjuju se turistička i građevinska sezona. Odmah po završetku glavne turističke sezone, započelo se graditi. U Crikvenici i Novom Vinodolskom moralo se pričekati 15. rujna, kada istječe moratorij na građevinske radove na području Crikvenice i Novog Vinodolskog. U Vinodolskoj općini moratorija nema, a već godinama se vodi rasprava treba li uvesti zabranu jer građevina i turizam teško idu zajedno.


Bilo je i izuzetaka, u Novom Vinodolskom se marina Novi gradila i tijekom ljeta. Ocijenjeno je da se radi o strateškom projektu pa se progledalo kroz prste. Srećom, ove sezone uglavnom se radilo o radovima bez buke. Za razliku od prethodne sezone.


Novi hoteli


Što nas čeka do ljeta od građevinskih radova? Za mjesec-dva završena će biti marina u novljanskoj luci. U Klenovici će se radovi tek zahuktati. Lukobran mora biti gotov do ljeta. Izvođači, GP Krk i Sun Adria, tvrde da neće biti kašnjenja i pozivaju se na ekspresnu izgradnju prvog lukobrana prije pet godina. Klenovica će biti najveće gradilište na području Grada Novog Vinodolskog. Građevinski strojevi radit će i u zaleđu Novog Vinodolskog. Sprema se polaganje vodovoda za sela Gornjeg Zagona. Uz dovođenje vode, zamijenjene će biti cijevi ili položiti asfalt na dionicama gdje će se postavljati vodovodne cijevi. U Crikvenici je najveća investicija u građevinskoj sezoni jesen-ljeto 2017/18. gradnja školske sportske dvorane OŠ Zvonka Cara.




Kad je riječ o investicijama u turizmu, očekuje se otvaranje nekoliko gradilišta. Već se radi na hotelu Park koji bi sljedeće ljeto trebao dočekati turiste. Uređuje se parkiralište, a u planu su i završni radovi na hotelu. U Crikvenici vjeruju da će početi dugoočekivana rekonstrukcija hotela Miramare.


Želja je to i novog vlasnika koji je svjestan da neće stići otvoriti hotel do sljedeće sezone. No, dobro bi došlo da se odradio dio radova do sljedećeg ljeta. U Novom Vinodolskom vjeruju da će početi gradnja novog hotela Klek u novljanskoj luci te rekonstrukcija hotela San Marino. Od turističke infrastrukture treba očekivati najavljeno nasipavanje plaže u uvali Grabrova u Jadranovu. Novljane očekuje završna sanacija bivšeg odlagališta Duplje, danas pretovarne stanice. U Crikvenici će vrlo brzo završiti rekonstrukcija Stare škole.


Posljednjih godina crikveničko-vinodolska rivijera je veliko gradilište. Podsjetimo na gradnju dviju marina, četiri obnovljena hotela Jadrana, izgradnju i rekonstrukciju hotela Amabilis i Crikvenica, deseci milijuna kuna uloženi su u infrastrukturu bez koje ne bi bilo razvoja turizma. Rekonstruirano je tridesetak kilometara prometnica i sanirano desetak opasnih raskrižja. Izgrađeno je pet trgovačkih centara. Uložilo se u lučku infrastrukturu. Recimo, luka Podvorska. Izrađen je trg u Selcu, rekonstruirana Preradovićeva ulica. Očito, novac zarađen u turističkoj sezoni se reinvestira. Proteklo proljeće ulaganja u tijeku su bila »teška« 270 milijuna kuna. Sigurno su valu investicija pogodovali lokalni izbori, no ulaže se i privatni kapital kojeg ne zanimaju pretjerano ambicije politike.


Ulaže i država


Na crikveničko-vinodolskom području značajna su ulaganja države, a primjetna je dobra suradnja gradova i Primorsko-goranske županije. Bez obzira što je u gradovima na vlasti HDZ, a u Županiji koalicija predvođena SDP-om. Ulažu gradovi i Vinodolska općina. Najviše u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Posljednih nekoliko godina ulaganja se procjenjuju na desetke milijuna kuna. Pred crikveničko-vinodolskim područjem je kapitalno ulaganje u 100 kilometara vodovoda i kanalizacije kroz projekt Aglomeracija vrijedan 347 milijuna kuna. Zasad se projekt priprema, nema na vidiku građevinskih radova.