Priprema i provedba projekata

Crikvenici 10 milijuna kuna iz državnih i europskih riznica

Anto Ravlić

U ovoj godini Grad je prijavio 23 projekta za financijske potpore. Odobreno je (su)financiranje deset projekata vrijednih gotovo 10 mil. kuna. Sedam je odbijeno, a šest je još na čekanju. Tu je i projekt Aglomeracije »težak« pola milijarde kuna, od čega se gotovo polovina odnosi na područje Crikvenice



CRIKVENICA Grad Crikvenica kontinuirano radi na pripremi i provedbi projekata za koje se traži sufinanciranje iz fondova i programa Europske unije, države i županije. Od osnivanja Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte koji se bavi prijavama projekata na fondove, u posljednje tri godine iz nacionalnih i EU fondova odobreno je preko 20 milijuna kuna. Neki su projekti realizirani i isplaćeni, većina je u fazi realizacije, a za neke se tek očekuju rezultati.


Kako bi izgledao pogled na 2017. godinu kad je riječ o privlačenju novca? U godini na izmaku Grad Crikvenica prijavio je 23 projekta tražeći financijske potpore. Zakucalo se na vrata države, županije, europskih programa prekogranične suradnje… Odobreno je sufinanciranje ili kompletno financiranje deset projekata. Vrijednost potpora je gotovo deset milijuna kuna. Sedam je projekata odbijeno te se ostalo bez traženih 7,9 milijuna kuna. Šest projekata, s traženih 1,8 milijuna kuna je na čekanju.


Statistici svakako treba dodati projekt Aglomeracije Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce »težak« pola milijarde kuna. Gotovo polovica projekta, koji će donijeti kilometre kanalizacije i vodovoda, odnosi se na područje Grada Crikvenice. Cjelokupni projekt je u fazi prijave, a dosad je odrađeno projektiranje, za što je također trebala prijava. Samo projektiranje je stajalo 13 milijuna kuna. EU sufinancira gotovo 11 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova 1,1 milijuna, Vodovod Žrnovnica 255 tisuća te Murvica nešto više od 500 tisuća kuna. Grad je u projektiranju sudjelovao s 400 tisuća kuna.





Sedam projekata s potporama od gotovo osam milijuna kuna nije prošlo. Projekt Crikveničke lanterne, uređenje Preradovićeve ulice, projektiranje novog groblja u Crikvenici, uređenje gradskog izletišta u Crikvenici, projekt »Znanjem do zvijezda – unapređenje pismenosti u osnovnim i srednjoj školi«, rekonstrukcija dijela Ulice Milovana Muževića te uređenje plaže Grabrova.



Poduži popis


Na popisu odobrenih projekata je uređenje i opremanje crikveničke Gradske knjižnice vrijedno 19 milijuna kuna. Od Ministarstva kulture tražilo se za uređenje i opremanje 5,5 milijuna kuna. Odobreno je tri i pol milijuna, od čega je preko pola iznosa stiglo ove godine. Primorsko-goranska županija, odnosno Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze za sanaciju štete na crikveničkim plažama nakon nevremena lanjskog lipnja, uputio je u Crikvenicu 114 tisuća kuna.


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduprlo je projekt »Kreativni penzići« sa 60 tisuća kuna, za 20 tisuća kuna manje no što se tražilo. Uređenje plaže u uvali Grabrova u Jadranovu, uz uređenje privezišta i prometnice vrijedno 240 tisuća kuna, Primorsko-goranska županija (UO za pomorsko dobro, promet i veze) sufinancirala je s 50.000 kuna.


Projekt »Znanje za sve III«, kojim se osigurava potpora pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju iz OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poduprlo je s 2,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda kroz četiri godine provedbe projekta. Energetska obnova dječjeg vrtića »Radost« stoji gotovo šest milijuna kuna, potpora Ministarstva graditeljstva iznosi više od milijun kuna, a isto toliko i potpora Ministarstva ruralnog razvoja i EU fondova.


Crikvenica je dobila 965 tisuća europskih sredstava iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska za projekt I-ARCHEO.S. Ukupna vrijednost projekta u kojem sudjeluju partneri iz Istre i Italije iznosi devet milijuna kuna. Projektom se želi kulturna i prirodna baština staviti u funkciju održivog teritorijalnog i turističkog razvoja. Grad Crikvenica sufinancira projekt s 23 tisuće eura.


Šest prijava čeka


Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova pomoglo je s potporom od dva milijuna kuna izgradnju sportske dvorane u sklopu OŠ Zvonka Cara, vrijedne 14 milijuna kuna.


Na čekanju je šest projekata za koje se traži 1,8 milijuna kuna. Nešto manje od 600 tisuća kuna traži se od Ministarstva kulture za projekt »Crikvenička COOLtura – umjetnost i kultura za mlade«. Rezultati još nisu poznati. Na Ministarstvo turizma poslana je prijava za projekt Biciklom po Rivijeri Crikvenica, koji stoji nešto više od 700 tisuća kuna, traži se 400 tisuća kuna, a rezultati se očekuju. Četiri su prijave odaslane prema Ministarstvu kulture.


Opremanje multifunkcionalne dvorane u Staroj školi stoji oko 550 tisuća kuna, a traži se nešto ispod 400 tisuća. Sustav za upravljanje i kontrolu knjižnične građe vrijedan je 465 tisuća kuna. Od Primorsko-goranske županije očekuje se 90 tisuća kuna, a dobro bi došlo 200 tisuća kuna od ministarstva. U nabavu knjižne građe uložilo bi se 215 tisuća kuna, a od ministarstva je zatraženo 100 tisuća kuna. Jadranski književni susreti stajat će 60 tisuća kuna, a dobar vjetar manifestaciji bi bila potpora od 22 tisuće kuna.