Veliki jubilej

Crikveničani uživali u Danu zdravlja i slavili 130 godina turizma

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Crikvenica je poznata kao destinacija zdravlja, a čak su i sami počeci turizma na crikveničkom području bili upravo zdravstvenog karaktera. Iz tog je razloga Turistička zajednica Grada Crikvenice jesenski dio obilježavanja 130 godina organiziranog turizma posvetila zdravlju



CRIKVENICA Proteklih dana održana su događanja jesenskog dijela obilježavanja 130. godišnjice turizma u Crikvenici, a kulminacija proslave bila je u subotu kada je organiziran Dan zdravlja. Na Trgu Stjepana Radića Crikveničani su jučer vježbali s Mariom Mlinarićem, od nutricionistice Martine Linarić dobili su ideje za pripremu ukusnih sirovih namirnica, a prezentiran im je i rad crikveničkih zdravstvenih institucija.


Crikvenica je poznata kao destinacija zdravlja, a čak su i sami počeci turizma na crikveničkom području bili upravo zdravstvenog karaktera. Iz tog je razloga Turistička zajednica Grada Crikvenice jesenski dio obilježavanja 130 godina organiziranog turizma posvetila zdravlju. Nova, dopunjena monografija »Kamik, more i čovik«, koja se također dotiče teme zdravstvenog turizma, predstavljena je u srijedu u dvorani Zora u Staroj školi, a u četvrtak i petak održala se šesta po redu Konferencija zdravstvenog turizma CIHT (Crikvenica International Health Tourism).


Mjerenje šećera i tlaka


U subotu je organizirana završnica proslave u sklopu koje su stanovnicima svoj rad na Trgu Stjepana Radića prezentirali Thalassotherapia Crikvenica, Poliklinike Terme Selce i Katunar Crikvenica, Poliklinika za baromedicinu Oxy, Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica, Udruga Kušac te Centar za zdravlje i ljepotu Fiziovita. Volonteri GDCK-a Crikvenica demonstrirali su pružanje prve pomoći te su gostima mjerili šećer i tlak. Tlak se mogao izmjeriti i na štandu Poliklinike Terme Selce čiji su djelatnici demonstrirali i vježbe te prezentirali programe Poliklinike. Na štandu Thalassotherapije posjetitelji su mogli isprobati morsku inhalaciju parom te inhalaciju s eteričnim uljima.




Osim predstavljanja zdravstvenih ustanova, udruga i društava, organizirana je radionica sirove prehrane koju je vodila nutricionistica dijetetičar Martina Linarić. Predstavljeni su ukusni sokovi i zalogaji koji nisu bili termički obrađeni.


– Svaka termički neobrađena namirnica zasigurno osigurava puno više vitamina, minerala i svih ostalih hranjivih tvari nego kad je termički obradimo budući da su neki od vitamina termolabilni pa ih često tijekom kuhanja gubimo, kao i minerale koji se tope u vodi pa kad namirnicu skuhamo, a tu kuhanu vodu bacimo, nažalost smo bacili i korisne minerale otopljene u toj vodi, objasnila je Linarić.


Odličan trening


Magistar kineziologije i poznati trener Mario Mlinarić vodio je body weight trening kako bi demonstrirao vježbe koje svi mogu raditi svugdje i u svakom trenutku. U treningu su sudjelovale sve dobne skupine što dodatno potvrđuje činjenicu da su demonstrirane vježbe primjerene za svih. Milinarić misli da će većina sudionika povući pouku iz treninga i da će nastaviti s vježbanjem. Istaknuo je kako su tjelovježba i rekreacija iznimno važne za ljudsko zdravlje i zaključio kako je »bilo kakav oblik rekreacije bolji od nikakvog«.


Nakon zdravih zalogajčića, treninga te raznih mjerenja i savjetovanja na trgu, sudionici su dan zdravlja nastavili šetnjom do Mediteranskog labirinta ljubavi gdje su demonstrirane vježbe joge i meditacije. Za kraj je u večernjim satima održano predavanje


»Eteričnim uljima do zdravlja, ljepote i radosti življenja« Žarke Plenča iz zagrebačkog Centra Norma Viva. Plenča je na predavanju održanom u prostoru Gradske vijećnice prezentirala i upotrebu Young Living eteričnih ulja. Programom fokusiranim na zdravlje Crikveničani su se za kraj proslave jubilarne obljetnice turizma podsjetili na njegove početke.