Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Pozdrav turističkoj sezoni

Crikvenica uz pomoć Županije kreće u uređenje plaža

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2011. u 8:57 2011-04-06T08:57:07+02:00

Sugerirali smo da se sredstava iz koncesija i koncesijskih odobrenja upotrebe za  saniranje plaža. I Grad Crikvenica i Primorsko-goranska županija prihvatili su inicijativu

CRIKVENICA  Prvi ovogodišnji gosti u hotelima i apartmanima  očekuju se na na Crikveničkoj rivijeri već za Uskrs, a ako bude vrijeme  toplo i lijepo većina njih će provesti u šetnjama uz more i na plažama.  

Što se čini na uređenju plaža, posebno onih većih pod koncesijama,  kako bi dočekale goste s barem nekim od sadržaja i spremne – pitali  smo Roberta Manestra, predsjednika Sekcije koncesionara na plažama  pri Udruženju obrtnika Crikvenice, ujedno i koncesionara na plaži Balustrada.

Pratiti trendove

– Očekujemo sjednicu Turističkog vijeća na kojoj će biti riječi o pripremama sezone, a sklopu toga i o uređenju plaža. Sugerirali smo Gradu Crikvenici izradu studije za uređenje plaža, odnosno da se sredstava  koja se dobijaju iz koncesija i koncesijskih odobrenja upotrebe za saniranje plaža.

I Grad Crikvenica i Primorsko-goranska županija prihvatili  su našu inicijativu. Pritom je bilo nabrojeno desetak većih plažnih površina za izradu studija za sanaciju i uređenje u Crikvenici, Selcu, Dramlju i Jadranovu. Studija će biti najvjerojatnije izrađena ovog proljeća  za dio tih plaža, a za ostale kasnije. Treba pratiti trendove i naći nova  rješenja kako bi se turistima pružila kvalitetnija usluga. Uz plaže treba  misliti i na šetnice kako bi se intenzivnije razvijao i zdravstveni turizam, kaže Robert Manestar.  

Na desetak kilometara morske obale u sklopu Grada Crikvenice nalazi se tridesetak organiziranih plaža, od kojih je većina pod koncesijskim odobrenjima koja izdaje Grad Crikvenica, a pod dugogodišnjom  županijskom koncesijom su Gradska plaža i plaža Balustrada u Crikvenici, Omorika u Dramlju i plaža Rokan u Selcu. Sadržaje na njima  određuje onaj tko izdaje koncesiju, ali isto tako i uvjete kako bi plaže  bile održavane i čiste.

Stoljetna povijest

Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj je Gradsko kupalište u Crikvenici odnosno gradska plaža, koja je prije nekoliko godina bila proglašena najljepšom i dobitnik je Plavog cvijeta Hrvatske turističke zajednice, a višegodišnji je nositelj i Plave zastave.

Izgrađena je prije 120  godina i tijekom stoljetne povijesti mijenjala je izgled. Na dva kilometra  pješčane plaže može uživati i do četiri tisuće kupača. Danas je to jednina plaža na kojoj se naplaćuju ulaznice, kako bi se mogla održavati.  

Dugogodišnju koncesiju nad njom ima Gradsko komunalno društvo  Murvica Crikvenica, a plažne sadržaje nude poslovni partneri. Opremljena je sportskim, ugostiteljskim, plažnim i drugim sadržajima i tijekom ljeta živi 24 sata. 

Danas u Crikvenici nema mnogo gostiju, no oni malobrojni šetaju, a  nerijetko se zadržavaju i na plažama. Uskoro će se na njima pojaviti i  prvi kupači, a to znači da će im se trebati pružiti i neki plažni, ali i drugi sadržaji, ne samo u Crikvenici, već i u Selcu, Dramlju i Jadranovu. Jer  predsezona starta za uskrsne blagdane. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka