Viša razina destinacije

Crikvenica ušla u kategoriju više: U nekoliko godina hoteli skupili čak 13 novih zvjezdica

Anto Ravlić

U samo nekoliko godina brojni su crikvenički hoteli, pa i čitava destinacija, podigli kategoriju. Od 21 otvorenog hotela, mnogi su dobili zvjezdicu ili dvije više. Tu je Amabilis s pet zvjezdica, šest hotela nosi četiri, a 10 hotela tri zvjezdice, a skromne dvije nose još samo Ad Turres, Zagreb, International i Riviera



CRIKVENICA Turistički lider crikveničke rivijere Jadran u devet mjeseci je povećao broj noćenja za dva posto, a prihode za sedam posto. Posebno su dobri rezultati ostvareni u hotelima Omorika i Katarina, koji su ove godine podignuti na četiri zvjezdice. Prosječan dnevni prihod po smještajnim jedinicama ta dva hotela povećan je u odnosu na prošlu godinu više od 40 posto, odnosno iznad 70 eura te premašio 65 milijuna kuna. U Omorici je u vrhuncu sezone zabilježen rast noćenja za osam posto i povećanje operativnog prihoda od gotovo 40 posto. U Katarini je od otvaranja, od početka srpnja, uz blagi pad ostvarenih noćenja, operativni prihod porastao gotovo 20 posto.


Skok u kratko vrijeme


– U relativno kratkom roku smo Crikvenicu i Selce podigli na četiri zvjezdice. Iznimno mi je drago što su gosti odmah prepoznali trud svih nas u Jadranu koji je bio potreban da zapuštenu i devastiranu tvrtku podignemo na razinu vrhunske usluge. Mi smo usporedno s pokretanjem velikog investicijskog ciklusa u objekte, koji podrazumijeva i zatvaranje dijela objekata i značajan napor u tržišnom pozicioniranju hotela s novom kategorizacijom, uspjeli povećati ukupan broj noćenja, ali što je daleko bitnije, poboljšani su financijski rezultati poslovanja, na što smo svi u tvrtki posebno ponosni. Sve bolje poslovanje Jadrana najbolji je pokazatelj u kojem smjeru treba razvijati ukupnu turističku ponudu Crikvenice, ali i čitavog kraja, istaknuo je čelnik Jadrana Dino Manestar.



Bode u oči da centar Crikvenice ima tri skromna hotela na najatraktivnijim lokacijama. Zagreb i Inter s dvije. Toliko bi imao i Kaštel da nije u kategoriji zaštićenih objekata. Mnogi će reći da Inter treba graditi iznova jer ovakav kakav je, ispod je razine novog trga. Tek su prizemlje i kavana na razini velikog turističkog mjesta. Kad se tome dodaju i ruševni Miramare te zatvoreni Park, jasno je da bi najveća ulaganja trebalo planirati za hotele u centru Crikvenice.





Bolji rezultati Jadrana, dobrim dijelom dostignuti i zahvaljujući podizanju kategorije hotela, aktualiziraju dugoprisutnu želju Crikvenice da podigne destinaciju za jednu zvjezdicu više. Prije nekoliko godina mogla se čuti teza da Crikvenicu treba dignuti na razinu dobre tri zvjezdice. Danas se ta želja čini prilično skromnom, no valja se prisjetiti tih vremena. Jadran u stečaju, hoteli s tri zvjezdice tek iznimka u skromnoj ponudi temeljenoj na dvije zvjezdice.


Iako se čini da puno toga pliva u mjestu ili se kreće presporo, u nekoliko godina je napravljeno puno na podizanju ponude hotelskog smještaja. Crikvenička rivijera dobila je prije četiri godine u Selcu Amabilis, prvi hotel s pet zvjezdica. Jadran izlazi iz stečaja prije tri godine. Diže hotel Omoriku s dvije na četiri zvjezdice. Bivši hotel Varaždin također preskače dvije stepenice i danas Katarina ima četiri zvjezdice. Obnovljeni hotel Slaven s dvije zvjezdice se penje na tri. Derutni, zatvoreni hotel Crikvenica ruski investitor podiže na četiri zvjezdice. Sljedeća Jadranova investicija je hotel Esplanade koji će također ponosno na pročelje istaknuti četiri zvjezdice.


Gosti dubljeg džepa


Kad se podvuče crta, zbroj zvjezdica jasno upućuje koliko se podigla kvaliteta hotelskog smještaja. Time i struktura gostiju koji su spremni platiti više od gostiju koji su si mogli priuštiti tek odmor u dvije zvjezdice. U nekoliko godina Crikvenica je dobila 11 zvjezdica više u svojim hotelima. Uskoro će i 13, kad se otvori hotel Crikvenica.


Danas Crikvenica ima 21 hotel. Jedan s pet zvjezdica. Šest s četiri zvjezdice. Uz već spomenute Jadranove, na popisu su i Kvarner Palace, Marina i Grand Hotel Dramalj. Deset hotela nosi tri zvjezdice. Vali, Dramalj, Slaven, Selce, Villa Aurora, Esplanade, Vila Ružica, Esperanto, Kaštel i Mediteran. Skromne dvije zvjezdice ostale su na hotelima Ad Turres, Zagreb, International i Riviera. Selce ima šest hotela, Dramalj četiri, Crikvenica 11. Pritim je zanimljivo je da Selce nema više hotela s dvije zvjezdice.