KNJIŽNICA

Crikvenica pripremila bogat program za Tjedan dobre dječje knjige

Nataša Car

Cijeli je tjedan bila otvorena izložba »U potrazi za Kirinom«, djeca su mogla poslušati Andersenove bajke, a bebe probati na licu mjesta skuhane obroke. Četvrti rođendan proslavile su Biblice



Gradska knjižnica Crikvenica pripremila je bogat program za Tjedan dobre dječje knjige. Cijeli je tjedan bila otvorena izložba »U potrazi za Kirinom«, a bilo je organizirano i nekoliko događanja za najmlađe, poput pričanja bajki, proslave rođendana te čak i kulinarske radionice.


Izložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina rezultat je suradnje knjižnice i građana. Kirin je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator, a najstariji primjerci knjiga s njegovim ilustracijama su iz fonda Gradske knjižnice Crikvenice. To su »Priče iz davnine« Ivane Brlić Mažuranić, 3. izvanredno izdanje Matice hrvatske iz 1926. godine, »Priče iz davnine« knjižare Radoslava Horvata iz 1942. godine te primjerak Grimmovih priča naklade Color iz 50-ih godina koju je Mirjana Vičević nakon izložbe darovala knjižnici.


Zabavna pričaonica


U knjižnici su obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena odlučili obilježiti zabavnom pričaonicom. Djeca su poslušala četiri njegove bajke, »Ružno pače«, »Kraljevna na zrnu graška«, »Palčica« i »Carevo novo ruho«. Na radionici zdrave prehrane za bebe predstavljena je knjiga »Bebe vole papati« koja sadrži više od 600 recepata za uvođenje čvrste hrane bebama.




– Na radionici smo pričali o najnovijim savjetima i preporukama s područja dječje prehrane, a isto tako smo pripremili tri obroka – rekla je Kristina Glas, promotorica tvrtke Actus Hominis. Osim razgovora o preporukama stručnjaka, voditelji radionice u knjižnici su pripremili tri obroka koje su roditelji i bebe odmah mogli probati.


– Ručak se sastojao od povrća, krumpira i malo mesa, zatim smo pripremili mliječnu žitnu večeru i voćnu žitnu užinu – rekla je Kristina Glas. Na pitanje kako su posjetitelji reagirali na obroke, Glas je istaknula da im se sve svidjelo, no svi uvijek preferiraju slatke obroke pa je i ovaj put »pobjedu« odnijela voćno-žitna kaša. Budući da je sve bilo pripremljeno na pari, nisu se izgubili vitamini i minerali koji se gube kuhanjem u vodi, a time je zadržan i puniji okus. Posjetitelji su imali priliku nakon radionice kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.



Tjedan dobre dječje knjige dio je programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.


Nakon Tjedna dobre dječje knjige Gradska knjižnica Crikvenica planira obilježiti i Noć knjige. Svi koji još nisu učlanjeni u knjižnicu, to će 23. travnja moći učiniti besplatno.



Čitateljski klub


Svoj četvrti rođendan proslavile su Biblice, dječji čitateljski klub pri Gradskoj knjižnici Crikvenica koji okuplja učenike koji gaje veliku ljubav prema knjizi, čitanju i raznim kreativnim aktivnostima.


Četiri godine djelovanja bile su obilježene raznim aktivnostima poput putovanja, kazališnih predstava i animiranja djece na čitanje. Iako je povodom obilježavanja godišnjice kluba u posjet trebala doći autorica knjiga za djecu i mlade Ivana Guljašević Kuman, program je zbog bolesti autorice bio izmijenjen. Lik i djelo ove spisateljice posjetiteljima su približile Lidija Halasz, Klea Šabanović i Zara Šegulja.


– Odlučile smo da glavna tema bude knjiga koju smo upravo pročitale na sastancima našega kluba. Riječ je o romanu »Moja slavna prijateljica« za koju je autorica dobila nagradu »Mato Lovrak« za najbolji roman za djecu i mlade – rekla je Zara Šegulja.