Povijest

Crikvenica – na pragu Frankopana

Nataša Car

Crikvenica – na tragu Frankopana Prof. Marija Gračaković kroz 14 priča prati povijest istočnog dijela grada, posebno Kaštel i crkvu Uznesenja BDM. Dotiče se i značajnih ličnosti poput kneza Nikole IV., Julija Klovića, Ivana Belostenca, a sve je popraćeno ilustracijama Marijana Mavrića



CRIKVENICA U povodu obilježavanja 900 godina Frankopana, u Crikvenici je predstavljena knjiga Marije Gračaković i Marijana Mavrića »Crikvenica – tragovima Frankopana«. Na događanje u dvorani Zora odazvali su se mnogi gosti, a osim samih autora, predstavljanju su prisustvovali i članovi udruge Knezovi krčki Frankopani. Program je otvorio knez Nikola IV. Frankopan koji je pozdravio sve prisutne i čestitao autorima na knjizi, a na predstavljanju su bili i ravnateljica Gradske knjižnice Irena Krmpotić, profesorica Tea Vidučić te glazbeni gost – Gracian Čop.


14 kratkih priča


Prof. Mariju Gračaković, porijeklom s otoka Krka, posao je doveo u Crikvenicu gdje je cijeli radni vijek provela kao nastavnica u Srednjoj školi dr. Antuna Barca. Ovo joj je treća knjiga, a iako se na početku nećkala, odlučila je prihvatiti izazov te značajne crikveničke građevine i ličnosti prenuti iz sna. Upravo tako počinje knjiga čije prvo poglavlje nosi naziv »Dopustite da vas prenem iz sna«. Gračaković dalje kroz 14 kratkih priča prati povijest istočnog dijela Crikvenice, posebno Kaštel i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Dotiče se i značajnih ličnosti poput kneza Nikole IV. Frankopana, zatim Jurja Julija Klovića i Ivana Belostenca. Zaključila je da bi priče sadržane u knjizi trebao poznavati svaki Crikveničanin.


Duhoviti ilustrator


Zanimljive priče prate ilustracije Marijana Mavrića koji je duhovitim anegdotama iz karijere i pričama o radu na knjizi nasmijao publiku. Iako se voli našaliti, istaknuo je kako je ozbiljno shvatio ovaj posao te je zadovoljan rezultatom. Posebno voli oslikavati samostanski život jer ga privlači skromnost tog načina života. Preporučio je svima da pročitaju zanimljive priče i usput uživaju u slikama koje je ilustrirao. A osim ilustracija, za dobar izgled knjige zaslužno je i odlično grafičko oblikovanje Dubravke Car.




Gračaković je na kraju zahvalila svima koji su se odazvali u velikom broju te svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a onima najzaslužnijima dodijeljeni su prvi primjerci. Njih su dobili knez Nikola IV. Frankopan, Gradska knjižnica Crikvenica, Grad Crikvenica, prof. Ljubica Miletić Domijan, nakladnička kuća Neriz i Dubravka Car. Knez Nikola IV. autorima je također pripremio darove. Mavrić je dobio bocu crnog vina, a profesorica povelju kneza Nikole IV. Frankopana.