Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Direktorica "Murvice" Sonja Polonijo u vijeću Udruženja komunalnog gospodarstva

Crikvenica je uzor za gospodarenje otpadom

Projekt kompostiranja otpada dobio je sve pohvale / Snimio Anto RAVLIĆ
Projekt kompostiranja otpada dobio je sve pohvale / Snimio Anto RAVLIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2013. u 15:02 2013-11-20T15:02:12+01:00

Crikvenica je uz Čakovec prezentirala pozitivan primjer skupljanja i zbrinjavanja otpada, a sustav prikupljanja s čipiranim kantama postao je uzor ostalim jedinicama lokalne samouprave

CRIKVENICA Kad je riječ o gospodarenju otpadom, Crikvenica je posljednjih godina dobila niz priznanja te se ekološkim promišljanjem i brigom za okoliš svrstala u hrvatski vrh. Dio priznanja pripao je GKTD Murvici, a dio osobno direktorici crikveničkog komunalca Sonji Polonijo
  

Udruženje gradova

Posljednje priznanje stiglo je sa sjednice Udruženja komunalnoga gospodarstva Republike Hrvatske na kojoj je Sonja Polonijo izabrana u vijeće Udruženja koje broji 12 članova. Udruženje inače obuhvaća grupaciju održavanja čistoće, grupaciju groblja, tržnice, javni prijevoz putnika i regionalne centre za gospodarenje otpadom. 

   – Uspjeh je još veći zbog činjenice da su ostali članovi predstavnici velikih gradova poput Zagreba, Rijeke, Zadra, Splita... S područja Primorsko-goranske županije u vijeću su još direktor riječke Čistoće Bojan Jurdana i direktorica KD Kozala Nives Torbarina.

Radi se o izboru članova od kojih se očekuje osobni angažman na suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode oko predlaganja i implementacije novih podzakonskih akata te analiza i unapređenje položaja komunalnoga gospodarstva u Hrvatskoj, objašnjava direktorica Polonijo. 

   Bitno je napomenuti da uvrštenje u vijeće Udruženja nije vezano uz komunalno društvo, već je osobno priznanje članovima za njihov rad. Prije dva mjeseca na prvoj regionalnoj konferenciji o procjeni utjecaja na okoliš, koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Grupacija održavanja čistoće, Crikvenica je uz Čakovec prezentirala pozitivan primjer skupljanja i zbrinjavanja otpada. 

   GKTD Murvica je dio radne skupine grupacije održavanja čistoće u Hrvatskoj. Crikvenica je na taj način ušla u društvo Zagreba, Zadra i Čakovca čiji predstavnici analiziraju Zakon o gospodarenju otpadom, nude primjedbe i sugeriraju izmjene. Crikvenica je dobila priznanje Udruge gradova za zbrinjavanje otpada kao treći grad u Hrvatskoj koji najbolje gospodari otpadom. 

  

Atraktivni kontejneri

– Crikvenički sustav prikupljanja otpada s čipiranim kantama postao je uzor ostalim jedinicama lokalne samouprave – navodi direktorica Murvice, dodajući da je pohvale struke i Ministarstva dobio pilot-projekt kompostiranja otpada pokrenut ove godine. 

  
   Crikvenica se može pohvaliti i atraktivnim spremnicima otpada postavljenim na više lokacija u centru Crikvenice. Vizualno atraktivni kontejneri finskog proizvođača Moloka nude pet kubika prostora, a od ostalih kontejnera izdvaja ih činjenica da je tek trećina iznad asfalta dok je ostatak ukopan u tlo. Suradnja s Fincima otišla je korak naprijed. 

   – Osmišljavaju poklopac za nas koji bi se automatski otvarao korisničkom karticom. Time bi se moglo evidentirati koliko je tko odložio otpada, a istovremeno i spriječilo da svatko ubacuje otpad u kontejner – ističe Polonijo, dodajući da bi se u takve kontejnere moglo ubacivati vreće od 60 litara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka