Peto Vincekovo

Crikvenica i Vinodol čekaju vinsku cestu Podbadanj – Grižane

Anto Ravlić

Povezivanje Vinodola i Crikvenice je budućnost ovog kraja. More, šuma i poljoprivreda u jednom. Jedno bez drugog ne ide. Moramo inzistirati na vrhunskom, domaćem proizvodu, uvjereno priča crikvenički gradonačelnik



CRIKVENICA Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija iz Crikvenice proslavila je Vincekovo, blagdan Svetog Vinka i početak vinogradarske godine. Lokacija proslave već je poznata, gosti petu godinu dolaze na posjed crikveničkog gradonačelnika u Dolincima. Iako je na Vincekovo u Dolincima vino glavna zvijezda, proslave na imanju ispod Grižana prilika su i za opušteno druženje političara i gospodarstvenika iz cijelog kraja. Vincekovo nije moglo proći bez domaćina, načelnika Vinodolske općine Marijana Karlića. Iz susjedstva je stigao gradonačelnik Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić.


Autoritet po pitanju vina, vinove loze, vinograda i vinara u Vinodolu Mihovil Juriša usporedio je Vinodol nekad i sad. Naravno, po pitanju dobre kapljice. Danas Vinodol ima 65 hektara. Najviše Pavlomir, 34 hektara. Potom velika praznina. Slijedi Mila Štifan s hektarom, potom predsjednik Udruge Sveta Lucija Miljenko Manestar s tri tisuće kvadrata, Crnić dvije tisuće kvadrata, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina s tisuću i pol kvadrata… Članove Udruge Sveta Lucija veseli podizanje velikih nasada na međi Crikvenice i Novog Vinodolskog.


Rukavina radi i uživa


Slično bi se trebalo dogoditi i na području između Kačjaka i Jadranova. U budućoj agrozoni.




– Uređujemo još jednu pristupnu cestu i čekamo rasplet Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi mogli naći velikog investitora s našeg područja, objašnjava gradonačelnik Rukavina.


Juriša se prisjetio 1870. godine kad se Vinodol mogao pohvaliti sa 614 hektara. Neka druga vremena, prije bolesti koje su poharale vinovu lozu i raselile napučeni vinogradarski kraj. Danas je vinogradarstvo izašlo iz strogih okvira poljoprivrede i razvija svoju priču kroz turizam. O tome je pričao i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.


– Povezivanje Vinodola i Crikvenice je budućnost ovog kraja. More, šuma i poljoprivreda u jednom. Jedno bez drugog ne ide. Pogledajte ovu prirodu, mir, s pogledom na more. Moramo inzistirati na vrhunskom, domaćem proizvodu. Prošla su vremena u kojima ste mogli gostima nuditi vino i kobasice iz marketa, kvalitetan gost može i želi platiti, ali traži doživljaj, uvjereno priča Rukavina.


Crikvenički gradonačelnik radi i uživa u Dolincima.


– Mogu napokon reći da imam vrhunski vinograd. To je 12 godina rada, ali i zadovoljstva. Najviša imam terana, 400 čokota, pa 350 žlahtine, 250 čokota pinota i 200 merlota, nabraja domaćin Rukavina.


Blagoslov vinograda


Predsjednik Udruge vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija Miljenko Manestar podsjetio je da Udruga sudjeluje u brojnim manifestacijama koje inzistiraju na sponi između turizma, poljoprivrede i tradicije. Proljeće bi moglo donijeti jedno novo događanje, sajam vina u Crikvenici u svibnju. Ideja se razrađuje, no trebat će pričekati na potvrdu.


Udruga broji 57 članova, vinari čine 70 posto članstva. Maslinara je zasad četvero-petero. Bit će ih više, tvrde u Udruzi Sveta Lucija.


Vinograde je blagoslovio crikvenički župnik vlč. Marino Kajić. Vinari i vinogradari poželjeli su dobru godinu, no pomalo sa strepnjom. Nije uobičajeno da se usred zime u Vinodolu sjedi na otvorenom cijeli dan, bez štipanja zime. Hoće li nam priroda donijeti nevrijeme na proljeće i ljeto, kao i lani u travnju, kad je vinograde snašao nezapamćeni travanjski mraz, pitaju su vinari.


Juriša smatra da su postojeći vinogradi na granici Crikvenice i Grižana dobar začetak vinske ceste Podbadanj – Grižane. Ne treba puno čekati, poručuje Juriša.