Nova namjena stare škole

Crikvenica: U Staru školu preselit će se gradska vijećnica i knjižnica

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić

Prizemlje će pripasti Gradskoj knjižnici, na kat će vijećnica, a na drugom katu bit će multifunkcionalna dvorana koja će se moći podijeliti u tri cjeline – dobit će se 1.600 dragocjenih kvadrata



CRIKVENICA U listopadu će započeti uređenje Stare škole u Vinodolskoj ulici koju je Grad Crikvenica kupio krajem 2011. godine za 11 milijuna kuna od Jadrankomerca. Crikveničani se najviše vesele što će Gradska knjižnica useliti u prizemlje zgrade u Vinodolskoj 1 i napokon dobiti adekvatan prostor. Zadovoljstvo je prisutno i u Muzeju Grada Crikvenice jer gradska vijećnica seli također u Staru školu i ostavlja svoj kat muzeju.


Stara škola gotovo je simbol Crikvenice. Temeljni kamen postavljen je davne 1899. godine, a škola je izgrađena 1900. godine. Učenički glasovi odjekivali su zgradom do 1970. godine, kada je izgrađena nova škola. Posljednja četiri desetljeća školska zgrada funkcionirala je kao trgovina. Dvije godine uoči kupnje škole, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture zgradu u Vinodolskoj 1 proglasio je lokalnim kulturnim dobrom.


DM seli na Petak


Obnova škole izvodit će se u fazama. Najprije će na red krov, a u drugoj fazi koja starta početkom sljedeće godine kreću preostali vanjski radovi. Usporedo će se uređivati i prostor na Petaku u koji će iz Stare škole preseliti DM trgovina. Obnova Stare škole sigurno će se okončati do početka turističke sezone. Možda će preostati nešto radova u interijeru, no građevinski radovi zaključit će se početkom svibnja.  




 Prizemlje zgrade zauzet će Gradska knjižnica koja već godinama radi u nemogućim uvjetima. Knjižnica će imati svoje manje prostore i na preostala dva kata. Na prvom katu će se naći mjesta za gradsku vijećnicu i popratne prostorije, a drugi kat će popuniti prostori za društvene radionice i multifunkcionalna dvorana koja će se moći pregraditi u tri cjeline.  


Vrijednost građevinskih radova, projektiranja i nadzora procjenjuje se na 7,2 milijuna kuna, a s opremom će investicija dohvatiti cifru od deset milijuna kuna. U to su uključeni i liftovi koji će omogućiti pristup teško pokretnim osobama. Sveukupno će škola ponuditi oko 1.600 dragocjenih kvadrata koji će oplemeniti društveni život Crikvenice.


Knjižnica najveći dobitnik


S trgovinom DM je već potpisan ugovor o preseljenju u susjedstvo autobusnog kolodvora. Trgovina će dobiti prostor od 460 kvadrata na rok od 12 godina, po cijeni od šest eura po kvadratu. Dakle, oko 2.700 eura mjesečno. 


Najveći dobitnik uređenja Stare škole je Gradska knjižnica. Prostora za knjige odavno nema, knjige se čuvaju u garažama, na podovima, a zbog pretrpanosti prostora teže se i pronalaze zanimljivi naslovi. Odahnut će i Muzej Grada Crikvenice. Efektne izložbe su se priređivale u podrumskim prostorijama. S novom etažom, može se razmišljati o želji koja egzistira od osnutka ustanove, da muzej dobije stalni postav. 


Multifunkcionalna dvorana također je korak više u društvenom životu grada. Dosad su se tribine i slične manifestacije mogle održavati tek u gradskoj vijećnici koja je skučena prostorom. Ubuduće će biti više prostora, ali i više termina za predavanja, prezentacije, tribine i sastanke koje su se silom prilika naguravale u prostor koji nije mogao primiti više od pedesetak posjetitelja.