Dan planeta i grada Senja

Čišćenje podmorja senjske luke: Od bombi i grudnjaka do ex Yu registarskih tablica

Anto Ravlić

Senjsko podmorje čistilo dvadesetak ronioca i desetak logističara / Foto Anto RAVLIĆ

Senjsko podmorje čistilo dvadesetak ronioca i desetak logističara / Foto Anto RAVLIĆ

Od klasičnog ulova, automobilskih guma do amfora, manjerki, grudnjaka. Najzanimljiviji eksponat je registarska pločica automobila još iz doba Jugoslavije. Brojke su se prilično izbrisale, ali se registracija ipak mogla očitati. RI-185-996, možda se javi vlasnik. U svakoj akciji nađu se i ručne bombe



SENJ U akciji čišćenja senjske luke u povodu Dana planeta Zemlje i Dana grada Senja sudjelovalo je dvadesetak ronioca i desetak logističara.


   Podmorje Senja čistili su senjski i crikvenički ronioci, uz podršku gradskog komunalnog društva »Komunalac« Senj, Eko udruge Senj te TZ-a grada Senja.


   U ekološki osviještenom društvu našli su se i ljubitelj Senja Fran Kuhn iz Weimara te Ada Jotko, prevoditeljica za hrvatski u Wroclawu koja je došla na dva tjedna usavršavati hrvatski. Senjani i njihovi prijatelji napunili su otpadom kontejner.




Organizatori kažu da se akcija godinama provodi, da je smeća sve manje i da je očito proradila ekološka svijest. Jedan od organizatora akcije, Zoran Antić iz Senja, kaže da bi se u jednoj od sljedećih akcija moglo posvetiti nekoj drugoj lokaciji. Primjerice, od glave rive prema pučini gdje su morske struje pospremile veću količinu otpada na desetak metara dubine. U kontejneru se našlo svega.


Od klasičnog ulova, automobilskih guma do amfora, manjerki, grudnjaka. Najzanimljiviji eksponat je registarska pločica automobila još iz doba Jugoslavije. Brojke su se prilično izbrisale, ali se registracija ipak mogla očitati. RI-185-996, možda se javi vlasnik. U svakoj akciji nađu se i ručne bombe, popularno zvane kinder jaja, zaostale iz Domovinskog rata, no ronioci objašnjavaju da ih je bolje ne dirati.


   Istovremeno se u Parku Nehaj održala i Zelena čistka u kojoj je 40 volontera čistilo povijesni park. Da sve bude u znaku zelenog, zbog velikog interesa se ponovila akcijska prodaja ukrasnog i voćnog sadnog materijala u kojoj su sudjelovali Uprava šuma Senj i rasadnik Podbadanj iz Crikvenice. Turistička zajednica subvencionirala je cijenu sadnica prilagođenih senjskom podneblju s 30 posto.