Proračun

Četiri velika projekta podebljala proračun Novog Vinodolskog

Anto Ravlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Proračun je 20 milijuna kuna »jači« zbog projekata koji se planiraju. Riječ je o uređenju infrastrukture Poslovne zone Zapad, konačnoj sanaciji deponija Duplja, uređenju Obale Petra Krešimira IV. i energetskoj obnovi vrtića Fijolica



NOVI VINODOLSKI Izglasan je proračun Novog Vinodolskog u iznosu od 63,2 milijuna kuna. Glatko, s deset glasova za i tri protiv. Uz nekoliko zamjerki i prijedloga. Proračun je veći za dvadesetak milijuna kuna jer su uvršteni projekti za čiju bi se realizaciju trebalo dobiti i potpora od ministarstava, susjednih jedinica lokalne samouprave, komunalaca i fondova. Naime, da bi se kandidiralo projekte za sufinanciranje, nužno je uvrstiti ih u proračun. Radi se o četiri projekta.


Uređenju infrastrukture Poslovne zone Zapad, konačnoj sanaciji deponije Duplja, uređenju Obale Petra Krešimira IV i energetskoj obnovi vrtića Fijolica. Inače bi proračun bio na razini lanjskog.


Mihael Jovanović (SDP) izrazio je nadu da izrada projektne dokumentacije za vatrogasni dom neće tradicionalno izletjeti iz proračuna na rebalansu. Gradonačelnik Piškulić je odgovorio da se projekt već radi i da nema govora o prolongiranju izrade projekta. Jovanovića je zanimalo što znači uvrštavanje sredstva za dvoranu na Bahalinu. Da bi mogli tražiti sredstva, moramo predvidjeti projekt u proračunu, stigao je odgovor.



Vijećnik Bojan Zoričić (SDP) apelirao je da se nađu sredstva za obnovu Crkvi svetog Kuzma i Damjana te Svetog Marka.– Vidio sam da je za obnovu sakralne baštine predviđeno 50 tisuća kuna. Te dvije crkvice nisu ušle i jednog dana će se srušiti, upozorio je Zoričić dodajući da je previše crkvi uništenom i propalo u Novom Vinodolskom. Danas crkvom Svetog Kuzma i Damijana šeću ovce, potužio se vijećnik. Apel je na mjestu, složio se gradonačelnik Piškulić.


Dvorana na Bahalinu


Da bi se moglo nešto pokrenuti najavila je jedna od sljedećih točaka dnevnog reda. Izglasana je izmjena prostornog plana kojim je brisana postojeća lokacija za dvoranu, inače na privatnom vlasništvu. Dvorana bi se trebala graditi na gradskom zemljištu u sklopu nogometnog centra na Bahalinu.


Zorana Butorca (PGS) zasmetalo je smanjenje ulaganja u plaže, s 2,3 na 1,7 milijuna kuna. Trebalo bi povećati, a ne smanjivati sredstva za plaže, mišljenja je Butorac. Piškulić je odgovorio da velik dio plaže ide u koncesiju te da će u plaže ulagati koncesionari.


Zanimljiva je bila rasprava o sportu. Vijećnik Marinko Buljat (HDZ) primijetio je nesrazmjer između ulaganja u sport i kulturu te stao nabrajati: 1,9 milijuna za Centar za kulturu, gotovo 700 tisuća kuna za muzej, 400 tisuća kuna za Narodnu čitaonicu, a sve sportske udruge zajedno 750 tisuća kuna. Bode u oči, smatra Buljat. Pita se treba li uopće održavati sportsku manifestaciju Fit4Novi. Predstavljamo se kao grad sporta, a nemamo niti jednog pravog sportskog objekta, upozorava vijećnik i nogometni trener.



Mihael Jovanović smatra da se previše, 50 tisuća kuna, daje za ljetni karneval koji traje nekoliko sati, a da bi se moglo dati više Ružici Vinodola koja je po Jovanoviću dvije stepenice iznad karnevala. Gradonačelnik Velimir Piškulić je najavio poboljšanje kvalitete ljetnog karnevala.



Društveni rad


– Gradu definitivno nedostaje sportska dvorana, poručio je Piškulić, ali prava dvorana stoji 15 milijuna kuna, što nije lako isfinancirati. Piškulić se ne slaže da Novi oskudijeva sportskim terenima. Mislim da je kod nas drugi problem, nitko se ne želi uključiti u društveni rad. Tko je od nas uključen? Predsjednik ili tajnik moraju se dobro oznojiti da bi pribavili sredstva. Nedostaje dobre volje, ljudi se ne žele uključiti i angažirati u radu udruga, upozorio je novljanski gradonačelnik.


Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić ispravio je Buljata naglasivši da udrugama kulture ide 270 tisuća kuna iz proračuna, a da su brojke koje je spominjalo namijenjene gradskim ustanovama. U raspravi o sportu je naglašeno da je baza prepolovljena jer je osnovna škola u prošloj generaciji imala 600 učenika, a danas broji 300 učenika.