Crveni križ

Četiri turbo godine: Osvrt na rad crikveničke humanitarne organizacije

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Aktivnosti su obuhvatile 500-600 djece, kroz akcije je krv i tlak izmjerilo tisuću Crikveničana, odrađeno je 400 tečajeva prve pomoći, obučeno 70 mladih spasilaca, skupljeno 15 tona odjeće...



CRIKVENICA Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica Irena Gašparović ušla je u drugi četverogodišnji mandat. Uobičajeno je da se na kraju mandata osvrne na protekli period, a osvrt ravnateljice ujedno je i zanimljiv podsjetnik na brojne aktivnosti crikveničkog Crvenog križa u protekle četiri godine. Aktivnosti su išle u više smjerova, a u Crvenom križu posebno su zadovoljni jednim segmentom.


– U prvom mandatu naglasak smo dali na rad s mladima, ostvarili smo jako dobru suradnju sa sve tri crikveničke škole. Uveli smo radionice prevencije trgovanja ljudima za završne razrede osnovne i srednje škole. U okviru spasilačke službe, svake školske godine uvelo se organiziranje po dva tečaja za juniore spasioce života na vodi za učenike sedmih i osmih razreda. Tečaj je jako dobro prihvaćen te je u četiri godine sedamdesetak mladih dobilo diplomu.


Za učenike trećih razreda osnovnih škola organizirali smo radionice spasilačke službe prilagođene njihovoj dobi. Od 2012. u sklopu Tjedna Hrvatskog Crvenog križa za učenike organiziramo predavanje na temu sigurnosti u prometu. Na natjecanjima Crvenog križa redovno sudjeluju ekipe osnovne i srednje škole. Mladi Gradskog društva uključeni su u brojne akcije poput mjerenje tlaka i šećera te humanitarne aktivnosti. Kad podvučemo crtu, u raznim aktivnostima crikveničkog Crvenog križa sudjelovalo je ili obuhvaćeno između 500 i 600 djece, ističe ravnateljica Gašparović.



U crikveničkom Crvenom križu ponosni su na svoje darivatelje. – Imamo 250-300 aktivnih darivatelja, na svaku akciju odazove se 100-120 darivatelja, a godišnje se skupi 400 doza krvi. Nastojimo privući što veći broj mladih, u četiri godine smo uspjeli privući 85 novih darivatelja. Klub 100 + broji 16 aktivnih darivatelja i petero pasivnih darivatelja, niže brojke ravnateljica Gašparović.


Tečajevi prve pomoći


Standardna zadaća su i zdravstvene akcije. U suradnji s Klubom dijabetičara nekoliko puta godišnje mjeri se tlak i šećer. U četiri godine više od tisuću građana je na trgovima i ulicama doznalo koliko moraju paziti na tlak i šećer. Obilježavanje svjetskog dana dijabetičara provodi se u suradnji sa SŠ Dr. Antuna Barca, čiji učenici kuharskog usmjerenja pripremaju i prezentiraju adekvatnu prehranu.


Svjetski dan zdravlja i Europski tjedan kretanja prati se nordijskim hodanjem. Pokrenuta je akcija ranog otkrivanja melanoma na koju se odazvalo 65 građana. Organizirana su predavanja posvećena prevenciji tuberkuloze i raka dojke, Crveni križ organizira i predavanja iz prve pomoći za sportaše i planinare, a volonteri GDCK-a sudjeluju na Adria advent maratonu.


Kad je riječ o prvoj pomoći, GDCK Crikvenica za autoškolu i firme provodi tečajeve prve pomoći. U četiri godine 340 budućih vozača i pedesetak djelatnika raznih firmi položilo je prvu pomoć. Puno se radilo na educiranju i formiranju spasilačke službe koja je potrebna Crikvenici zbog turizma.


Sakupili 100.000 kuna


Glavna djelatnost je humanitarna, prikupljanje novčanih i materijalnih sredstava za socijalno ugrožene građane. – Akcija Solidarnost na djelu, svake godine u listopadu, ima konstantni jako dobar odaziv u Crikvenici. Uz hranu i bonove, svake godine se pribavi i vrijedna donacija. Jedne godine smo kupili EKG za hitnu crikveničku pomoć, druge godine sufinancirali s 50 posto automatski defibrilator, sljedeće kupili dva isušivača prostora za poplave. Uključili smo sve škole u akciju, sindikat Grada Crikvenice i Udrugu invalida. U četiri godine je sakupljeno gotovo stotinu tisuća kuna i 200 kilograma hrane, ističe ravnateljica Gašparović.


– Sve naše akcije, bez obzira o čemu se radilo, ne bi bile izvedive bez pomoći naših pedesetak volontera. Posebno veseli da nam se priključuju mladi, prvenstveno zdravstvene struke, što nam je dragocjeno, hvali ravnateljica volontere.



U sklopu humanitarne djelatnosti otvoreno je skladište za odjeću i obuću u Ikarplastu 2013. godine. U tri godine prikupljeno je 15 tona odjeće i obuće. Trećina je donirana, ostatak u pričuvi za svaki slučaj. Roba se dijelila u Crikvenici, ali i slala u Otočac i Delnice, u prihvatilište za beskućnike Oaza Rijeka i Udrugu umirovljenika Vrbovsko-Lukovdol.


Tridesetak volontera odradilo je 1.300 sati volonterskih sati u skladištu, gotovo polovica je odrađena 2014. godine, za velikih poplava u Hrvatskoj. Skupljala su se sredstva za uređenje plaže za djecu na molbu kraljevičke Fortice, distribuiralo mlijeko za dojenčad za socijalno ugrožene obitelji. U četiri godine podijeljeno je 1.500 kutija mlijeka.


U znaku katastrofa


Ravnateljica Gašparović ističe da su njene četiri godine u Crvenom kružu obilježile katastrofe, nezapamćene od Domovinskog rata. – Prirodne i humanitarne katastrofe. Najprije smo 2012. godine imali katastrofalni požar u Crikvenici gdje smo osiguravali krevete za evakuaciju djece.

Dvije godine kasnije najprije poplava u Slavoniji, za koju smo prikupili deset tona pomoći, a potom poplava u Crikvenici u kolovozu. Lani imamo migrantsku i izbjegličku krizu.


Prikupljali smo pomoć, a troje volontera i ja odlazili smo na teren u Slavonski Brod. Planovi za budućnost odnose se na omasovljenje rada s mladima, na zdravstvenu edukaciju, a katastrofe su pokazale neminovnost organizacije interventnih timova. Skora budućnost je obilježavanje 70. rođendana Crvenog križa u Crikvenici na jesen.