Podrška

Centar Izvor Selce: Na poludnevni boravak djeca dolaze s osmijehom

Anto Ravlić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U uslugu poludnevnog boravka uključeno je 60 djece i mladih s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog, Vinodolske općine i Brinja. U stručni rad uključen je čitav mali pogon od 17 stručnjaka, 13 odgajateljica te dvije psihologinje i dvije socijalne radnice



SELCE – Unazad deset godina Centar Izvor Selce svoje stručne resurse usmjerio je u razvoj raznovrsnih izvaninstitucionalnih oblika podrške, ne samo djeci i mladima nego svim generacijama u obitelji. Izvor je otvorio vrata lokalnoj zajednici te se pozicionirao ondje gdje je najpotrebniji. Gdje god postoji poteškoća u obitelji, Izvor je spreman uhvatiti se izazova. Na tom je putu »izašao iz institucije« odnosno transformirao se iz doma u centar za pružanje usluga u zajednici.


Roditelji u akciji


Centar Izvor danas je najprepoznatljiviji po dvije socijalne usluge. Jedna usluga je sve popularniji poludnevni boravak. Djeca dolaze u Selce od četiri do šest sati dnevno. Neki dolaze jednom tjedno, drugi svih pet dana u radnom tjednu. Motivi dolaska su različiti, a svoj djeci je zajedničko da im treba neka vrsta potpore. Da li je riječ o prehrani, brizi o zdravlju, odgoju, socijalnom radu, psihološkoj podršci, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena ili samo o prijevozu. Neupućenima treba objasniti da više nema 24-satnog boravka u domu. Klasični dom je u Selcu nestao, djeca su u obiteljima ili udomiteljskim obiteljima, a u Izvor dolaze u mjeri koju su stručni radnici procijenili potrebnom.


– Druga usluga je savjetovanje i pomaganje obitelji koja obuhvaća sve oblike stručne pomoći pri prevladavanju obiteljskih poteškoća i poteškoća roditelja u odgoju i skrbi za djecu te osposobljavanje obitelji za funkcioniranje u svakodnevnom životu. Ciklus radionica »Roditelji u akciji« osmišljeni su kao polustrukturiran program radionica koji obuhvaćaju teme koje služe unaprjeđenju roditeljskih vještina te osnaživanju i podršci roditeljima, ističe voditeljica Odjela za poludnevni boravak i savjetovanje i pomaganje obitelji Ivana Azinović Vukelić.


Trendovi




Pravo na obje usluge priznaje se rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb. U usluzi poludnevnog boravka uključeno je 60 djece i mladih s područja gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine i Općine Brinje. U stručni rad uključen je čitav mali pogon od 17 stručnjaka. Među njima je 13 odgajateljica, dvije psihologinje i dvije socijalne radnice.


Razlozi za uključivanjem djece i mladih u uslugu poludnevnog boravka odraz su stanja društva i svih njegovih trendova, među kojima su i porast broja djece s teškoćama u učenju, ali i porast rizika od siromaštva i obiteljskog nasilja. Polovica je učenika s teškoćama u razvoju koji imaju utvrđen primjeren oblik odgoja i obrazovanja, ističu u Izvoru.


– U namjeri da poludnevni boravak postane kvalitetan preventivni program, s godinama smo sve više podizali standarde kvalitete usluge i maksimalno koristili resurse lokalne i regionalne zajednice obzirom da se uspješnost preventivnih intervencija ne može postići bez multidisciplinarnosti i sveobuhvatnosti te suradnje svih raspoloživih službi u zajednici, ističe voditeljica Azinović Vukelić.


Slobodno vrijeme


Jedna od glavnih aktivnosti poludnevnog boravka je organizacija slobodnog vremena korisnika. Na meniju je 17 aktivnosti, likovno-kreativne radionice, dramska radionica, savjetodavno-edukativna radionica, psihološka radionice za djecu i mlade, glazbena, plesna i sportska radionica. Odlazi se na različita kulturna, umjetnička i sportska događanja (kino, kazalište, utakmice…). Djecu se potiče na na pohađanje slobodnih aktivnosti izvan Centra. Gotovo polovica djece redovito pohađa jednu ili dvije izvanškolske aktivnosti u kojima postižu odlične rezultate).


– U suradnji s Gradom Crikvenicom omogućena je besplatna članarina u klubovima našim korisnicima koji potječu iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa. Istaknuli bi i da u posljednje dvije godine Jedriličarski klub Jadro iz Selca našoj djeci osigurava besplatan tečaj jedrenja.



Centar Izvor surađuje s nizom institucija. Studijskim centrom socijalnog rada, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, centrima za socijalnu skrb, stručnim radnicima škola, Gradom Crikvenicom, Općinom Brinje, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Učiteljskim fakultetom u Rijeci. Nizom organizacija civilnog društva (Udruga Terra, Capoeira Rijeka-Beira do Rio, Sport&fun Crikvenica, Terra Rijeka, Udruga invalida Grada Crikvenice, Društvo za sportsku rekreaciju Academy, Centar za edukaciju, rehabilitaciju i terapiju pomoću konja Audax…).



Volonteri


Centar Izvor već dugi niz godina obogaćuje svoj rad uključivanjem različitih volontera. – U suradnji s volonterom Davorom Vukelićem, inače nogometašem NK Crikvenica, Gradom Crikvenicom i Zakladom Vaša pošta, u dva navrata organizirali smo inkluzivni dječji malonogometni turnir koji je okupio preko stotinu djece i mladih, kaže voditeljica Azinović Vukelić.

U Izvoru su ponosni na svoje volontere, na nastupe djece, članova dramske grupe, po dječjim vrtićima i ustanovama za djecu bez odgovarajuće skrbi i za djecu s teškoćama u razvoju, kao i za male pacijente u KBC-u Rijeka. Izvor posreduje i u pronalasku sezonskog posla.



Da je Centar Izvor Selce pouzdan i dostupan partner djeci, roditeljima i obiteljima, potvrđuju rezultati evaluacijskog istraživanja usluge poludnevnog boravka kojeg je provodila dr. Nena Rončević s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci u suradnji sa studentima pedagogije. Radi se o prvom i još uvijek jedinom vanjskom vrednovanju usluge poludnevnog boravka u Republici Hrvatskoj. Priznanja stižu sa svih strana.


Važnost prevencije i rane intervencije u obitelji prepoznala je i Općina Brinje, pa je ovaj mjesec otvoren Odjel za poludnevni boravak i savjetovanje i pomaganje obitelji Centra Izvor u Brinju. Primjer dobre prakse Centra Izvor širi se i na europskoj razini. U kampanji Opening Doors for Europe’s Children, kao primjer dobre prakse iz Republike Hrvatske prikazane su aktivnosti Centra Izvor u prevenciji socijalne isključenosti, podršci i osnaživanju obitelji.



– Ovu godinu obilježit će rekordan broj zahtjeva za uključivanjem u usluge Centra Izvor. Jedan od razloga svakako je »usmena predaja«, odnosno zadovoljstvo korisnika uslugom koje je uvelike pridonijelo destigmatizaciji, ali i popularizaciji usluge. Naime, rezultati navedenog istraživanja pokazali su visoko zadovoljstvo svih ispitanih uslugom poludnevnog boravka. Djeca rado i redovito dolaze, osjećaju se ugodno u svojoj grupi i odnos s odgajateljem percipiraju jako dobrim, zaključuje voditeljica iz Centra Izvor.