Lovci na talente u turizmu - pozor!

Bruno naj-recepcioner Hrvatske, Ivona uspješna turistička agentica

Anto Ravlić

Maturant crikveničke srednje škole Bruno Sparožić je na Gastru 2011. osvojio prvo mjesto u natjecanju iz poslovanja recepcije, a Ivona Tomljanović treće u natjecanju iz poslovanja turističke agencije



Uspjeh je još veći ako se spomene da se dio natjecanja u Supetru na Braču odvijao na engleskom jeziku. Moraju se spomenuti i mentorice nositelja medalja. Za potporu u stručnom dijelu brinula se prof. Vesna Šćiran, a za engleski je bila zadužena prof. Ana Tomić. U Supetru na Braču natjecalo se po osam ekipa u recepciji i agenciji.   


Pokradeni gosti


Put do državnog natjecanja vodio je preko izlučnih međužupanijskih natjecanja na kojem su Bruno i Ivona bili bolji od kolega iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Natjecanje u Supetru imalo je i međunarodni karakter. Svoja znanja prezentirali su Slovenci, Austrijanci, Portugalci i Finci. Natjecanje je koncipirano kroz ekipe, svaki natjecatelj je dobio jednog partnera. Bruno je dobio Bjelovarca, a Ivona Zagrepčanku. Natjecanje se sastojalo od nekoliko dijelova, najzanimljiviji i najzahtjevniji dio bila je simulacija moguće stvarne situacije u hotelu. Bruna su »posjetili« gosti koji su pokradeni u hotelu. 


– Znao sam politiku hotela, a to je da se ne odgovara za dragocjenosti koje nisu pohranjene u sefu. Objasnio sam im gdje su pogriješili. Morao sam ostati pristojan, ali i odlučan. Na kraju su popustili, objašnjava Bruno. 




Ivona je imala telefonsku simulaciju. Ipak ugodniju. 


– Agenciju su nazvali gosti i raspitivali se kako mogu platiti smještaj da ne dođu u agenciju. Sve sam im objasnila. Zadatak nije bio težak, prepričava Ivona. 


Uspjeh škole


Uspjeh crikveničkih maturatnata ujedno je i uspjeh škole. 


 – U posljednjih 20 godina nismo imali ovakve uspjehe na Gastru. Uspjeh je tim veći ako znamo da u četvrtom razredu hotelijersko-turističkih tehničara ima samo 14 učenika, objašnjava prof. Šćiran. 


Činjenicu da uspješni učenici crikveničke srednje škole nisu iz Crikvenice prokomentirao je ravnatelj škole prof. Luka Kujundžić. 


– Kraljevica i Senj su naša krila. Bruno i Ivona našoj školi daju krila. 


Bruno namjerava upisati engleski i njemački na Filozofskom, a Ivona bi na Hotelijerski fakultet u Iku. Uz turizam i kompjutore, svatko ima svoju malu ljubav. Bruno crtanje, a Ivona čitanje. 


Bruno i Ivona pokazali su svoje znanje. Na potezu su lovci na talente u turizmu. Bruno ovo ljeto želi raditi na recepciji, a Ivona u agenciji.