Sat moderne hrvatske povijesti

Branitelji pričali s osmašima o životu i Domovinskom ratu

Anto Ravlić

Djeci su prikazani filmovi o Domovinskom ratu, o kojem su im u učionicama pričali izravni sudionici borbe za nezavisnost Hrvatske, njihovi mještani koje svakodnevno viđaju na ulicama 



CRIKVENICA » Želeći da generacije koje su rođene nakon Domovinskog rata doznaju više o borbi Hrvata za nezavisnost od 1991. do 1995. godine i sretnu se s ljudima koji su se borili da bi djeca uživala u slobodi, članovi HVIDRA Crikvenica koja okuplja invalide Domovinskog rata s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine odlučili su posjetiti djecu u osnovnim školama na njihovom području.


Inicijativu crikveničke HVIDRA-e poduprlo je Ministarstvo obrane i Hrvatski povijesni muzej te su branitelji krenuli u posjet osmašima. Obići će četiri od pet škola na području dva grada i općine. Premijerno druženje s osmašima održalo se u crikveničkoj OŠ Zvonka Cara, slijedila su predavanja osnovnoškolcima u Triblju i Bribiru, a sljedeću srijedu, 25. svibnja, o Domovinskom ratu će pričati u novljanskoj OŠ Ivana Mažuranića. 


 Životni detalji


Dva osma razreda u OŠ Zvonka Cara posjetili su čelnik crikveničke HVIDRA-e Davor Pavičić koji se borio u Slavoniji te vukovarski branitelj i logoraš Stipan Tomić. Pridružio im se pukovnik Branko Sudar koji je kao pripadnik izviđačko-desantnog voda (pripadnik izvidničko-diverzantske satnije) najveći dio ratnog puta proveo na ličkom ratištu. Ideja je da u svakom mjestu sami mještani, koje učenici viđaju na ulicama, pričaju o Domovinskom ratu. 





– Pričamo o Domovinskom ratu, djeca redovito odlaze u Vukovar, dobro su upoznata sa svime što se događalo. Izuzetno su ozbiljni kad posjećuju Vukovar, što nije karakteristika za godine u kojima se nalaze. Vrlo emotivno proživljavaju posjet Vukovaru, kaže profesorica Brnić koja je za Domovinskog rata u Crikvenici bila zadužena za uključivanje sirena za zračne uzbune.



  Pukovnik Sudar djeci je ukratko prepričao svoj ratni put. U rat sam krenuo kao obični vojnik, a vratio sam se kao satnik, rekao je pukovnik Sudar progovorivši i o moralnim dilemama, a na samo o bitkama u kojima su ginuli njegovi suborci. Imao sam ustavnu, zakonsku i moralnu obavezu da krenem u obranu domovine, a ni tada ni danas ne osuđujem nikog tko to nije učinio, rekao je Sudar prisjećajući se heroja. Tako i svog prijatelja koji je »pokupio« smrtonosni metak koji je bio predodređen njemu u operaciji Bljesak. Tjedan prije proslavio je 23. rođendan i zaručio se, pričao je djeci i o ratu i životu pukovnik Sudar vješto vodeći računa o dobi djece i izbjegavanju detalja koji bi bili preteški. 

Animirani film


– Hvala Ministarstvu obrane, SOJI (Služba za odnose s javnošću i informiranje), pukovniku Draženu Jonjiću koji je dopustio da pukovnik Sudar bude s nama i hvala kustosu Hrvatskog povijesnog muzeja Ivici Neveščaninu koji nam je darovao DVD-ove koje smo poklonili svim učenicima, kažu Pavičić i Tomić.   Uvod u druženje bio je animirani film o Domovinskom ratu u kojem su sažete svi bitni događaji koji su prethodili ratu te sve velike bitke, uključujući i pobjednonosnu Oluju. Profesorica povijesti Branka Brnić istaknula je zadovoljstvo što su učenici satu poklonili punu pažnju, što govori da ih zanima Domovinski rat. Posebice im je zanimljivo što su u učionicu stigli ljudi koji su prošli rat i koji imaju što ispričati.   Učenici su rekli da su i njihovi roditelji bili u ratu. Veći dio roditelja priča svojoj djeci o ratu. Znaju povijesne činjenice i znaju što je to Domovinski rat. Poklonjeni DVD će multimedijalnoj generaciji sigurno produbiti znanja o ratu koji je okončao pet godina prije no što su se rodili u slobodnoj Hrvatskoj.