Potraživanja

Bivši radnici pokrenuli ovrhu: Kampiralište na Kačjaku prodaje se na javnoj dražbi

Orjana Antešić

Riječ je o potraživanjima devetnaestero radnika koji se nisu odrekli svojih ovršnih zabilježbi nad nekretninama Jadrana. Nadam se da ćemo s Upravom Jadrana uspjeti doći do mirnog zaključenja spora i nagodbe te da neće doći do prodaje kampa na Kačjaku, navodi odvjetnik Ivica Zelić



CRIKVENICA Kampiralište na Kačjaku, u vlasništvu crikveničkog Jadrana, prodaje se na sudskoj dražbi. Sud u Crikvenici oglasio je za 26. listopada javnu dražbu dijela kampa na Kačjaku po početnoj cijeni 4.153.333 kuna. Riječ je o parceli od 5.600 četvornih metara, koja se nalazi sa desne strane ceste koja vodi na sam poluotok Kačjak i tamošnje staro turističko naselje.


Nisu odustali


Riječ je o jednoj od najatraktivnijih turističkih pozicija na sjevernom Jadranu i zasjenjenom dragulju u imovini crikveničkog Jadrana u čiju revitalizaciju ovo hotelsko poduzeće priprema mega-investiciju od čak 140 milijuna kuna.


Jedna manja grupa bivših radnika Jadrana koji nikad nisu odustali od svojih ovrha i razlučnih prava nad nekretninama hotelskog poduzeća ovih je dana nakon punih deset godina dočekalo da sud zakaže prvu ovršnu dražbu. Njih devetnaestero, od kojih većinu zastupa odvjetnik Ivica Zelić iz Rijeke, svoja davna potraživanja za neisplaćene plaće trebali bi se tako namiriti iz prodaje ove pozamašne parcele kampa na Kačjaku čiju je vrijednost, zajedno s objektima, ovlašteni sudski vještak procijenio na 6.230.000 kuna, a na ovoj prvoj dražbi »ide« za najmanje dvije trećine utvrđene vrijednosti.




Odvjetnik Zelić kaže da se radi o potraživanjima proizišlim iz sudske nagodbe iz već davne 2001. godine, kojom se Jadran obvezao namiriti radnicima neisplaćene plaće i druga davanja za razdoblje od početka 1998. do kraja 2000. godine. Kako se to nije dogodilo, radnici Jadrana u listopadu 2006. godine podnijeli su prijedlog za ovrhu ove nagodbe, koju godinu kasnije prihvaća sud.


Većina namirena


Tijekom stečajnog postupka, koji je počeo 2010. godine, s ciljem da se spriječi komadanje i stečajna (ras)prodaja ovog nekad najjačeg turističkog diva na Kvarneru, velika većina bivših i sadašnjih radnika, od kojih su njih oko 850 danas mali dioničari ovog hotelskog poduzeća, odrekla se svojih ovršnih zabilježbi nad nekretninama Jadrana. Njihova ukupna priznata potraživanja, koja su iznosila oko 70 milijuna kuna, danas su u cijelosti namirena na način da su polovicu svojih potraživanja dobili u »kešu« dok im je ostatak pretvoren u vlasničke udjele.


Ipak, ostao je jedan mali dio bivših radnika, njih nekoliko desetaka, među kojima je i ova grupa koju zastupa Zelić, koji svih ovih godina nisu posustali od svojih davnih zabilježbi i namjere da se iz Jadranovih nekretnina naplate glavnicu i kamate svojih potraživanja.


Mogućnost dogovora


Kada smo odvjetnika Zelića upitali kolika su ukupna potraživanja grupe bivših »jadranovaca« koje zastupa, nismo dobili konkretan odgovor.– Nismo još točno izračunali, veli Zelić, napominjući da veći dio tog duga čime zatezne kamate dok se same glavnice kreću od 15.000 i 40.000 kuna.


Predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar naglašava da Jadranu nije u interesu da ostane bez kampirališta te da će se s ovom grupom bivših radnika Jadrana nastojati postići dogovor oko vansudskog namirenja njihovih potraživanja. Manestar dodaje da to dosad nije bilo moguće jer takvu mogućnost nije predviđao Stečajni plan. No, s obzirom na to da je Jadran ispunio sve obveze iz tog plana, Trgovački sud u Rijeci koncem veljače ove godine donio je rješenje kojim je ukinuo nadzor nad provedbom Stečajnog plana.



Neke grube računice upućuju da bi se radilo o ukupnom dugu od kojih dvjestotinjak tisuća eura.I što sad, pitamo odvjetnika Zelića u ovoj, najblaže rečeno, čudnoj situaciji gdje se imovina Jadrana, unatoč nakalemljenim dubiozama od čak sedamstotinjak milijuna kuna, i u stečaju uspjela zadržati na okupu da bi se danas, tri i pol godine nakon što je okončan taj postupak, dio imovine Jadrana oglasio se, eto, na javnoj dražbi.

– Moji klijenti samo žele naplatiti svoja potraživanja na što čekaju već deset godina. Otvoreni smo za razgovore i nadam se da ćemo sa Upravom Jadrana uspjeti doći do mirnog zaključenja spora i nagodbe i da neće doći do prodaje kampa na Kačjaku, navodi Zelić.


Recidiv prošlosti


Mogućnost mirnog rješenja ne odbacuju ni u Jadranu.– Premda smo nakon izlaska iz stečaja podmirili sve obveze iz stečajnog plana, i to dvije godine prije roka, nažalost, s vremena na vrijeme pojavi se neki recidiv prošlosti kao što je ova ovrha koja datira iz 2007. godine, a temelji se na nagodbi iz 2001. godine od kada je prošlo 16 godina. Odvjetnicima koji zastupaju Jadran u navedenom sporu dan je nalog da poduzmu sve radnje potrebne kako bi se dražba spriječila iako se u konkretnom slučaju ne radi o samom Kačjaku već jednoj čestici koja je blizu poluotoka Kačjak i nije neophodna za poslovanje Jadrana, kaže predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar.