Posjet

Županova goranska turneja: ‘Vrtići, škole i povratnici bude nadu u revitalizaciju’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Đuranićevo ulaganje u Gorski kotar je i primjer svojevrsne demografske obnove jer se u zavičaj vratio čovjek koji je do sada radio vani i pokrenuo proizvodnju te uposlio osmero ljudi



FUŽINE, PREZID, ČABAR Nastavak radova na izgradnji vrtića u Fužinama, posjet novootvorenom pogonu proizvodnje sportske odjeće u Prezidu te prigodna svečanost uz završetak radova na energetskoj obnovi zgrade osnovne i srednje škole u Čabru, bile su tri stanice jučerašnje turneje župana Zlatka Komadine po Gorskom kotaru u kojem se, očigledno je, događa i niz pozitivnih kretanja.Tako su u Fužinama krenuli završni radovi na izgradnji prvog fužinarskog vrtića koji zajedničkim snagama podižu radnici GP-a Krk i Euromodula.


Poslovi bi, napomenuo je načelnik Fužina David Bregovac, gotovi trebali biti 15. svibnja, službeno će vrtić biti otvoren za Dan Općine 13. lipnja, a potom slijedi unutrašnje uređenje: »U prvoj pedagoškoj godini novog vrtića bit će upisano trideset i petero djece, a mjesta ima za njih 52. Izgradnjom osiguravamo kvalitetan predškolski standard, čime ćemo ne samo pomoći mladim obiteljima ovog područja, već možda privući i neke na dolazak i život u ovom kraju. Godišnje će nam trošak rada tražiti oko 1,5 milijuna kuna koje ćemo nastojati osigurati ne samo iz našeg proračuna, već i iz državnih izvora te drugih raznih fonodova«, najavio je Bregovac, napomenuvši da je vrijednost izgradnje 9,5 milijuna kuna, a od EU fondova, države i županije dobili su oko 8 milijuna. Dio tih sredstava, točnije 800.000 kuna, osigurala je i Primorsko-goranska županija u čije je ime župan Zlatko Komadina rekao kako je projekt vrtića u bilo kojem mjestu znak demografske obnove, a to je posebno važno za područje Gorskog kotara gdje je ta obnova vrlo bitna: »Uz to, bitno je reći da su izvođači radova domaća poduzeća, što također donosi korist našem području«, rekao je Komadina.


Povratak u zavičaj 


U Prezidu je župana i njegove suradnike u objektu smještenom u prostoru nekadašnje hrvatske policije i carine dočekao Denis Đuranić, goranski poduzetnik koji je nakon 15 godina uspješnog rada u Sloveniji odlučio posao preseliti u Prezid, gdje je pokrenuo proizvodnju kvalitetne sportske odjeće: »U Ljubljani smo bili sve više stiješnjeni, a troškovi su bili sve veći i odlučili smo otići. Budući da sam iz Gerova, odlučio sam se vratiti u Gorski kotar, riješio svu potrebnu dokumentaciju, naišao na susretljivost u Ministarstvu financija i eto, pred dvadeset dana smo krenuli i prvi su dojmovi pozitivni i za sada se ovaj potez pokazuje dobrim jer smo već polako počeli širiti tržište«, rekao je Đuranić, a župan Komadina istaknuo je kako je ovo jako dobar primjer ulaganja u Gorski kotar: »Uz to, ovo je i primjer svojevrsne demografske obnove jer se u zavičaj vratio čovjek koji je do sada radio vani i pokrenuo proizvodnju te uposlio osmero ljudi«, rekao je župan Komadina, a čabarski gradonačelnik Kristijan Rajšel napomenuo je kako je riječ o poruci novim potencijalnim ulagačima o tome da se na ovom području može biti konkurentan i u djelatnostima koje nisu nužno vezane uz šumarstvo i drvnu industriju. »Dobro je da nemamo samo »monokulturu« pilana, već pokazujemo da se ovdje može raditii izvan okvira za ovaj kraj tipičnih djelatnosti«, rekao je gradonačelnik Rajšel.


Poboljšanje standarda




Kojih dvadesetak minuta kasnije, gradonačelnik Rajšel »preuzeo« je ulogu ravnatelja Srednje škole Vladimira Nazora iz Čabra koja se nalazi u istoj zgradi kao i Osnovna škola Petra Zrinskog, a povod obilasku bili su 4 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi tog objekta: »I kao ravnatelju, i kao gradonačelniku drago mi je da je naša škola ušla u projekt energetske obnove te da je zgrada obnovljena na najbolji mogući način. Zbog toga smo zahvalni svima koji su sudjelovali u pokrivanju troškova ovih obimnih radova. Vjerujem da će kvalitetno obnovljena i energetski uređena školska zgrada biti i znak Ministarstvu obrazovanja da pri razmatranju nove mreže škola ima u vidu da je riječ o kvalitetno uređenom prostoru pa nikako ne bi trebalo doći do, primjerice, ideje zatvaranja«, rekao je Rajšel, a župan Komadina rekao je kako su ulaganja u Čabar samo nastavak radova vezanih uz Čabar: »Kao najzapadniji dio županije i Hrvatske, najprije nam je bitno bilo otvoriti taj prostor prometnicama, odnosno urediti stari zamak Zrinskih u kojem su danas gradske instuticije, a sad je na red došla i škola u čiju smo obnovu uložili oko 2 milijuna kuna, a uštede koje ćemo ostvariti pojačanim energetskim učinkom ulagat ćemo u poboljšanje kvalitete školskog standarda, od prijevoza do nastavnog procesa i izvannastavnih aktivnosti«, rekao je župan Komadina.


Ušteda od 55 posto


Do energetske obnove, ova školska zgrada prosječno je godišnje – što zbog goranskih meteoprilika, što zbog dotrajalosti vanjske ovojnice – koristila 38.324 litara lož ulja. Nakon radova koje su na temelju projekta agencije REA Kvarner realizirali radnici Barić Gradnje, ostvarena je ušteda od 55 posto, što će bitno utjecati na troškove grijanja. Baš stoga jučer su uz župana Komadinu i gradonačelnika Rajšela svečanosti završetka nazočili i mnogi drugi – ravnateljica čabarske Osnovne škole Silvana Šebalj Mačkić, dožupan Petar Mamula, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj Ljudevit Krpan, ravnatelj Ustanove REA Kvarner Darko Jardas te predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Branislav Hartman i Tomislav Ilić.


Cjelokupni projekt vrijedan 37,1 milijun kuna


Cjelokupni projekt obnove školskih zgrada na području Primorsko-goranske županije vrijedan je 37,1 milijun kuna, a Županija je u toj svoti sudjelovala s 15,6 milijuna kuna. Ostala sredstva osigurali su EU fond za regionalni razvoj, Fond za sufinanciranje i provedbu EU projekata, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te lokalne samouprave.