Ekspedicija

Životni pothvat Vinka Brenkovića: Biciklom u Japan na Olimpijske igre

Danijela Pleše

Vinko Brenković sa svojom pratnjom

Vinko Brenković sa svojom pratnjom

To je moj san, otići jednom uživo pratiti Olimpijske igre i stoga sam odlučio biciklirati do Japana, kaže Brenković kojeg na početku puta prate sestra i prijatelj, a mi smo ih »presreli« u Gorskom kotaru



LOKVE – Zateći bicikliste u vožnji kroz Gorski kotar u ljetno vrijeme koje je idealno za vožnju te potom za osvježenje u jednom od goranskih jezera ili rijeka, zasigurno nije neobično.


Ali, zateći ekipu koja izgleda kao da slijedi svoje snove i ima neku svoju priču, to već nije tako čest slučaj. Vinko Brenković ima odgovor na to.


Naime, on je glavni i odgovorni za to što je na cestama Gorskog kotara moguće uočiti ovu neobičnu ekipu.




– Krenuli smo iz Općine Kršan u Istri, mjesta gdje ja inače živim, prema ostvarenju mojih snova – odlasku na Olimpijske igre. To je moj san, otići jednom uživo pratiti Olimpijske igre i stoga sam odlučio biciklirati do Japana.


Prvih osam dana u pratnji sa mnom je i moja sestra Nikolina Brenković, a dio puta do Grčke sa mnom će biti i moj prijatelj Antonio Oršo iz Buzeta.


Spremili smo sve što ova, za neke pustolovina, a za mene sasvim normalna stvar, iziskuje, od opreme za kampiranje do najbanalnijih sitnica koje će mi dobro doći na putu, poručio je Brenković kojem je cilj do 24. srpnja 2020.godine pojaviti se u Japanu.


Prva postaja bila je im je Rijeka, zatim Gornje Jelenje gdje su kampirali. Krenuli su kroz Gorski kotar kako bi ga bolje upoznali.


Uživali su u ljepotama Lokvarskog jezera, potom bili u kraćem obilasku Delnica, večer proveli na obiteljskom imanju obitelji Juretić iz Leskove Drage, a prespavali u dvorištu njihove prijateljice Karmen okruženi predivnom prirodom.


– Nekima uopće nije jasno zašto ja to radim, ali meni je najbitnije da meni jest. Zadnju godinu sam marljivo radio kako bih si mogao priuštiti to putovanje. Moram priznati da sam fanatik sporta i to, vjerovali ili ne, boćanja koje će iduće godine prvi put biti na Olimpijskim igrama, zato želim to vidjeti uživo.



Neki će me možda osuđivati, čuditi se, reći da nemam pametnijeg posla ili da trošim tuđi novac, ali ništa od toga istina, što znaju moji najmiliji i prijatelji. Na ovaj put idem jer je to moj san, a kad ću uspjeti, ako neću sada.


Precizni plan nemam, idem kako kažu »Go with the flow«. Susrećem već sada na putu ljude koji mi žele pomoći, no i one koji me smatraju i luđakom i čudakom, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje. To je bit života, da svatko odabere način na koji ga želi proživjeti. Ja sam odabrao biti netipičan i ostvariti svoje snove, kaže Brenković.



Nakon Olimpijskih igara u Japanu, želja mu je pronaći prijevoz jedrilicom do Novog Zelanda. Inače je i instruktor ronjenja te, kako kaže, želim doživjeti najljepše dubine uskršnjeg otoka. A potom nazad na bicikl i upoznavanje tajni Novog Zelanda.