Vijećnici donijeli nepopularnu odluku

Zemljište uz more u Cesarici spašava čabarski proračun

Marinko Krmpotić

Riječ je o dvije čestice u Općini Karlobag koje je Čabar kupio u neka bolja vremena, a sad će prodajom tih 8.096 kvadrata po cijeni od 1. 520 kuna po kvadratu nastojati zaraditi 12,3 milijuna kuna što bi Gradu Čabru omogućilo vraćanje 6,5 milijuna kuna duga prema Erste banci i raznim dobavljačima



ČABAR  Iako prodaja »obiteljskog srebra« nikad nije lagana odluka, upravo su to jučer na sjednici Gradskog vijeća Čabra učinili članovi tog tijela izglasavši s 9 glasova za i jednim protiv raspisivanje javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Čabra.


Konkretno, riječ je o dvije čestice zemljišta uz more na lokaciji Cesarica u Općini Karlobag koje je Čabar kupio u neka bolja vremena, a sad će prodajom tih 8.096 kvadrata po cijeni od 1.520 kuna po kvadratu nastojati zaraditi 12,3 milijuna kuna što bi Gradu Čabru omogućilo ne samo vraćanje 6,5 milijuna kuna duga prema Erste banci i raznim dobavljačima već i predstavljalo temelje za ulaganja u neke razvojne projekte vezane uz podizanje životnog standarda ljudi ovog kraja, pojasnio je predlažući prodaju gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel i dodao:    

Financijska injekcija


»Riječ je o atraktivnom zemljištu za kojeg već ima interesa, a ispod navedene cijene nećemo ići. Ukoliko ne uspijemo pronaći potencijalnog kupca, tražit ćemo procjenu sudskog vještaka i prema njoj formirati novu cijenu, mada se nadamo da ćemo to zemjište prodati već nakon prvog natječaja koji će biti objavljen tijekom studenoga. Znamo da nije dobro prodavati »obiteljsko srebro«, ali isto tako znamo da smo financijski u vrlo teškoj situaciji koja će sljedeće godine biti još gora jer će nam u proračunu nedostajati neki porezni prihodi i benificije od »brdskog zakona« koji od 1. siječnja 2015. godine prestaje važiti.     S druge strane naše zemljište u Karlobagu ne koristimo pa se prodaja nameće kao logično rješenje koja nam može bitno pomoći«. Vijećnici su gotovo jednoglasno prihvatili njegovu argumentaciju što znači da će gradske službe ukoro objaviti tekst javnog natječaja za prodaju zemljišta na lokaciji Cesarica.  

  A da je krajnji trenutak za ovakvu reakciju i snažnu financijsku injekciju proračunu Grada Čabra bilo je jasno i nakon podnošenja polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Čabra za 2014. godinu. Prihodi su, rekao je gradonačelnik Rajšel, na razini 2013. godine, a rashodi su zahvaljujući brojnim uštedama smanjeni i s te strane gledano stanje je – pogotovo zbog privredne krize koja cijelu ovu godinu trese čabarsko područje – sasvim dobro.


No, istaknuo je Rajšel, nužno je misliti na blisku budućnost koja od prvog dana 2015. godine donosi ukidanje znatnog dijela olakšica tzv. »brdskog zakona« te daljnje obveze vraćanja velikog duga od 6,5 milijuna kuna.




Protiv tih proračunskih minusa borit se može traženjem novaca iz drugih izvora pri čemu Grad Čabar do kraja godine očekuje 400.000 kuna iz Primorsko-goranske županije namijenjenih saniranju posljedica elementarne nepogode ledoloma, a Ministarstvo regionalnog razvoja osigurat će 840.000 kuna za izmjenu sustava javne rasvjete. To će svakako poboljšati stanje s proračunom, ali uz takve prilive treba tražiti i druge načine punjenja proračuna, a prodaja nekretnina nedvojbeno je jedan od njih.



Stanje s čabarskom privredom, pogotovo Finvestom, i situacija s kvalitetom vode na čabarskom području bile su teme vijećničkih pitanja Ivanke Turk i Lea Jelenca, a odgovarajući im gradonačelnik Rajšel najavio je mogućnost sazivanja skupa čabarskih privrednika i poduzetnika na kojem bi se izložilo sadašnje stanje te istaknuo kako bi se početkom sljedećeg tjedna u Čabru trebao održati sastanak predstavnika Epidemiološkog zavoda i lokalnog komunalnog poduzeća.



Raskinuli s Finvest Corpom


Zanimljiva točka dnevnog reda svakako je bila i Odluka o raskidu Ugovora o obavljanju komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta u gradu Čabru. Uz osam glasova za i dva suzdržana donijeta je odluka da se zbog nepravovremenog obavljanja ugovorenih komunalnih poslova raskine ugovor između Grada Čabra i Finvest Corp d.d. Čabar, a pojašnjavajući taj prijedlog gradonačelnik Rajšel naglasio je kako nije riječ ni o kakvoj političkoj odluci.


  »Nakon što smo tijekom ove godine uočili da Finvest Corp ne izvršava svoje obveze iz tog ugovora, kontaktirali smo ih i pismeno i usmeno, a nakon što je postalo jasno da oni, zbog problema u kojima se ta firma nalazi, ne mogu obavljati te za život ovog kraja bitne poslove, odlučili smo podnijeti prijedlog raskida ugovora«, rekao je Rajšel čiji je zadatak do što hitnijeg odabira novog izvođača tih radova osigurati obavljanje komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta.