Bivši gradonačelnik odgovara akualnome

Željko Mirković: Dražen Mufić krajnje autokratski vlada Vrbovskim

Marinko Krmpotić

Željko Mirković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Željko Mirković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Revizije ne bi ni bilo da nam se željelo dati na uvid izvješće o poslovanju gradskih komunalaca, odnosno informirati gdje je novac od prodaje pilane. I sad, umjesto da raspravlja o nalazu revizije, radi igrokaz u kojem  oporbu krivi za njen dolazak! A o uočenim nedostacima i kako ih ispraviti – ni riječi!



VRBOVSKO  Željko Mirković, saborski zastupnik i predstavnik SDP-a u Gradskom vijeću Vrbovskog, odgovorio je na prigodnoj tiskovnoj konferenciji na napade gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića, iznesene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pri raspravi o nalazu revizije u gradskim službama i gradskim komunalnim poduzećima.


Mirković prije svega tvrdi kako je dolazak revizije posljedica činjenice da odgovorni u Gradu nisu ispunjavali svoje zakonske obveze vezane uz izvještavanje Gradskog vijeća, a time i javnosti, o poslovanju gradskih poduzeća.


»Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2014. godini mi smo kao oporba, samo s ciljem da lakše raspravljamo o donošenju proračuna i planu rada za 2015., tražili izvješće o poslovanju gradskih komunalnih poduzeća, odnosno želja nam je bila vidjeti gdje je završio novac od prodaje pilane, budući da tih 2,5 milijuna kuna nije – kako je bilo najavljeno – završilo u proračunu, već u komunalnim poduzećima. Ti naši zahtjevi  utemeljeni su na zakonu, a obveza je gradskih vlasti da nam te podatke dostavi. Kako to gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Mufićem nisu željele ili mogle učiniti, ja sam se obratio nadležnim institucijama i od državne povjerenice za informiranje tražio i dobio pravo na pristup informacijama. Sva ta neuobičajena zbivanja i nepoštovanje zakona vjerojatno su motivirala državnu reviziju da veću pažnju posveti Vrbovskom, a svega toga vjerojatno ne bi bilo da su nama, ali i ostaloj javnosti, na vrijeme dostavili tražene podatke. I to je cijela priča o dolasku revizije u Vrbovsko! I sad, umjesto da se raspravlja o nalazu revizije koji i ne nudi nikakve skandale ili kriminal, već samo određene nepravilnosti koje treba ukloniti, događa se to da se na temelju tog uobičajenog izvješća radi igrokaz u kojem se oporbu krivi za dolazak revizije! A o uočenim nedostacima i načinima na koji ih treba ispraviti ni riječi!


Napad najbolja obrana


No, to je donekle i očekivano jer je napad najbolja obrana, a zna se da je alfa i omega svega u Vrbovskom gradonačelnik Dražen Mufić koji napadom na nas i pozivanjem na obranu mladih snaga u Komunalcu, brani samo i isključivo sebe i svoje postupke. Smiješno je i žalosno da smo mi do pokazatelja o radu gradskih poduzeća morali doći naredbom na temelju zakona o informiranju«, ističe Mirković, koji Mufiću zamjera i autokratski način rada, vidljiv ponajprije u odnosu prema Vijeću:»Članove Gradskog vijeća birali su ljudi koji ovdje žive kako bi preko njih sudjelovali u vlasti i znali sve pojedinosti o njenom provođenju. Nažalost, Gradsko vijeće pretvorilo se u debatni klub gradonačelnika koji praktično sam vodi sjednicu, upada u riječ, odgovara na pitanja i kad ga se pita i kad ga se ne pita pa Vijeće u stvari služi njemu, a ne on Vijeću, koje bi ga trebalo kontrolirati i nadzirati. On vijećnicima oporbe ne dozvoljava ni jednu jedinu riječ, a jako puno šute i njegovi vijećnici. Gradsko vijeće u puno se toga zaobilazi i gotovo ni o čemu se ne obavještava. Primjerice, o kupnji kuće u Vujnovićima nije bilo ni riječi, nego smo samo dobili informaciju da je kuća kupljena. Kako i otkud Komunalcu novac, ne zna se. Nitko nije protiv te kupovine, dapače. Ali zar ne bi bilo logično, pošteno, pa i zakonski da se o tome na Gradskom vijeću raspravlja i da vijećnici kažu svoje. Ovako ispada da sve odluke donosi jedan čovjek. Zbog toga ćemo mi u oporbi razmotriti daljnje sudjelovanje u radu Vijeća jer u takvim okolnostima više i nije moguće djelovati onako kako demokratski principi zahtijevaju. Mi samo želimo transparentnost i pošten odnos, ali na to nikako ne nailazimo jer gradonačelnik na krajnje autokratski način nastoji provoditi vlast«, smatra Mirković koji se osvrnuo i na niz drugih tema koje su često sastavni dio sjednica vrbovščanskog vijeća.




Ja sam od 1. siječnja 2011. godine na plaći u Saboru te dvije i pol godine nisam želio primati plaću gradonačelnika, čime sam Gradu uštedio oko milijun kuna. No to se nikada ne spominje i ne vrednuje, a s druge strane se stalno veliča to kako on od svoje plaće tisuću kuna odvaja za socijalu. Nadalje, dok druge goranske lokalne samouprave izdvajaju novac za besplatne udžbenike, u Vrbovskom je to nemoguće. Možda bi trebalo uložiti i u ljude, a ne samo u zidiće«, rekao je Mirković.



Prisvajanje zasluga


»Gradonačelnik Mufić voli zasluge za kupnju pilane prisvajati isključivo sebi. No, činjenica je da je nakon razgovora sa stečajnom upraviteljicom DI »Vrbovsko« u stečaju, na moju inicijativu sazvano Gradsko vijeće i donesena odluka o kupnji pilane. Nadalje, on često spominje dugove koje je naslijedio od prethodnog saziva vlasti, a dokumentacija potvrđuje da je pri primopredaji vlasti na računu Grada bilo 665.138 kuna. Dakle, duga nije bilo. No, sve je to njegova taktika i način ponašanja.


Umjesto da nas nakon dvije godine rada upozna s rezultatima rada svoje vlasti, on se stalno vraća u prošlost, i kad mu odgovara napada bivšu vlast tvrdeći da je odgovorna za sve, zaboravljajući pritom da je sve odluke donosilo Gradsko vijeće kojemu je on bio na čelu i imao u njemu većinu. Dakle, kad mu odgovara, onda ističe kako je to Vijeće super radilo i za sve je zaslužno, a kad mu ne odgovara, onda Vijeće i ne spominje i napada me kao bivšega gradonačelnika, iako sam ja morao raditi po odlukama Vijeća! Drugim riječima Mufić već godinama manipulira činjenicama, ali nije u stanju govoriti o onome što je loše. Što je, primjerice, s Bijelom kosom i opremom koja je bila kupljena za to buduće skijalište? Što je s Poslovnom zonom i ugovorom s Metalmontom? O tome ništa ne govori«, zaključio je Mirković.