OPG

Zelena tržnica u Ravnoj Gori bit će aktivna i zimi

Marinko Krmpotić

Kvalitetni proizvodi domaćih OPG-ova nudit će se svake subote i u zimskim mjesecima, ali ne više na otvorenom prostoru ispred SPC-a Goranka, već u predvorju Doma kulture u Ravnoj Gori



RAVNA GORA Dosadašnji rezutati rada Zelene tržnice potaknuli su inicijatore – OPG-ove s poručja Ravne Gore i Općinu Ravna Gora – da omoguće nastavak aktivnosti i u zimskim mjesecima pa će tako Ravnogorci i svi ostali Gorani te njihovi gosti idućih subota i dalje moći kupovati kvalitetne proizvode domaćih OPG-ova, ali ne više na otvorenom prostoru ispred SPC-a Goranka, već u predvorju Doma kulture u Ravnoj Gori. Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravna Gora, ističe da će izlagači i dalje prostor koristiti bez plaćanja najma.


– Cilj nam je pomoći OPG-ima i obrtnicima s našeg područja pa smo pozitivno odgovorili na prijedlog naših OPG-ova za nastavkom aktivnosti tijekom zimskih mjeseci. Prostor Doma kulture je pogodan za njihove aktivnosti i oni će svake subote od 9 do 12 sati, sve do proljeća, nuditi svoje proizvode. Drago mi je da je ovaj projekt ponude domaćih autohtonih proizvoda goranskih OPG-ova zaživio i proširio se izvan Ravne Gore jer su izlagači petkom poslijepodne u Mrkoplju te nedjeljom prijepodne u Fužinama, a možda nam se priključi još poneka goranska sredina poput, primjerice, Delnica – rekao je Šćuka.


Krepenc inicijator


Inicijator cijelog projekta bio je ravnogorski OPG Krepenc koji je 7. travnja ove godine najprije održao prezentaciju svojih proizvoda, a već tjedan dana kasnije pridružili su se i neki drugi izlagači. Dijana Krepenc podsjeća da je broj zainteresiranih za izlaganje svoje ponude polako rastao, a u lipnju se javio interes Mrkoplja te potom i Fužina.




– Očigedno je da ljude zanimaju autohtoni i kvalitetni proizvodi naših OPG-ova, a sve je veće zanimanje i samih OPG-ova pa nas je trenutačno 11, a pozivamo i ostale da nam se jave – rekla je Dijana Krepenc, a Siniša Jurković koji je s ponudom prepeličjih jaja u projektu od samog početka, naglašava da je početni cilj bio promocija zdrave hrane i autohtonih proizvoda Gorskog kotara.


– Sad smo taj cilj dosegnuli, a novi nam je cilj da privučemo što više izlagača i OPG-ova da nam se pridruže jer širenje kvalitete može privući još kupaca. Zadovoljni smo radom ove naše Zelene tržnice, a drago nam je da se polako probijamo i izvan goranskih okvira pa smo, primjerice, redovni na Samnju u Kostreni, a nastupali smo i u Rijeci te na Krku – govori Jurković, dodajući da bi volio da se što veći broj Gorana okrene poslovima vezanim uz proizvodnju zdrave hrane jer bi to mogla postati jedna od karakteristika Gorskog kotara.



Sudionici »putujuće« Zelene tržnice za sada su OPG Krepenc, OPG Ružić, OPG Štrbac, OPG Beljan, OPG Francisković, OPG Jurković, OPG Burić Vrbovsko, OPG Mrvoš Gomirje, OPG Kurbegović Skrad, OPG Mrkvička Lokve, OPG Šafar Delnice, OPG Bitoraj Mrkopalj. Sprema im se pridružiti OPG Zanoškar iz Fužina, poziv za suradnju upućen je i svima ostalima, a javila se i ideja o stvaranju zajedničke udruge ili zadruge kroz koju bi se onda moglo raditi još kvalitetnije.



Podrška LAG-a


Podršku ovom obliku aktivnosti daje i LAG Gorski kotar, kaže Andrea Vukelić, voditeljica LAG-a Gorski kotar, koja smatra da postoje mogućnosti napretka na svim područjima, od same ponude pa do povećanja broja OPG-a.


– Primjerice, uvjerena sam da bi OPG-ovi usmjereni na proizvodnju povrća brzo našli kupce. LAG tu može pomoći jer smo raspisali natječaj za male poljoprivrednike i imamo odličan odaziv pa ćemo pokušati prihvatiti sve kandidate koji zadovoljavaju uvjete. Uz to, mi kroz razne oblikle edukacije (radionice, savjetovanja…) pomažemo poljoprivrednicima u njihovom radu, pri čemu zaista moramo pohvaliti ovu inicijativu ravnogorskih OPG-ova i stojimo na raspolaganju svim sudionicima ovog projekta Zelene tržnice, a svakako treba naglasiti da smo uz pomoć Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj PGŽ-a te Centra za poljoprivredu omogućili nastup na sajmu Kašetica u Rijeci – rekla je Vukelić.