Varljive vremenske prilike

Zbrka u prirodi: U siječnju kao u rujnu, snijega malo ima, pa ga puno – nema

Marinko Krmpotić

sanjkalište "Gina" 9. siječnja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

sanjkalište "Gina" 9. siječnja / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

No, poštujući onu staru po kojoj niti jednu zimu nije vuk pojeo, svakako valja očekivati da će nas i zima 2016. godine prije ili kasnije ošinuti svojim ledenim bičem. Slično je počela i zima dramatične 2014. godine, kad je siječanj bio gotovo bez snijega, a onda se u veljači spustila ledena kiša



DELNICE Vrijeme naše svakidašnje u prva je dva tjedna ove još uvijek nam nove 2016. godine bilo tako promjenjivo da su se u manje od pola siječnja promijenila gotovo sva godišnja doba! Podsjetimo, Stara i Nova godina bile su vrlo hladne, ali bez snijega koji je nedugo potom ipak pao i stvorio dojam prave zime jer ga je bilo više od četrdeset centimetara, pa je bilo puno onih koji su se poradovali predstojećoj zimskoj sezoni. No, umjesto da taj bijeli pokrivač ostane, uslijedile su magle i kiše (čak i ona užasna – ledena) koje su brzo u potpunosti uništile snježni pokrov da bi potom za ovo doba godine potpuno netipično visoke temperature koje su dnevno prelazile i desetak stupnjeva Celzijevih stvorile ne samo dojam proljeća, već i ljetnih hladnijih večeri!


Kao potpuna suprotnost tome djeluje meteorološka najava po kojoj će u noći s četvrtka na petak navodno pasti deset do dvadeset centimetara novog snijega i temperatura će se bitno sniziti, čak za petnaestak stupnjeva, te se kretati tijekom predstojećeg vikenda čak i danju oko dvoznamenkastog minusa!  


 Nestao stari ritam


Što se događa, već je pomalo i izlizano pitanje jer je više no jasno kako su posljednjih godina klimatske promjene bitno promijenile uobičajeni ritam godišnjih doba te gotovo u potpunosti uništile onu nekadašnju stabilnost koja je zimi nudila dulje vrijeme niskih temperatura i snijega. Sad toga više nema i jednostavno je moguće očekivati najrazličitije promjene vremena te im se što je moguće bolje prilagoditi. Naravno, to nije ni lako ni jednostavno, pa su ovi varljivi dani prvog dijela siječnja već uzrokovali nekima muke i poteškoće, a drugima donijeli olakšanje.




Najgore u ovakvoj »raspodjeli« klimatskih prilika u Gorskom kotaru prolaze oni koji se bave zimskim turizmom. Naime, snijega malo ima, pa ga puno nema, a i kad ga ima nije baš idealan ni za skijanje ni za sanjkanje.


»Zimska sezona mi je najisplativija kad – nema snijega«, rekao nam je prije više od mjesec dana zakupac Planinskog centra Petehovac Srećko Orešković argumentiravši tu tvrdnju činjenicom da pripreme za skijašku sezonu (atest za žičaru, uređenje staza) traže velik novac koji se gotovo nikako ne može vratiti jer je broj korisnika ski usluga premali, kao i broj dana kada se može skijati. Štoviše, ove u nekoliko navrata zabilježene previsoke temperature, jugo, magla i kiša ne pogoduju ni onima koji imaju snježne topove pa je tako sanjkalište »Gina« čiji su vlasnici spremno dočekali 2016. godinu s kvalitetno izrađenom sanjkaškom stazom, mogli samo očajavati kad im je nekoliko dana kasnije sav trud i značajan uloženi novac u izradu snijega kopnio pred naletima temperatura tipičnih za rujan, a ne siječanj.


Daleko je kraj zime


I dok svi koji nešto pokušavaju zaraditi od zimskog turizma ovih dana pate, zadovoljni su čelnici lokalnih samouprava koji ne moraju izdvajati znatna sredstva za čišćenje snijega s prometnica, sretni su i svi koji na posao putuju jer znaju da neće imati muke s dolaskom do radnog mjesta, a nedosatatak snijega i niskih temperatura dobro dođe i privrednicima čiji su troškovi znatno manji, kao i svakom goranskom »kućnom proračunu« čiji veliki dio ide na troškove grijanja.


No, poštujući onu staru po kojoj niti jednu zimu nije vuk pojeo, svakako valja očekivati da će nas i zima 2016. godine prije ili kasnije ošinuti svojim ledenim bičem. Uostalom, slično je počela i zima dramatične 2014. godine, kad je siječanj bio gotovo bez snijega i bez većih hladnoća, a onda se početkom veljače spustila ledena kiša. Daleko je još kraj zime, a novija iskustva nam govore kako će biti još svega, ponajmanje dugotrajnog stabilnog vremena. Na to se treba pripremiti – psihički i fizički.