Jubilej

Zborsko pjevanje: Pjevački zbor Vrelo obilježio 15 godina rada i postojanja

Marinko Krmpotić

Inicijativu za ponovno okupljanje zbora početkom 21. stoljeća pokrenula je gospođa Vjekoslava Petrović, a prvi sastanak oko mogućnosti formiranja novog zbora održan je 10. siječnja 2004. godine



FUŽINE – Pjevački zbor Vrelo iz Fužina prigodnim je koncertom obilježio petnaest godina rada i postojanja. Kako nam govori Ana Merle, tradicija zborskog pjevanja na području općine Fužine je duga, a ostvarivala se s povremenim prekidima pa se tako u 21. stoljeće ušlo bez postojanja zbora. No, krajem 2003. godine javljaju se ideje o obnovi rada zbora.


– Inicijativu za ponovno okupljanje zbora pokrenula je gospođa Vjekoslava Petrović, a prvi sastanak oko mogućnosti formiranja novog zbora održan je 10. siječnja 2004. godine. Deset dana kasnije, dakle 20. siječnja 2004. godine, održana je prva proba na koju se odazvalo dvadeset i četvero zainteresiranih, a prvi voditelj zbora bio je dirigent Zlatko Barač. Na prvi nastup nije trebalo dugo čekati, a dogodio se 23. travnja te 2004. godine u Liču na danima Sv. Jurja.


Ženski pa miješani


Zbor je počeo djelovati kao ženski pjevački zbor i tako je bilo za vrijeme dok ga je od 2004. do 2007. godine vodio Zlatko Barač. Nakon toga dirigentsku palicu preuzima prof. Jelena Tihomirović pod čijim vodstvom zbor postaje miješani. Profesorica Tihomirović zbor vodi do srpnja 2010. godine da bi nakon nje dirigentsku palicu preuzela dirigentica Tina Grabar koja vodi zbor do listopada 2012. godine. Potom ga preuzima i vodi mlada dirigentica Franka Zlatić pod čjim vodstvom zbor iznova postaje ženski pjevački zbor. Ona zbor vodi do lipnja 2018. godine kad je nakratko zamjenjuje Leana Paladin, a od rujna te godine zbor vodi sadašnji dirigent Dario Colnar.


Gost na priredbama




Zbor sudjeluje na mnogim lokalnim i županijskim manifestacijama te je redovni gost priredaba kao što su »Kanat pul Ronjgi« ili »Naš kanat je lip« u Poreču. Također smo sudionici brojnih ljetnih manifestacija, redovno sudjelujemo na adventskim događanjima u Općini Fužine i diljem Gorskoga kotara, volonterskim i dobrotvornim akcijama, a 2016. godine okušali smo se i na natjecanju Croatia cantat te osvojili srebrnu nagradu. U povodu 15 godina kontinuiranog djelovanja priredili smo koncert »Muzika i život« na kojem su osim nas nastupili još i VS Vetta, KUD Marco Garin iz Rovinja, PZ Turopoljska zvona, Klapa Reful i Slavica Grgurić Pajnić. Koncert je bio popraćen prepunom dvoranom doma kulture, a izvođači su se potrudili da svojim izvedbama uveličaju ovaj za nas izuzetan događaj – rekla je Merle.