Vrijeme

Završetak jeseni: Meteorolozi za subotu predvidjeli zahlađenje i snijeg

Marinko Krmpotić

Nezapamćeno - sredina studenog je prošla, a terase delničkih kafiča još rade / foto M. Krmpotić

Nezapamćeno - sredina studenog je prošla, a terase delničkih kafiča još rade / foto M. Krmpotić

Gorani su uživali u netipičnom studenom, u kojem od studeni nije bilo ni »s«. Nosili su se kratki rukavi, gosti su sjedili po terasama kafića... Svemu tome u subotu, kažu prognostičari, stiže kraj



DELNICE Ni najstariji Gorani ne pamte ovakvu jesen kakvu nam je podario studeni 2015. godine. Iako smo već »odvalili« gotovo punih dvadeset dana mjeseca kojem je u imenu poruka o tome kakvo bi vrijeme trebalo biti, od studeni ni »s«. Štoviše, ovoliko lijepih i sunčanih dana malo je i ljeti, a na snazi i značaju dobijaju zna li se da tijekom studenog Gorani, pogotovo Delničani, pate od magle koja nemilosrdno traje po nekoliko dana od jutra do mraka. Umjesto te sive depresije ovaj je studeni ponudio modro nebo i sunca koliko ti god srce želi, a u skladu s tim su i temperature koje su tek u nekoliko navrata u jutarnjim satima bile blizu nuli i darivale nas laganim mrazom, ali bi već u prijepodnevnim satima rasle do dvoznamenkastih vrijednosti tjerajući Gorane da i dalje zimsku odjeću ostavljaju u ormarima. Tko to, primjerice, ne bi napravio u ponedjeljak kad je u 13 sati u Delnicama  izmjereno 19,5 stupnjeva Celzijevih.


Da nam je jesen znatno toplija od prosjeka vidi se i po delničkim kafićima čije terase rade na zadovoljstvo njihovih vlasnika, ali i gostiju koji koriste za Gorane rijetku privilegiju ispijanja kave na otvorenom u drugoj polovici studenog.


Prekrasno vrijeme ogleda se i na goranskoj bjelogoričnoj šumi koja je inače u ovo doba godine gotovo potpuno gola. Doba plamteće jeseni je prošlo, ali se još uvijek može naći stabala s lišćem koje nije palo.  Ponajprije u Kupskoj dolini, Brod Moravicama, Vrbovskom, Skradu, gdje ledolom tužne zime 2014. godine nije nanio veće štete. 




Gorani su, naravno, mahom zadovoljni ovakvim vremenskim prilikama, mada je puno onih koji kažu da ćemo, bez obzira na sve, platiti danak životu u Gorskom kotaru. Prvi dodir zime mogli bismo, po najavama prognostičara – posebno po u Gorskom kotaru omiljenoj »norveškoj prognozi« – doživjeti već ovog vikenda kad su za veći dio Gorskog kotara nacrtane tri snježne zvjezdice što znači da bismo vrlo brzo i vrlo snažno iz lijepe i blage jeseni mogli ući u nimalo blagu zimu. Ni naše prognoze ne razlikuju se od norveških. Za subotu je najavljen snijeg kojeg bi trebalo biti toliko da se zadrži na tlu, a temperatura bi se »protegnula« do minus tri. Hladnije bi trebalo biti u nedjelju kada će, predviđaju meteorolozi, iznositi između -10 i nula stupnjeva Celzija. 


Prava zima, dakle, dolazi. No, već i ovo što smo do sada dobili dar je kojeg treba cijeniti. Umjesto vlage, kiše, magle i bježanja s otvorenog u toplinu doma gotovo tri tjedna uživali smo u sjaju sunca, modrom nebu i temperaturama koje su »tražile« odjeću kratkih rukava. Što bude dalje, bit će – a studeni 2015. godine pamtit ćemo kao dane kakvih je za goranskih jeseni jako malo.