Potpisao pa zgriješio

Zašto je kažnjen gradonačelnik Vrbovskog: Mufić uštedio Gradu, a ipak mora platiti 15.000 kuna kazne

Marinko Krmpotić

Foto NL

Foto NL

Prema pristiglom Mišljenju Povjerenstva, ako je ponuda obrta supruge gradonačelnika najpovoljnija, Grad može s njom sklopiti Ugovor, ali ga ne smije potpisati Mufić, već njegov zamjenik. Pritom Mufić mora platiti kaznu za prethodno razdoblje – jer nije zatražio Mišljenje Povjerenstva!



VRBOVSKO »Grad Vrbovsko može stupiti u poslovni odnos, odnosno sklopiti ugovor o kupoprodaji klupa i koševa za otpad s Trgovačkim obrtom u vlasništvu supruge dužnosnika Dražena Mufića, gradonačelnika Grada Vrbovskog, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o jednostavnim nabavama Grada Vrbovskog, ako dužnosnik postupi u skladu s uputama Povjerenstva«, piše u Mišljenju kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa poslalo na adresu Grada Vrbovskog, nakon što su ih predstavnici Grada zamolili da im kažu što da čine ukoliko se na natječaj za kupnju klupa i koševa za otpad iznova s najpovoljnijom ponudom javi obrt gradonačelnikove supruge.


Ovlast zamjeniku


Odgovor je jasan – ugovor se može potpisati ako se, pojašnjava se u idućim točkama Mišljenja, gradonačelnik Dražen Mufić »izuzme od svakog, pa i posrednog oblika sudjelovanja u postupku predmetne nabave klupa i koševa« te ako za »potpisivanje ugovora o kupoprodaji klupa i koševa za otpad s Trgovačkim obrtom u vlasništvu supruge dužnosnika u ime Grada Vrbovskog ovlasti svog zamjenika«.



Ono što dodatno smeta gradonačelnika Mufića je činjenica da je kažnjen čak četiri godine nakon podnošenja prijave: »Evo neki dan čitam u Novom listu kako je iz sličnih razloga vezanih uz sukob interesa i davanje posla obrtu vlastite supruge kažnjen još jedan moj kolega s područja Primorsko-goranske županije. Njegova je kazna znatno manja i to stoga jer se na prijavu protiv njega reagiralo isti trenutak. Zašto se nije tako postupilo i u mom slučaju? Da sam upozoren prije četiri godine, naravno da bih poštovao zakon. Ali ne, čekalo se da prođu četiri godine i da svota naraste, pa da me se onda kazni. Zašto?«, pita gradonačelnik Vrbovskog.





Drugim riječima, ako ponuda obrta gradonačelnikove supruge bude najpovoljnija i bude izabrana, Grad Vrbovsko može s njom sklopiti Ugovor o prodaji, ali taj Ugovor ne smije potpisati Dražen Mufić, njen suprug, već njegov zamjenik.


Ima u toj odredbi ne samo poštovanja zakonskih odredbi, već i logike, ali ono što nije logično je činjenica da gradonačelnik Mufić mora platiti 15.000 kuna kazne za prethodno razdoblje u kojem je ta suradnja realizirana! U opravdanost odabira u tom razdoblju nitko ne sumnja, jer je ponuda obrta Mufićeve supruge uvijek bila daleko najpovoljnija, a gradonačelnik će ne baš malu kaznu platiti samo stoga jer nije zatražio Mišljenje Povjerenstva!


Ima i u tome i logike i poštovanja zakonskih okvira, ali sve skupa nimalo sretnim ne čini gradonačelnika Mufića koji je, s jedne strane, zadovoljan Mišljenjem Povjerenstva koje je na adresu Grada stiglo 1. veljače, a s druge se strane i dalje ne smatra krivim.


Ono što dodatno smeta gradonačelnika Mufića je činjenica da je kažnjen čak četiri godine nakon podnošenja prijave: »Evo neki dan čitam u Novom listu kako je iz sličnih razloga vezanih uz sukob interesa i davanje posla obrtu vlastite supruge kažnjen još jedan moj kolega s područja Primorsko-goranske županije.



U ovoj 2019. godini Grad Vrbovsko planira nabavu klupa i koševa za otpad ukupne vrijednosti u rasponu od 30.000 do 50.000 kuna. Nakon što natječaj bude objavljen, javiti se mogu svi koji se bave poslom izrade i nabave klupa i koševa za otpad, a ako među ponuđačima bude i Trgovački obrt Dijane Mufić, jasno je da će on, bude li njihova ponuda najpovoljnija, biti izabran. No, bez obzira na to gradonačelnik Dražen Mufić će redovno u mjesečnim ratama od po 1.500 kuna deset mjeseci uplaćivati svoju kaznu!



Njegova je kazna znatno manja i to stoga jer se na prijavu protiv njega reagiralo isti trenutak. Zašto se nije tako postupilo i u mom slučaju? Da sam upozoren prije četiri godine, naravno da bih poštovao zakon. Ali ne, čekalo se da prođu četiri godine i da svota naraste, pa da me se onda kazni. Zašto?«, pita gradonačelnik Vrbovskog.


Nastavak na sudu


– Većina ljudi s kojima sam razgovarao kaže mi kako sam super prošao jer ću platiti samo 15.000 kuna. A meni se kosa diže na glavi i tih 15.000 kuna meni je velik teret, ponajprije stoga što smatram da plaćam nešto za što nisam kriv! Pa da nije bilo ponude obrta moje supruge, za te poslove Grad Vrbovsko platio bi daleko više! Dakle, uštedjeli smo novce Gradu! Nadalje, ja sam pri svakom od tih ranijih Ugovora mogao tražiti da to potpiše moj zamjenik, ali namjerno to nisam činio da se ne bi javljale neke sumnje i da ne bih nekog drugog čovjeka stavio u nezgodnu situaciju. Zato sam baš inzistirao na tome da ja potpisujem!


A sad ispada da baš to nisam smio raditi! I na kraju, ako posvuda u Hrvatskoj vlada toliko nepovjerenje, onda bi možda najbolje bilo da se donese zakon po kojem dužnosnici i njihovi rođaci ili članovi obitelji ni na koji način ne smiju biti uključeni u poslove sredine u kojoj obnašaju dužnost. Jer, čini mi se, jedino tako spriječit će se ovakve situacije – konstatira Mufić koji će, naglašava, svoje nezadovoljstvo cijelom situacijom vjerojatno prenijeti i na sudske instance jer smatra da je osobno kažnjen, iako je svojim postupcima donosio korist gradskom proračunu.