Načelnik Općine Fužine

Zašto bi Gorani plaćali svaki izlazak na autocestu?

Marinko Krmpotić



FUŽINE David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada, ali i načelnik Općine Fužine, na prigodnoj je tiskovnoj iznio stav svoje stranke o aktualnostima vezanim uz goransko područje, točnije uz ideju o oslobađanju od plaćanja cestarine te o novom prijedlogu »brdskog« zakona.


– Naravno da naša stranka podržava ideju oslobađanja plaćanja cestarine. Dovoljno je pogledati petlje i zaobilaznice oko Zagreba i Rijeke koje građani tih gradova ne plaćaju, a istodobno Gorani moraju plaćati svaki izlazak na autocestu. Smatram da bi svi koji imaju automobile delničke registracije trebali imati određene benificije. Prijedlog vezan uz to, ili neko drugo slično rješenje, trebali bi županijski vijećnici najprije postaviti na dnevni red županijske skupštine i zamoliti župana da nakon provedenih analiza PGŽ napravi suvisao prijedlog i pošalje ga nadležnim institucijama. Time bi se Goranima itekako pomoglo u borbi za izjedačavanjem s ostalim dijelovima Hrvatske, smatra Bregovac koji nije zadovoljan ni aktualnim prijedlogom Zakona o brdsko-planinskom području.


– Riječ je o nedefiniranom i nedovoljno konkretnom dokumentu koji ne zahvaća srž i ne pomaže konkretno ljudima. Vrlo dobro znam o čemu govorim jer sam iz Rijeke došao s obitelji živjeti u Gorski kotar pa svakog dana vidim što bi i kako trebalo raditi. Nedvojbeno je, primjerice, da bi državna poduzeća morala puno više davati Gorskom kotaru, posebno Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatska eklektroprivreda i Hrvatske ceste jer koriste ovaj prostor za svoju infrastrukturu na kojoj jako dobro zarađuju. Tu mora doći do pomjena i to mora bit uključeno u taj novi zakonski akt koji bi po meni trebao biti Zakon o Gorskom kotaru, a ne o brdsko-planinskom području, rekao je Bregovac.