Žabarska noć

Žabac Loto donio zgoditak Opatijki Renati Hlanuda

Marinko Krmpotić

Renata Hlanuda priprema žabicu Loto za pobjednički, metarski skok / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Renata Hlanuda priprema žabicu Loto za pobjednički, metarski skok / Foto Marinko KRMPOTIĆ

»Loto« je sa dva skoka dugačka po metar osigurao prvo mjesto lokvarskoj Opatijki kojoj je ovo bilo već 14. sudjelovanje na Lokvarskoj noći. Drugo je mjesto osvojila žabica »Branka« (skokovi ukupne dužine 170 cm) Ljube Brnčića iz Crikvenice, a treća je bila »Micika« (130 cm) Darija Juričića iz Lokava



LOKVE  Ako želite pobijediti na lotu, morate igrati loto. Ako želite pobijediti na Žabarskoj noći – nazovite svoju žabicu Loto i pobjeda je vaša!


Mogla je tako u ranim jutarnjim satima nedjelje razmišljati lokvarska Opatijka Renata Hlanuda čiji je žabac Loto skokovima od dva puta po 100 centimetara ostavio iza sebe preostale žapce i žabice, njih 41, osvojivši naslov pobjednika 39. Žabarske noći te vikend za dvoje u poznatom fužinskom hotelu Bitoraj:


   »Na Žabarskoj sam već, čini mi se, četrnaesti put, a ovo mi je prva pobjeda mada je pred dvije godine pobijedio moj suprug, a prije toga i jedna naša radnica. Naravno, presretna sam jer smo se dobro zabavili, a uz to sam i osvojila prvo mjesto pa će se naše društvo u kojem su suprug, kći i prijatelji još itekako veseliti«, rekla nam je Renata Hlanuda, otkrivši kako je podrijetlom Lokvarka iz obitelji Frančišković, a u Opatiju ju je, naravno, odvela ljubav zbog koje je u gradiću pod Učkom već punih 38 godina.   

Pohani krakovi


Naravno, gospođa Hlanuda i njena ekipa i iduće će godine doći na jubilarnu četrdesetu Žabarsku noć, a vjerojatno će to učiniti i Ljubo Brnčić iz Crikvenice, čija je žabica »Branka« s dva skoka ukupne dužine 170 cm osvojila drugo mjesto i drobilicu za grane poduzeća »Lokve« d.o.o. te Dario Juričić iz Lokava koji je sa žabicom »Micika« i skokovima ukupne dužine 130 cm bio treći i zaslužio vikend za dvije osobe u Uvali Scott koji sponzorira TZ grada Kraljevice.


   Atraktivne zabavne priredbe kojima Lokvarci već gotovo puna četiri desetljeća uspješno skreću pažnju na ovog simpatičnog vodozemca, kao i na tradiciju žabolova u ovom dijelu Gorskog kotara, privukla je u svom 39. izdanju više od četiri stotine posjetitelja i gostiju koji su uz tri serije žabljih skokova (zbrajaju se dva najbolja skoka) mogli uživati i u ponudi pohanih žabljih krakova za što se brinuo pokretni fast food »Njupač«, odnosno povoljnim cijenama pića koje su osigurali Općina Lokve i Komunalno poduzeće »Lokvarka«, koji su uz TZO Lokve bili organizatori ovog uspješnog izdanja »žabarijade«.   




Ukupnom pozitivnom ozračju i dojmu svakako je pripomogao i elokventni voditelj Mario Petreković koji je privlačio pažnju mnogih koji su htjeli fotkicu s njime, a odlični su, kao i obično, bili dečki iz mrkopaljsko-ličkog sastva »Divlja ruža« pa je 39. Žabarska noć po svemu bila jedna od zanimljivijih u dugoj povijesti ove priredbe i predstavljala je po mnogočemu idealan uvod za iduću, jubilarnu četrdesetu Žabarsku noć koja će, najavljuju domaćini, biti nešto posebno.



Gosti sa svih strana


Ponajviše posjetitelja stiglo je s goranskog područja, ali je zamjetan bio i broj Lokvarcima već tradicionalno dragih gostiju iz Opatije, Lovrana, Rijeke i Crikvenice. Svoj su doprinos dali i Zagrepčani, a bilo je i gostiju iz Slovenije i Njemačke.


   Zadovoljstvo ostvarenim ističe i Đurđa Malnar, direktorica TZO-a Lokve, koja naglašava kako je odličan odaziv u velikoj mjeri i rezultat dobrog medijskog pristupa najavi same priredbe; »Tekstovi najave bili su u Novom listu, nastupili smo na radijskim programima i TV emisijama Kanala RI i HTV-a, a posebnu emisiju o Žabarskoj noći došli su snimiti i novinari Al Jazeere«, rekla je direktorica Malnar.